Hastanelere ayakta hasta başvurusu azalınca grip ilacı satışları da düştü..

hastanelere-ayakta-hasta-basvurusu-azalinca-grip-ilaci-satislari-da-dustu

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu'nun açıklaması


04 Şubat 2021 15:52

Korona virüsü ile mücadelede alınan tedbirlerin bir uzantısı olarak, hastanelere ayakta hasta başvurusu da azaldı. Vatandaşlar poliklinik muayeneleri için hastanelere gitmekten kaçınınca eczanelerden alınan bir kısım ilaçlarda da düşüşler yaşandı.  Eczacılar özellikle sosyal mesafenin korunması ile grip bulaşmasının azaldığını ve buna bağlı olarak grip ilaçlarının satılamadığını belirttiler.

Gelişmeler şöyle oldu;

Türkiye'de geçtiğimiz yıl Mart ayında ilk korona virüs vakasının görülmesinden itibaren virüse karşı ciddi bir mücadele verildi. Vatandaşlar alınan tedbirlere ve yapılan uyarılara uyarak bu mücadelede en önemli halkayı oluşturdu. Virüsten korunmak amacıyla kalabalık yerlere girmekten kaçınan hastalar poliklinik başvurularını da azalttılar. Başvuru sayısının düşmesi ile doktorlar tarafından yazılan reçete sayıları da ciddi derecede azaldı ve buna bağlı olarak ayakta hastaların kullandığı ilaçların tüketimi de azaldı. Eczacılar sosyal mesafenin korunması gibi tedbirlerin etkisi ilke grip bulaşmasının da azaldığını kaydettiler.

“Ayakta hastaların azalması ayakta hastalara yazılan reçetelerde ciddi orada azalttı”

Megakent İstanbul'da da özellikle virüsün ilk görüldüğü aylarda bazı hastanelerin pandemi hastanesi ilan edilmesi ile ayakta hasta başvurusu ciddi oranda azaldığını belirten İstanbul Eczacı Odası Başkanı Eczacı Zafer Cenap Sarıalioğlu;

”Bu sürecin başlangıcında birçok hastanenin pandemi hastanesi olması nedeni ile ayakta poliklinik hizmeti neredeyse sıfıra kadar indi. O süreçte ayakta hasta başvuruları yok denecek kadar azaldı. Sürecin devamında da özellikle virüse karşı aldığımız tedbirler başta maske, mesafe ve temizlik tedbiri bu dönemde grip hastalığının yayılmasını ciddi oradan engelledi.

Buna bağlı olarak da grip ilaçlarının satılamadığı bir döneme geldik. Ayakta hastaların azalması ayakta hastalara yazılan reçeteleri de ciddi oranda azalttı. Bu tedbirlere devam ettiğimiz sürece bu azalmanın devam edeceğini düşünüyoruz.

Şubat ayı içerisinde bazı ilaçlarda fiyat güncellemesi olacak. Bu yüzden bazı firmalar ilaçlarını piyasaya sürmemek için bekliyorlar. Bundan dolayı bazı ilaçları bulmakta zorlanıyoruz” açıklamasını yaptı.

“Bu dönemde poliklinikler çalışmayınca ayakta hasta sayısında ciddi anlamda azalma oldu”

Eczacı Nilgül Kodan ise,

“Bu dönemde poliklinikler çalışmayınca ayakta hasta sayısında ciddi anlamda azalma oldu. Bunun farkını gördük. Pandemi olayından sonra böyle devam ediyor. Mart ayından bu yana reçete sayılarında azalma oldu. Buna bağlı olarak da ilaç satışı azaldı. Virüs devam ettiği sürece polikliniklerin tam açılmasını beklemiyoruz” dedi.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz