Çalışma saatlerinde eskiye dönülmesi kararı teknisyenleri tedirgin etti..

calisma-saatlerinde-eskiye-donulmesi-karari-teknisyenleri-tedirgin-etti

İç Anadolu Eczane Teknisyenleri Federasyonu YKB Murat Ergün ile konuştuk


02 Haziran 2020 09:27

Eczanelerde çalışma saatlerinin eski düzene döneceği açıklaması, eczane teknisyenleri arasında tedirginlik yarattı. Federasyon Başkanları, çalışma saatlerinde önceki uygulamaya dönmenin erken olduğu görüşündeler.

Kararın TEB ve Eczacı odaları tarafından yeniden gözden geçirilmesini talep eden eczane teknisyenleri, Risk altında olan eczanelerin erken normalleşmeye girmesinin endişe verici olduğu söylüyor.

İç Anadolu Eczane Teknisyenleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ergün ile Koronavirüs sürecinde eczanelerin çalışma saatlerini konuştuk

Geçtiğimiz dönemde coronavirüs nedeniyle daraltılan çalışma saatleri süreci eczane çalışanlarını nasıl etkiledi? Eczane çalışanları olarak uygulama hakkında ne söyleyebilirsiniz?

Coronavirüsün ülkemize gelmesiyle beraber ülke genelinde önlemler alınmaya başlandı. Sağlık alanında hastanelerin poliklinik bölümlerinde muayene edilen hasta sayısı minimum seviyeye çekildi, aile sağlığı merkezlerinde, hekimlerin haftalık çalışma saatleri azaltılarak, vardiyalı sisteme geçildi.

Pandemi döneminde birinci derece risk altında olan eczaneler ise öksüz evlat muamelesi gördü.Gerekli güvenlik önlemlerini eczacılar kendi çabalarıyla almaya çalıştılar. Uzunca bir süre normal mesai saatlerine devam edildi.Bu süreçte hayatını kaybeden ve karantinada kalan meslektaşlarımız ve eczacılarımız oldu.Eczacılardan ve Eczane teknisyenlerinden gelen talep veşikayetler neticesinde çalışma saatlerinde düzenleme yapıldı.

Çalışma saatlerinde düzenleme yapılmasının ardından, hizmet koşullarında aksama olmaması için sokağa çıkma yasağı olan günlerde nöbetçi eczane sayıları artırıldı. Hastaların ilaçlara ulaşımında hiçbir sıkıntı yaşanmadı ve süreç başarıyla atlatıldı. Biz eczane teknisyenleri de hiçbir hizmet kaybı oluşmadan insanca yaşamış olduk.

Bu dönemde hastalarımızdan şikayet almadık, bizlerle beraber hastalarımızda çalışma saatlerine uyum sağladı.

Pandemi döneminde fiziksel ve ruhsal olarak sıkıntılar yaşayan meslektaşlarımız çalışma saatlerindeki düzenleme ile bir nebzede olsa rahatlamış oldular.

Çalışma saatlerinde eskiye dönülmesinden sonrası için görüşleriniz nelerdir?

Çalışma saatlerinde eskiye dönülmesi için zamanlama erken oldu. Ülke genelinde tam anlamıyla bir normalleşme henüz başlamamışken, risk altında olan eczanelerin erken normalleşmeye girmesi endişe verici. Şuan ayakta tedavi gören covit19 hastalarının reçeteleri eczanelerce karşılanıyor. Bunun yanı sıra kronik hastaların ilaçları da hekim yazmadan verilmeye devam ediyor ve maskelerin dağıtımı da hala eczaneler tarafından yürütülüyor.

Çalışma saatlerinin uzun olması meslektaşlarımızı yorgun düşürecek, bağışıklık sistemlerini zayıflatacak ve birer covit19 hastası olmaya aday olacaklardır. Eczacı odalarının, saatleri tekrar eski çalışma saatlerine çekmeleri, meslektaşlarımız ve eczacılarımızın yoğun tepkisine neden olmuştur.

Çalışma saatlerini azaltmak yerine eczacılardan, vardiya sistemi ile personel çalıştırmalarını isteniyor. Her eczacı, eczanesinin kapasitesine göre personel çalıştırır. Vardiya sistemine geçmek demek mevcut personeli iki katına çıkartmak demektir ki eczacıların bu yükün altından kalkmaları maddi olarak mümkün değildir.

Meslektaşlarımız ve eczacılarımız günlük 8 saat çalışmalarının, onları daha verimli ve huzurlu yaptığını şu süreçte net olarak gördüler. Ailelerine ve kendilerine vakit ayırabildiler, daha sağlıklı ve azimli olarak görevlerini yerine getirdiler. Bu nedenle de eczane teknisyeni arkadaşlarımız ve eczacılarımızın çoğunluğu çalışma saatlerinin kalıcı olarak düzenlenmesi istiyor.

Bizler STK yöneticileri olarak yıllarca, çalışma saatlerinin fazla olmasının yasalara ve insan haklarına aykırı olduğunu dile getirdik. Eczanelerde günlük çalışma saatleri 10-11 saat arasında değişiyor.

Çoğu meslektaşımızın yemek molası verme lüksü bile yok. Sadece yasalara uygun olsun diye kağıtüzerinde belirtilen ama normalde hiç uygulanmayan günlük 3 saat mola hakları var.

Biz eczane teknisyenleri olarak bu çalışma saatlerinin TEB ve Eczacı odaları tarafından yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz.

"Kısa çalışma ödeneği" uygulamasına eczanelerde ne oranda başvuruldu? Eczane çalışanları coronavirüs pandemisi süresince "kısa çalışma ödeneği" konusunda neler yaşadılar. Sözü edilecek bir sorun yaşandı mı?

Kısa çalışma ödeneği uygulamasına çok fazla sayıda müracaat olmadığını biliyoruz. Öncelikle ödenekten yaralanabilmek için haftalık veya aylık çalışma süresinde 1/3 oranında bir azalma olmalı. Yani haftalık maksimum 45 saat çalışma süresini baz alırsak, haftalık en az 15 saatlik bir azalma olmalıdır.Ayrıca çalışan için prim gün sayısı ve işten çıkma durumunda alınacak işsizlik ödeneğinde kayıplar oluyor. Bu nedenlerle uygulamaya fazla talep oluşmamıştır. Bundan yararlanacak eczaneler ve personel için bilgilendirme doğru şekilde yapılmalıdır.

Eczanelerce çok talep olmasa da yapılan başvurular neticesinde bazı sorunlar tekrar gündeme geldi. Maaşları esas olan tutardan değil de asgari ücretten yatan meslektaşlarımız maddi sıkıntılar yaşadırlar. Çünkü ödeme yapılırken, son 12 aylık brüt tutarın günlük ortalamasının %60 ı,çalışılmayan gün sayısı kadar hesaplanarak çalışanın hesabına aktarılıyor. 

İşveren ve işçinin karşı karşıya gelmemesi için yasal prosedürlere karşılıklı uyulması önem arz etmektedir.  Biz zaten sürekli bu konu da gerekli uyarılarımızı yapıyoruz.


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz