TİTCK: "Halihazırda eczanelerde satışının yapılması uygun değildir.."

titck-halihazirda-eczanelerde-satisinin-yapilmasi-uygun-degildir

İntraartiküler Enjeksiyonların eczanelerde satılabilmesi konusunda TİTCK açıklaması


28 Temmuz 2020 22:36

Kocaeli Eczacı Odası kaynaklı bu haber, 20 gün önce elimize geçmişti. Ancak o tarihlerde yaz tatili nedeniyle yayınımıza ara verilmişti. Yeniden yayına geçtiğimizde ise aradan 20 gün geçtiği için haberi yayına almadık.

Ancak farklı illerde eczacılarla görüştüğümüzde, konu hakkında bilgi eksikliği olan eczacıların düşündüğümüzden fazla olduğu ortaya çıktı.

Ardından Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) yeni Başkanı Harun Kızılay'a yaptığı kutlama ziyaretinde, sıcağı sıcağına eczacı sorunlarını aktarırken; diz içi enjeksiyon amaçlı kullanılan hyaluronik asit vb. eklem içi sıvı müstahzarlarla ilgili olarak Tıbbi Cihaz Satış Reklam ve Tanıtım Yönetmeliğinde düzenleme yapılması talebini de gündeme getirince, haber yeniden güncellik kazandı. Bu nedenle haberi bu kez yayına almayı uygun gördük.

Konu şu; TİTCK, 81 ilin Sağlık Müdürlüklerine "İntraartiküler Enjeksiyonlar" konulu bir yazı gönderdi.

Yazıda;

"Kurumumuza İl Sağlık Müdürlükleri tarafından iletilen bazı yazılarda, tıbbi cihaz olan intraartiküler enjeksiyonların (girişimsel uygulanan) bazı eczanelerde satışının gerçekleştirildiğinden bahisle, yalnızca sağlık meslek mensupları tarafından uygulanması gereken bu tıbbi cihazların eczanelerde satışının yapılmasının uygun olup olmadığı ile ilgili görüş istenmektedir."

şeklindeki giriş paragrafı ile konu ortaya konuyordu.

Özetle şu sorunun cevabı aranıyordu;

"İntraartiküler Enjeksiyonlar eczanelerde satılabilir mi?"

TİTCK, sorunun cevabını yazısının son paragrafında şöyle veriyordu;

"Bu kapsamda yalnızca hekim tarafından uygulanması gerektiği bilgisi kullanma kılavuzlarında yer alan, intraartiküler enjeksiyon olan tıbbi cihazların Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği'nin 33. maddesinin birinci fıkrasında yer alan hüküm gereğince halihazırda eczanelerde satışının yapılması uygun olmayıp ilgili hususta bilgilerinizi ve gereğini rica ederim."

TİTCK'nın yazısı için tıklayınız

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz