"İçeriğini bilmediğiniz toniklerin kullanılması sağlık sorunlarına yol açar"

icerigini-bilmedigimiz-toniklerin-kullanilmasi-ciddi-saglik-sorunlarina-yol-acar

Koronavirüs'den koruduğu söylentisi üzerine tonik satışları arttı..


24 Mart 2020 13:55

Kimi ürünler için Koronavirüs'den koruduğu yolunda çıkarılan asılsız söylentiler tehlike yaratıyor. Bu konuda yeni bir asılsız söylenti de, kinin içeren toniklerin Koronavirüs'den (COVID-19) koruduğuna dair. Öyle ki bazı vatandaşların tonik stoklamaya başladığı şeklindeki duyumlar Türk Eczacıları Birliği'ne (TEB) kadar ulaştı.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, sıtmanın ilacı olan kininin, koronavirüs tedavisinde etkili olduğu söylentisinin yayılması üzerine bazı yurttaşlar, içerisinde az miktarda kinin olan tonik almak için marketlere akın etti. Bir içecek firması tarafından üretilen tonikler marketlerden koli koli alındı. Marketlerde tonik kalmadı. Market yetkilileri, “Her zaman öyle çok satılan bir içecek değildi. Ancak iki gün içerisinde gelenler koli koli alıp gittiler. Kalmadı. Biz de bir anlam veremedik” dedi.

Türk Eczacıları Birliği bugün bu konuda bir açıklama yaptı ve hangi kinin tuzunu içerdiği bilinmeyen toniklerin toniklerin kullanılmasının ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getireceğini vurguladı.

TEB'in duyurusu şöyle;

VATANDAŞLARIMIZA SESLENİYORUZ: BİLGİ KİRLİLİĞİNE GEÇİT VERMEYİN, SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN!

Gün geçmiyor ki, COVID-19 hastalığından korunmak için yeni bir spekülasyon ortaya çıkmasın. Son olarak, kinin içeren toniklerin COVID-19 hastalığından koruduğuna dair spekülatif bilgilerin yaygınlaşmasıyla bazı vatandaşlarımızın tonik stoklamaya başladığı duyumları Birliğimize ulaşmıştır.

Daha önce de ifade ettiğimiz üzere belirli sıtma türlerinin önlenmesinde ve tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin'in veya klorokin'in, COVID-19 hastalığına karşı koruyucu etkisi tartışmalıdır; bu durum göz önünde bulundurulursa hangi kinin tuzunu içerdiğini bilmediğimiz toniklerin kullanılması ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirecektir. Sıtma tedavisinde kullanılan kinin'in yüksek miktarlarda alınmasının yan etki ve ilaç etkileşimi olasılığı yüksektir. Dolayısıyla taşıdığı bu olası riskler dışında, kinin içeren tonikler vücuda aşırı kalori, şeker/katkı maddesi ve sıvı yüklenmesine neden olarak sağlığı bozucu sonuçlar doğurabilecektir.

COVID-19’dan korunmak amacıyla sağlık otoriteleri ve uzmanlarınca önerilmeyen ve doğrulanmayan uygulamalara; bilgi kirliliği yaratan kulaktan dolma bilgilere hiçbir biçimde itibar etmeyin, sağlığınızdan olmayın.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz