Donald Trump'a da verilen Remdesivir yok satıyor..

donald-trumpa-da-verilen-remdesivir-yok-satiyor

Koronavirüs tedavisinde kullanılan Remdesivir isimli ilacın temininde sıkıntı var


07 Ekim 2020 15:10

ABD Başkanı Donald Trump’a da verilen ve nefes alma zorluğu yaşayan Covid-19 hastalarına verilen Remdesivir isimli ilaca talep patladı.. ABD merkezli Gilead isimli ilaç şirketinin geliştirdiği Remdesivir’in dünya çapında tükenmekte olduğu iddia edildi. Corona virüsü hastalarını iyileştirmek için etkisi kanıtlanmış iki ilaçtan biri olan Remdesivir, hastaların daha iyi iyileşmesini sağlarken, hastanede tedavi süresini de kısalttığı belirtiliyor.

Stoklar bitmek üzere, idareli kullanın uyarısı

İnsanların hayatlarını kurtaran, ucuz ve yaygın steroid dexamethason isimli ilacın aksine, patentli olduğu için başka bir şirketin üretmesine izin verilmeyen Remdesivir’in özellikle Avrupa’da tükenmek üzere olduğu kaydedildi.

İngiltere’nin çok okunan gazetelerinden The Guardian, “Son aylarda Remdesivir’e talebin artmasıyla birlikte ilaç birçok bölgede bitti. ABD’deki hastanelerde bile hastalar yeteri kadar ilaç bulamıyor. Avrupa’da da üye ülkeler adına Avrupa Komisyonu ilaçları satın alıyor. Ama Çekya, Hollanda ve Birleşik Krallık’ta ilacın tükendiği kaydedildi” ifadesiyle durumu okurlarına aktardı.

Birleşik Krallık’ta doktorlara, “Bu ilacı, Remdesivir’den en çok faydalanabilecek hastalara verin çünkü stok bitmek üzere” uyarısı yapıldığı kaydedildi. Öyle ki sadece corona virüsüne bağlı zatürre olanlara ilaç verildiği belirtildi.

Hollanda'da sıkıntı var

Hollanda’da daha bu sabah (06.10.2020) bittiği açıklanan korona tedavisinde kullanılan etkili virüs engelleyici ilaç remdesivirin bulunduğu ve RIVM’e yarın teslim edileceği açıklandı. RIVM ise ilacın yarından itibaren hastanelere talepleri doğrultusunda iletileceğini duyurdu.

Bakan De Jonge tarafından basına yapılan açıklamada ilacın miktarı hakkında bir bilgi verilmedi. Aynı zamanda kaç kişinin önümüzdeki günlerde bu ilaçtan faydalanabileceği de açıklanmadı.

Ancak bugün teslim edilen ilaç miktarının bu hafta için bile yeterli olmadığı tahmin ediliyor.

Avrupa Komisyonu’nun Amerikalı ilaç firması Gilead ile alım görüşmelerinin devam ettiği ve bu hafta içinde yeni bir anlaşma sağlanabileceği bildirildi.

Sağlık bakanlığı, Sağlık ve Gençlik Bakım Müfettişliği, hastanelerin kendi aralarında bu ilacı ihtiyaca göre değiştirmelerine izin verildiğini açıkladı. Normalde Hollanda’da hastaneler arasında ilaç alışverişi kanunen yasak olduğu halde, bu yılın sonuna kadar geçici olarak buna imkan tanındı. Böylece bazı hastanelerde ihtiyaç duyulmayan ilaçların diğer sıkıntılı hastanelere ulaştırılması hedefleniyor.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz