Anlaşılır olmayan SUT değişiklikleri kaosa yol açıyor..

yererince-net-ve-anlasilir-olmayan-sut-degisiklikleri-eczanelerde-kaosa-yol-aciyor

Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu toplantısına 14 Eczacı Odası katıldı.


16 Ekim 2019 16:49

Muğla'da 12 Ekim 2019 tarihinde yapılan Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu Toplantısı Sonuç Bildirgesi yayınlandı.

8 maddelik bildirgede kooperatifleşme, ilaç kar oranları, SUT uygulamaları gibi konularda Ege Eczacılarının görüşleri ifade edildi.

Sıkça değişen Sağlık Uygulama Tebliği'nin yol açtığı tereddütlerin ve belirsizliklerin kimi zaman yarattığı kaos da bildirgenin konuları arasındaydı.

Bildirgede SUT ile ilgili sorulara karşı yoğun talebin karşılanması amacıyla her eczacı odasına bir “Danışman Eczacı” alınması ve buna ait giderlerin Türk Eczacıları Birliği tarafından karşılanması önerildi.

7. madde şöyle:

"Eczacıların özellikle son dönemdeki sıkça değişen SUT maddeleri sebebiyle reçete karşılama konusundaki tereddütlerinin giderilmesi için, SUT ile ilgili sorulara karşı yoğun talebin karşılanması amacıyla her eczacı odasına bir “Danışman Eczacı” alınması ve buna ait giderlerin Türk Eczacıları Birliği tarafından karşılanması için çalışma başlatılmalıdır.

Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından her eczacı odasının Danışman Eczacı’sının kullanabilmesi için Medula Demo şifresi verilmesine yönelik çalışma yapılmalıdır."

Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu Toplantısı Sonuç Bildirgesi

Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu Toplantısı 12 Ekim 2019 tarihinde 32. Bölge Muğla Eczacı Odası’nın ev sahipliğinde Muğla’da gerçekleştirilmiş olup aşağıdaki kararlar alınmıştır;

1- Türk Silahlı Kuvvetleri’mizin ülkemizin güney sınırlarında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu engellemek amacıyla başlattığı “Barış Pınarı Harekatı” nda muvaffak olmasını diliyor, her zaman yanında olduğumuz kahraman Mehmetçiğimiz’in sağ salim yurdumuza dönmesini temenni ediyoruz. Harekat esnasında şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz.

2- Kooperatiflerin doğduğu bu topraklarda birlikteliğimizin güce dönüşmesinin en güzel örneği olan eczacı kooperatiflerinden mahrum kalmanın yol açtığı olumsuz şartları gidermek amacıyla Türk Eczacıları Birliği, TEKB, Manisa Eczacı Odası, İzmir Eczacı Odası, Aydın Eczacı Odası, Denizli Eczacı Odası ve Muğla Eczacı Odası önderliğinde kurulan Ege Ecza Kooperatifi’ne eczacılar tarafından en yüksek seviyede desteğin verilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

3- Bugüne kadar gözlemlenen gerçeklere de bakıldığında ilaç teminindeki en yürütülebilir sistemin, bu işin en ehil ve eğitimli meslek grubu olan eczacılar tarafından eczaneler aracılığı ile yapılmasıdır. Aksi uygulamalar hem ilaç temin sürecinde aksamalara hem de ekonomik dar boğazdaki eczanelerin ekonomilerinin daha da bozulmasına ve birçok eczanenin kapanmasına yol açacaktır. Bunun sonucunda halkımızın ilaca erişiminde ve dolayısıyla halk sağlığında ciddi sorunlar olacaktır. Bu bağlamda kan ürünlerinin hastanelerden verilmesi uygulaması kesinlikle kabul edilemez ve geçmişteki SSK hastanelerinden ilaç erişimine benzer bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmelidir. Bu tereddütler ve yol açacağı riskler ilgili kurumlara bir an önce anlatılmalıdır.

4- Ülkemizde akademisyen kadrosu ve fiziki koşulları yetersiz olarak açılan Eczacılık Fakültesi sayısı ve öğrenci kontenjanının artmaması için ivedi olarak gerekli önlemler alınmalı ve bu yönde çalışmalar bir an önce başlatılmalıdır. Hızla artan eczacılık fakültelerinin bir sonucu olarak ortaya çıkan Yardımcı Eczacılık uygulaması hayata geçmiş olmakla birlikte bu uygulamanın getirdiği ekonomik yükün tamamen eczacıya yüklenmesi asla kabul edilemez. Bu konuda ivedi şekilde ilgili kurumlarla görüşmeler yapılıp bu çalışmalar mutlaka olumlu sonuçlandırılmalıdır.

5- Yardımcı Eczacılık, İkinci Eczacılık gibi uygulamalara tabi olan eczanelerin, bulundukları konum itibariyle iskonto, kira ve diğer giderlerinin yüksek ve karşıladıkları ilaçların kar oranlarının düşük olması sonucu yaşadıkları ekonomik yükün artmasından dolayı ilaç fiyat kararnamesinde yapılacak değişiklik ile 4. Ve 5. Kademe ilaçların kar oranlarının iyileştirilmesi için gerekli çalışmalar ivedilikle yapılmalıdır.

6- Her yeni SUT uygulamasında yapılan değişikliklerden sonra yaşanan kaos hem eczaneleri zor durumda bırakmakta hem de halkımızın ilaca erişimini sıkıntıya sokmaktadır. Bu sebeple SUT’ta yapılan değişikliklerin daha anlaşılabilir, net olması, yoruma açık olmaması gerekir. Kurum tarafından bu değişiklikler planlanırken tasarrufun değil hasta sağlığının birinci öncelik olarak alınması çok önemlidir.

7- Eczacıların özellikle son dönemdeki sıkça değişen SUT maddeleri sebebiyle reçete karşılama konusundaki tereddütlerinin giderilmesi için, SUT ile ilgili sorulara karşı yoğun talebin karşılanması amacıyla her eczacı odasına bir “Danışman Eczacı” alınması ve buna ait giderlerin Türk Eczacıları Birliği tarafından karşılanması için çalışma başlatılmalıdır. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından her eczacı odasının Danışman Eczacı’sının kullanabilmesi için Medula Demo şifresi verilmesine yönelik çalışma yapılmalıdır.

8- Ege Eczacı Odaları geçmişte olduğu gibi önümüzdeki süreçte de tabanı ile devamlı iletişim halinde olan, meslektaşlarımızın sorunlarına duyarlı ve üretken bir üst birliğin oluşması için üzerine düşen katkıyı koyacaktır.

Saygılarımızla….

TEB 3. BÖLGE İZMİR ECZACI ODASI

TEB 7. BÖLGE BURSA ECZACI ODASI

TEB 9. BÖLGE ESKİŞEHİR ECZACI ODASI

TEB 15. BÖLGE ISPARTA ECZACI ODASI

TEB 16. BÖLGE DENİZLİ ECZACI ODASI

TEB 21. BÖLGE AYDIN ECZACI ODASI

TEB 29. BÖLGE MANİSA ECZACI ODASI

TEB 30. BÖLGE BALIKESİR ECZACI ODASI

TEB 32. BÖLGE MUĞLA ECZACI ODASI

TEB 33. BÖLGE AFYONKARAHİSAR ECZACI ODASI

TEB 35. BÖLGE KÜTAHYA ECZACI ODASI

TEB 36. BÖLGE ÇANAKKALE ECZACI ODASI

TEB 46. BÖLGE UŞAK ECZACI ODASI

TEB 54. BÖLGE BURDUR ECZACI ODASI

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz