"Reçetelerdeki anonimleştirme bulaşma riskine yol açıyor.."

recetelerdeki-anonimlestirme-kontaminasyon-riskine-yol-aciyor

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası'nın (TEİS) yaptığı açıklama


13 Nisan 2020 14:20

Kamu hastanelerinden üretilen gerek elektronik gerekse de manuel reçetelerde 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında hasta isim soyisim ve T.C. kimlik numaralarının bir kısmı gizlenerek anonimleştiriliyor.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) bu kısmi gizlemenin, yakınları veya valilikler bünyesinde kurulan vefa kurulları tarafından getirilen 65 yaş üstü ve 20 yaş altı kişilerin reçetelerinde sorun çıkardığını belirterek, pandemi süresince hastane sistemlerinde ilgili kısmi gizleme işlemlerinin durdurulmasını talep etti.

TEİS bu amaçla, Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına başvurdu.

TEİS'in başvurusu şöyle;

Konu: Reçetelerde KVKK kapsamında yapılan kimlik bilgilerinin anonimleştirilmesi hk.

Üyelerimizden gelen bildirimler sonucunda Kamu hastanelerinden üretilen gerek elektronik gerekse de manuel reçetelerde 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında hasta isim soyisim ve T.C. kimlik numaralarının bir kısmı gizlenerek anonimleştirilmektedir.

Bilindiği üzere COVİD 19 yeni tip korona virüs  pandemisine karşı devletimiz toptan bir mücadele içindedir. Bu kapsamda reçetelerde isim soyisim ve T.C.  kimlik numaralarında kısmi gizleme yapılması eczanelerimizde ciddi kontaminasyon riskine sebebiyet vermektedir. Şöyle ki;

65 yaş üstü ve 20 yaş altı kişilerin reçeteleri yakınları veya valilikler bünyesinde kurulan vefa kurulları ile eczanelerimize getirilmekte ve bu bilgilerin gizli olması sebebiyle hem vakit kaybı yaşanmakta hem de kimlik ve eki belgelerin kontrolü bulaş riskini arttırmaktadır.

Pandemi süresince hastane sistemlerinde ilgili kısmi gizleme işlemlerinin talimatlarınızla sonlandırılması veya bu bilgilerin barkod veya QR kod olarak basılması suretiyle temasın azaltılmasına ilişkin iş ve işlemlerin ivedilikle yapılması hususunda gereğini saygılarımla arz ve talep ederim. / TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz