Eczacıların yeni hamlesi CİMER ve Rekabet Kurumu...

eczacilarin-yeni-hamlesi-cimer-ve-rekabet-kurumu

İEO tüm eczacıların CİMER ve Rekabet Kurumuna başvuruda bulunması için çağrı yaptı.


23 Ekim 2019 12:16

İstanbul Eczacı Odası plazma ürünleri ile ilgili düzenlemenin iptali için Danıştay'da dava açıldığını hatırlatarak, tüm eczacıların konuyla ilgili olarak CİMER'e ve Rekabet Kurumuna başvuruda bulunmasını istedi.

İstanbul Eczacı Odası'nın duyurusu şöyle;

Kan Ürünleri Hakkında

Değerli Meslektaşlarımız;

Bilindiği gibi 2014 yılında "ilaçta yerlileşme" hedefleri doğrultusunda Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında, kan ürünü ilaçların yerli üretimine yönelik protokol imzalanmış; 2015 yılında projeye Türk Kızılay'ı da dahil edilerek Kızılay'dan temin edilen plazmaların hammadde olarak kullanılması ve kan ürünü ilaçların bu plazmalardan yerli olarak üretilmesi hedeflenmişti.

Bu amaçla 2017 yılında proje için ihaleye çıkılmış; bu alanda yetkin birçok firma mevcutken, ilaç endüstrisinde hiçbir tecrübesi olmayan bir firma ihaleyi kazanmıştır. 12 yıllığına bu hakkı elde eden firma, ihale şartları gereğince en geç 5 yılda üretim tesisini faaliyete geçirmesi ve Kızılay'dan temin ettiği plazmalardan kan ürünü ilaçlarını yerli olarak üretmesi gerekirken, son 2 yılda buna dair hiçbir adım atmamıştır. Söz konusu firma ülke ekonomisi, kamu yararı ve halk sağlığı bakımından son derece önemli olan yerli ilaç üretimi konusunda ilerleme kat etmediği gibi, hedeflenenin aksine yabancı kan ürünü firmasının yerli temsilcilerine ait ilaç ruhsatlarına sahip olma yoluna gitmiştir.

30 Temmuz 2019 tarihinde ise süreçte yeni bir aşamaya geçilerek SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü tarafından Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda "plazma ürünlerinin ayakta tedavide hastanelerce teminine yönelik" bir uygulamaya başlanacağı bildirilmiştir.

3 Eylül 2019 tarihli Türk Eczacıları Birliği Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısı ve ardından yapılan basın açıklamasında yaşanan sürece dair bilgi verilmiş ve "ilaçta tekelleşme yoluna gidildiği, yeni oluşturulmak istenen sistemin uygulanamaz olduğu ve hastaların ilaca erişiminde sorunlara yol açacağı" belirtilmiştir.

5 Eylül 2019 tarihinde, TİTCK Başkanı Sayın Dr. Hakkı Gürsöz ve SGK Başkanı Dr. M. Selim Bağlı ziyaret edilerek, TEB gözetiminde ve SGK denetiminde eczaneler üzerinden sorunsuz işleyen sıralı dağıtım uygulamasının önemi ile uygulamada değişikliğe gidilmesi durumunda karşılaşılacak sorunlar iletilmiştir.

27 Eylül 2019 tarihinde T.C. Sağlık Bakanlığı, T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, TİTCK Başkanlığı ve SGK Başkanlığına bir resmi yazı daha yazılarak uygulamanın mevcut haliyle devam etmesi talebi yinelenmiştir.

Ancak tüm bu girişimler maalesef sonuçsuz kalmıştır.

Siz değerli meslektaşlarımızın da bildiği gibi TEB ve Bölge Eczacı Odaları olarak ilaçta dışa bağımlılığın azaltılması ve yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini yıllardır dile getirmekteyiz.  Fakat getirilmek istenen yeni uygulama ile hem bu hedeften uzaklaşıldığı, hem de bu alanda bir tekel yaratılarak kritik öneme sahip ilgili ilaçların eşitsiz, yetersiz ve geç teminine sebep olunacağı açıkça ortaya çıkmıştır.

Bunun üzerine Türk Eczacıları Birliği tarafından plazma ürünleri ile ilgili yeni düzenlemenin iptali için Danıştay'da dava açılmıştır.

Gelinen noktada tüm meslektaşlarımızın konuyla ilgili olarak CİMER'e ve Rekabet Kurumuna başvuruda bulunması önem arz etmekte olup, bu süreçte yürütülen çalışmalara da destek olacaktır.

CİMER'e gönderilecek dilekçe metnini kopyalamak için tıklayınız.

CİMER'e başvuruda bulunmak için tıklayınız.

Rekabet Kurumuna gönderilecek başvuru metnini indirmek için tıklayınız. (Gönderilecek faks numarası: 0312 266 7920)

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz