Yeşil ve kırmızı reçeteli ilaçlarda amaç dışı kullanım alarm veriyor..

yesil-ve-kirmizi-receteli-ilaclarda-amac-disi-kullanim-alarm-veriyor

Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (TUBİM) 2019 raporu.


01 Aralık 2019 21:41

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (TUBİM) Genel Nüfus Araştırması 2019 raporuna göre, kırmızı ve yeşil reçeteyle verilen ve bağımlılık yapıcı özelliği bulunan ilaçların amaç dışı kullanımı 2018'de bir önceki yıla göre yaklaşık 4 kat arttı.

2017 yılında amaç dışı kullanılan kırmızı ve yeşil reçeteli tablet sayısının 539.602 adet olduğu, bu sayının 2018'de 1.973.636 tablete çıktığı belirtilen raporda "Yakalamalardaki artışlar, bu ilaçların suistimalinin hızlı bir şekilde yaygınlaştığını gösteriyor" denildi.

"Her yolu deniyorlar.."

Raporla ilgili olarak konuşan İstanbul Eczacılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Zozan Padel, yeşil ve kırmızı reçeteli ilaçlara, sahte reçete yoluyla ulaşılmaya çalışıldığını kaydetti.

Padel, "Bu ilaçlar ancak bir doktor reçetesiyle eczaneden alınabilir. Eczanede de normal rafta durmaz, özel kırmızı ve yeşil dolapları vardır, kilitli kasalarda durur. Bu reçeteyle satılan ilaçların temel bir özelliği var. Bunlar bağımlılık yapan ilaçlardır. Bağımlı insanlar bu maddeye ulaşmak için her türlü yolu deniyor. Bunların arasında doktorun kaşesini basmak, sahte reçete üretmek, kağıt reçete yazmayan doktorların reçete yazdığı sisteme ulaşabilecek kişilerle temasa girmek, onlara para teklif etmek yoluyla elektronik reçeteleri bile sahte şekilde hazırlatabildiklerini biliyoruz" dedi.

"Kuşku halinde doktor ile temasa geçmeye çalışıyoruz.."

Sahte reçeteden şüphelenen eczacıların doktorla iletişime geçtiğini anlatan Padel, şöyle devam etti:

"Eczacılar olarak biz, ilacın ya da reçetenin sahte olduğunu fark ettiğimiz zaman genelde doktorlar temasa geçip teyit almaya çalışıyoruz. Bu her zaman çok mümkün olmuyor. Özellikle büyük hastanelerden çıkan reçetelerde doktor da her zaman yerinde olmayabildiğinden doktora ulaşım da çok zor oluyor.

Çok şüphelendiğimiz durumlarda bir şekilde reçeteyi teyit alabilmek için hastaya o anda elimizde olmadığı söylüyoruz. Her zaman reçetenin sahte olup olmadığını kontrol edebilmemiz mümkün olmuyor. Nöbetlerde eczanelerimize gelerek reçetesiz bir şekilde ilacı almak için şiddete ya da tacize maruz kalan eczacılar var. Bunlarla ilgili dosyalar odamıza geliyor. Emniyete bunları bildiriyoruz."

Renkli reçete sisteminde sahteciliğin kolay olmadığını ifade eden Padel, "Çünkü bu ilaçlar herkesin TC'sine yazılıyor. O ilaç bitmeden reçete edilemiyor. Farklı kişilerin üzerine yazdırmak gibi yeni yöntemler buluyorlar. Ama emniyetin ve Sağlık Bakanlığı'nın eczacılar ve hekimlerin koordineli çalışmasıyla mümkün olduğunca kontrol altına almaya çalışıyoruz. İş gerçekten emniyette bitiyor" dedi.

2018'de artış görüldü..

26 ilde, 42 bin 754 kişi ile yapılan araştırmaya göre, uyuşturucuya başlamanın en büyük nedeni merak duygusu.

Rapora göre 2018 yılında ayakta madde bağımlılığı tedavisi gören kişi sayısında da dikkat çekici bir artış var. Sayı 2017 yılında 211 bin 126 kişi iken 2018 yılında 251 bin 593 kişiye yükseldi.

Raporda dikkat çeken bir diğer başlıksa 2018 yılında metamfetamin olay sayısının bir önceki yıla göre yüzde 68, yakalanan şüpheli sayısının da yüzde 73 artış göstermesi.

Raporda uyuşturucu kullandığını beyan eden 5198 kişinin yüzde 85,6'sı uyuşturucu kullanmaya esrar ile başladığını, yüzde 5,3'üyse ilk defasında eroin kullandığını belirtti.

Raporda uyuşturucunun yüzde 71,9'luk oranla ilk olarak arkadaş çevresinden temin edildiği bildirilirken parayla satın alma oranı ise yüzde 25,2 oldu.

En yüksek vaka sayısı ise sırasıyla İstanbul, Adana, Antalya, Gaziantep, Bursa, Ankara, Konya, İzmir, İçel ve Diyarbakır'da. (DHA)


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz