Teknisyenler Gününde Federasyon Başkanı Murat Ergün'e sorduk; "Nasılsınız?"

teknisyenler-gununde-federasyon-baskani-murat-ergune-sorduk-nasilsiniz

İç Anadolu Eczane Teknisyenleri Federasyonu YKB Murat Ergün ile röportaj


26 Nisan 2020 08:45

26 Nisan 2020, "Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü" ya da kısaca "Eczane Teknisyenleri günü". Gün, Eczane Teknisyenleri Konfederasyonunun kararıyla geçen yıldan itibaren kutlanmaya başladı. Teknisyenler günü nedeniyle İç Anadolu Eczane Teknisyenleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Murat ERGÜN  ile sohbet ettik. Biz sorduk, samimi cevaplar aldık.

1-Bugün teknisyenler günü, siz de yıllardır meslek kuruluşlarınızın çeşitli kademelerinde görev yapıyorsunuz, çok basit bir soru ile başlayalım. Bir eczane teknisyeni / teknikeri olarak bugün ne hissediyorsunuz?

Açıkçası  bu sene buruk bir mutluluk yaşıyoruz. Covit-19 salgınında hayatını kaybeden meslektaşlarımız ve eczacılarımız oldu. Hala hastanede veya evinde karantinada olan meslektaşlarımız var. Bu nedenle 26 Nisan Eczane Teknisyenleri Günü’müz gururlu ama buruk geçiyor.

2- Mesleğiniz için nasıl bir gelecek hayal ediyorsunuz?

Çalışma saatleri ve eğitimleri bakımından Avrupa standartlarına ulaşmış, emeğinin karşılığını almış, herkesin saygısını kazanmış bir meslek olarak hayal ediyorum.

3- Eczane teknisyenleri son 5 yıl içinde nereden nereye geldi? İyiye giden yanı neresi, kötüye giden yanı var mı?

Aslında bunu son 5 yıl ile kısıtlamak doğru olmaz. Yıllardır bu mesleğe gönül vermiş meslektaşlarımızın harcadığı bir emek var. Meslektaşlarımızın dernek kurarak başladıkları hak arama yolunda öncelikle eğitimler için uğraş verildi. Yapılan eğitimlerin ardından, eczane işçisi olarak görünen meslektaşlarımızı statü sahibi yapabilmek için çok uğraşlar verildi. Ve nihayetinde 26 Nisan 2011 yılında sağlık personeli olarak resmi statü sahibi olduk.

Resmi statümüzü aldıktan sonrada çalışmalara ara vermedik. Eczane teknisyenlerinin fiili hizmet süre zammından faydalanmaları için gerekli kurumlarla çalışmalarımızı yaptık ve 03.08.2018 yılında Meslektaşlarımıza Fiili hizmet süre zammını kazandırmış olduk.

Kötü giden tarafı ise; eczane teknisyenliğine yeterince değer verilmediği için, gerek çalışma koşulları gerekse aldıkları maaş yüzünden birçok meslektaşımız ne yazık ki bu mesleği bırakmak zorunda kalmıştır.

4- Federasyon yöneticisi olarak gelecek planlarınız nedir?

Benim en çok önem verdiğim konu meslek içi eğitimler. Her meslektaşımızın kendini eğitmesi ve standart eczane teknisyeni görüntüsünden çıkmasının sağlanmasıdır. Meslektaşlarım, aldıkları meslek içi eğitimlerle ilaç, OTC, dermokozmetik, fitoterapi bilgileriyle eczanelerin vazgeçilmez personeli olacaklardır.

5- Eczane teknisyenlerinin güncel olarak öne çıkan en önemli problemi nedir ve nasıl çözülebilir.

Eczane Teknisyenlerinin güncel problemi Covit-19 salgınında yalnız bırakılmış olmaları. Tüm sağlık çalışanlarına Covit testi yapılırken 1.basamak sağlık kuruluşu olan eczanelerde, birinci derece risk altında olan ve yeterli güvenlik önlemleri alınmadan çalışan eczane teknisyenleri ne yazık ki devletimiz tarafından geri plana itilmiştir.

6- Mesleğe genel olarak baktığınızda en önemli problemi nedir ve nasıl çözülür.

Eczane teknisyenlerinin genel problemleri bellidir. Uzun çalışma saatleri ve düşük maaşlar.

Bunun çözümü için çalışma saatleri ayarlanabilir , maaşlar konusunda da eczane teknisyeni için eczacılarda olduğu gibi taban fiyat belirlenebilir.

 7- Meslektaşlarınıza ulaştırmak istediğiniz mesajınız var mı?

Sözlerimi meslektaşlarıma teşekkür ederek bitirmek istiyorum. Tüm olumsuzluklara, ekipman yetersizliklerine rağmen Covid 19 salgınında canla başla çalıştıkları için hepsini yürekten kutluyorum.

Şu zorlu süreçte bir kez daha anlaşılmıştır ki; eczane teknisyenleri, sağlık sistemimizin ve eczacılık camiasının ayrılmaz bir parçasıdır. Yürüttüğü görev son derece önemli ve sorumluluk gerektiren bir iştir.

Halkımızın sağlığa erişiminde 1.basamak sağlık kuruluşu olan eczaneler hastalık şüphesi bulunan vatandaşlarımızın ilk uğrağıdır. Dolayısıyla risk altında, hastalarla birebir teması olan meslektaşlarımıza, bu mücadelede önemli bir görev düşmüştür. Bu gururlu gün, onlara özverili ve gayretli çalışmalarından dolayı teşekkür etmek için hepimize bir fırsat sunmuştur.

Covit-19 salgınında en ön saflarda savaşan meslektaşlarıma teşekkür eder, ECZANE TEKNİSYENLERİ VE TEKNİKERLERİ GÜNÜ’nü kutlarım.

Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri günü tüm eczane çalışanlarına kutlu olsun..


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz