Levent Evrim
Levent Evrim
Kaynayan Kurbağa deneyi mi?

Önceki gün bir fotoğraf yayınlandı. Bir süpermarkette bir reyon ve üzerinde bir tabela. Tabelada "Yan Eczane" yazıyor. İşin esnetilecek hiçbir yanı yok. Yiyecek bölümü, içecek bölümü, giysiler, yan tarafta da eczanemiz var. Buyrun..!

Fotoğrafı ilk yayınlayan Eczacının Sesi sitesi "Suç İşliyorlar" başlığını atmış ve yanında da sormuştu: "Ne demekse?"

Ne demek olduğunu yeni pencereden ben anlatayım.

Bu olay ilk değil. Zaman zaman çeşitli şehirlerde ufak ufak deneniyor. Örneğin bir kaç ay önce İzmir'de yine bir uluslararası süpermarket zinciri, bir reyona "Eczane ürünleri" adını vermişti. Bir süre sonra kaldırdı. 

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), avukatı aracılığıyla "Yan Eczane" ibaresini kullanmanın yasalara aykırı olduğunu belirten bir ihtarname yollayınca, sözkonusu AVM'nin CarrefourSA'nın Bursa Şubesi olduğunu öğrendik.  

Wikipedia'da dünyanın Wal-Mart'tan sonra en büyük cirosuna sahip mağazacılık şirketi olduğu yazılan koskoca Carrefour, bu yaptığının yasalara aykırı olduğunu bilmez mi? Bilmediği, bilmiyor olabileceği düşünülemez.

Zaten fotoğrafa dikkatli bakınca göreceksiniz ki, reyonda sergilenen kozmetik temelli ürünler ve diğer malzeme, sıradan kozmetik mağazalarının sıradan ürünleri. "Eczane" kelimesini kullanmanın bırakın gereğini, ticari bir zemini de yok.

O halde bu yapılan nedir?

Bu yapılan bir algı operasyonudur. Düşünmeden karar veren insanların seçimlerini etkilemek adına yapılan çalışmalar bütünü olarak tarif ediliyor. Daha yaygın bir deyim istiyorsanız "Alıştıra alıştıra.." deyimini de kullanabilirsiniz..

Kaynayan kurbağa

Konuya denk düşen en iyi anekdot ise "Kaynayan kurbağa" hikayesidir.

Kısaca şöyle: Bir kurbağayı kaynayan suya koyarsanız, çılgınca zıplayarak kaptan çıkmaya çalışacaktır. Fakat eğer onu ılık suya koyar ve suyu yavaşça ısıtırsanız, suyun içinde uslu uslu oturacaktır. Su yavaşça ısındıkça, kurbağa rahat bir uyuşukluk haline geçecektir, tıpkı sıcak bir banyo yapan bir insan gibi. Su yavaşça ısındığı için kurbağa tehlikeyi fark etmeyecektir. Ve içine girdiği rehavetle, sonunda kaynayan suyun içinde son nefesini verecektir.

Hikayenin sonunda bir de kıssadan hisse var. Diyor ki; yavaş değişimler fark edilmeden köklü  ve olumsuz değişikliklere zemin hazırlayabilir. Sonunda bir bakarsınız ki iş işten geçmiştir.

Carrefour'un "Yan eczane" hakkındaki açıklamasını ve gelecekteki tutumunu merakla bekleyeceğiz.  

Yazarın önceki yazıları