TÜBİTAK'ın geliştirdiği uygulama ile cep telefonundan maske kontrolü yapılabiliyor..

tubitakin-gelistirdigi-uygulama-ile-cep-telefonundan-maske-kontrolu-yapilabiliyor

Uygulama ile cep telefonu üzerinden ÜTS'ye girip maske hakkında bilgi alınabiliyor


01 Aralık 2020 16:36

Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen maskeler, artık her yerde satılıyor. Eczaneler dışında marketlerde, bakkallarda hatta işporta tezgahlarında bile görmek mümkün. Diğer yandan çoğu kişi günlük hayatta kullandıkları maskelerin ne derece koruyucu olduğu konusunda endişeli.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK), geliştirmiş olduğu ÜTS (Ürün Takip Sistemi) uygulamasını indirerek, satın alma sırasında cep telefonları aracılığıyla maske hakkında bilgi edinilebiliyor. Ürünü satın alırken ambalajının üzerinde olması gereken karekodu okutmak yetiyor.

Cep telefonuna indirilen uygulama sayesinde söz konusu maskenin Sağlık Bakanlığının Ürün Takip Sistemine (ÜTS) kayıtlı olup olmadığı, kayıtlı ise hangi firmada üretildiği, ne zaman üretildiği gibi bilgiler hemen görülebiliyor.

Uygulamayı bilgisayarda da açarak maskenin barkod koduyla da aynı bilgileri öğrenmek mümkün.

"ÜTS ile maskenin gerçek bir tıbbi maske olup olmadığını anlamak mümkün"

Kullanılan maskelerin 3 katlı ve tıbbi maskeler olması gerektiğini ifade eden  İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mikrobiyoloji ve Koruyucu Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral;

“Bizim için önemli olan üretilmiş olan maskenin marka değeri kadar onun kalitesi de önemli. Dolayısı ile son tüketici olan bizlerin satın alınmış ürünün bir ürün takip sistemi (ÜTS) ile yani TÜBİTAK’ın yaratmış olduğu sistem ile son noktayı koymuş oluyoruz. Çünkü ne aldığımızı ve nasıl bir ürün aldığımızı anlamış oluyoruz. Bizim için önem arz ediyor. Aksi takdirde merdiven altı ürünlerin risk yarattığını asla unutmamak gerekir.

Cep telefonlarımıza bu ‘Ürün Takip Sistemi’ni indirebiliriz. Bilgisayarlarımızdan da aynı şekilde. Bu TÜBİTAK’ın bir uygulamasıdır. Bu uygulama sonucunda satın aldığımız ürünün gerçekten bir maske olup olmadığını anlamak mümkün. Aksi takdirde bez de kullanılabilir, kağıdı da koyabilirler. Bunların koruyuculuğunun ne olup olmadığını biz tüketicilerin yani satın alanların bilmesi gerekir” diye konuştu.

Cep telefonuna ürünün ambalajındaki karekodu okutmak yetiyor

ÜTS uygulamasını gösteren Prof. Dr. Oğuz Özyaral şu açıklamayı yaptı;

 “Şunu unutmamak gerekiyor. Maske konusu bir fırsata dönebiliyor maalesef. Merdiven altı çok fazla ürün olabiliyor. Bu Ürün Takip Sistemi ile ürünümüzün bizi koruyup koruyamadığını anlamış olacağız böylece.

Dolayısı ile bizim yapmamız gereken indirdiğimiz bu uygulama ile satın alırken sadece cep telefonumuzla karekod ile okuttuğunuz zaman ürünün gerçekten bizim için anlamlı bir maske olup olmadığını, doğru bir maske olup olmadığını, merdiven altı bir ürün olup olmadığını anlamamız mümkün oluyor.

Aynı şekilde uygulamayı bilgisayarınızdan açıp maske kutusundaki barkod numarasını yazarak maskenin tıbbi olup olmadığını, nerede ve hangi tarihte üretildiği gibi birçok bilgiyi öğrenmek mümkün”

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz