TEB, Bayer ile yapılan sözleşmeyi feshetti..!

teb-bayer-ile-yapilan-sozlesmeyi-feshetti

TEB' Bayer Türk Kimya Sanayi firması ile yapılan bir sözleşmeyi feshettiğini açıkladı


18 Eylül 2018 11:46

Türk Eczacıları Birliği (TEB), Bayer ile Şubat ayında imzalanmış olan Kadın Sağlığı Akademi Programı sözleşmesini feshettiğini açıkladı. Fesih bildirimi noter aracılığıyla firmaya bildirildi.

TEB dün de Bepanthol için uygulanan satış politikası hakkında Bayer'e yazı gönderildiğini açıklamıştı. Gönderilen yazıda uzun süre "Sadece eczanelerde" ibaresiyle pazarlanan  Bepanthol'ün internete kaydırılması konusunda eleştiriler yer alıyordu.

Bayer'e gönderilen yazı;

"Önümüzdeki dönem firmanız ile Birliğimiz arasındaki kurumsal ilişkinin sürdürülebilirliği noktasında konuyla ilgili yapacağımız duyuruları ve düzenlenecek toplantıda alınacak kararları yakından takip etmenizin önemli olduğu hususunda bilgilerinizi rica ederim." ifadesi ile son buluyordu.

TEB'in Bayer Türk Kimya San. Ltd. Şti.'ne gönderdiği ilk yazı şöyleydi:

Konu: Bepanthol markanıza ait ürünler hakkında

Cilt bakımı ile bebek bakımı alanlarında kullanılan "Bepanthol" markanıza ait ürünler yıllardır eczanelerimizden halkımıza ulaştırılmaktadır.

Birliğimiz tarafından yapılan araştırma sonucunda söz konusu markanıza ait ürünlerin aynı zamanda www.n11.com, www.gittigidiyor.com, www.hepsiburada.com, www.watsons.com gibi   elektronik ticaret sitelerinden de satışının gerçekleştiğini tespit etmiş bulunmaktayız. Bununla birlikte, 14.09.2018 tarihinde Şirketiniz yetkilileri ile Birliğimizde gerçekleşen görüşmede de yine bu ürününüzün bebek ürünleri satan bir internet sitesinden ve bu internet sitesi ile aynı isme sahip mağaza zincirinden de satılmaya başlanacağını öğrenmiş bulunuyoruz. Toplantıya katılan şirket yetkililerinizin, tek taraflı olarak alınmış bu kararınızı, "eczacı yararı" gözeterek tarafınızdan verildiğini ifade etmiş olmalarını da ayrıca izaha muhtaç buluyoruz.

Her şeyden önce, ilaçların etken maddesini kaldırıp, ismi korunduğu halde ruhsat kategorisinin önce ara ürüne, oradan kozmetiğe kaydırılması; arkasından, eczane dışına ve internete aktarılması, reklamının yapılması, bilim ve etik dışı olduğu gibi, hasta sağlığı açısından da sizin de çok iyi bir biçimde tahmin edebileceğiniz ciddi tehditler oluşması anlamına gelmektedir. Daha önceden ilaç olarak sattığınız kozmetik ürününüzün ilaç kategorisinde iken elde ettiği başarıyı sömürmek ve böylece, şirketinize kazandırdığı karı artırmak için uyguladığınız bu strateji, hasta sağlığına zararlı olarak göründüğü ölçüde, eczacılar tarafından da hiçbir şekilde benimsenmeyecektir. Aynı zamanda, internetten ilaç, ara ürün, kozmetik vs. satışı, tüm dünyada sahte ilaçların önünü açan bir uygulamadır. E-ticaret sitelerindeki ürünlerinizin bugün itibariyle sahte olmaması, bundan sonra da sahte olmayacağı anlamına gelmemektedir. Yıllarca "sadece eczanelerde" ibaresi ile erişilen ürünleriniz, eczanelerimizin sunduğu güven ortamının ve eczacılarımızın bilimsel bilgileri ışığında sunduğu danışmanlık hizmetinin sağladığı prestij ile bugünkü marka değerine ulaşmıştır. Bu sebeple, bugünkü girişiminizi günlük, kısa vadeli, sadece kâr odaklı ve tek taraflı bir girişim olarak değerlendiriyoruz. Kuşkusuz, firmanızın almış olduğu bu tek taraflı kararın, eczacılık camiasında çok net bir yansımasının olacağı açıktır.

Bu konu ile ilgili 14.09.2018 tarihinde şirketiniz yetkilileri ile yaptığımız görüşmede de dile getirilen tutumunuzu, 22422 sayılı Türk Eczacıları Birliği Yönetmeliği’nin 54 üncü maddesi gereğince Türkiye genelindeki tüm Eczacı Odası Başkanlarımızın katılımıyla gerçekleştireceğimiz Başkanlar Danışma Kurulu toplantımızda etraflıca değerlendireceğiz. Değerlendirmeye esas olması bakımından, sözlü olarak ifade etmiş olduğunuz kurumsal tutumunuzun, 19.09.2018 tarihinde gerçekleştireceğimiz Başkanlar Danışma Kurulu öncesinde tarafımıza yazılı olarak da bildirilmesi önem taşımaktadır.

Önümüzdeki dönem firmanız ile Birliğimiz arasındaki kurumsal ilişkinin sürdürülebilirliği noktasında konuyla ilgili yapacağımız duyuruları ve düzenlenecek toplantıda alınacak kararları yakından takip etmenizin önemli olduğu hususunda bilgilerinizi rica ederim.

Ecz. Arman ÜNEY / Genel Sekreter

TEB'in sözleşme fesih açıklaması

Bayer Firmasına Çekilen İhtarname Hakkında

Son günlerde yaşanan gelişmelerin Birliğimizce yapılan değerlendirmesi sonucunda Türk Eczacıları Birliği ile Bayer Firması arasında 21.02.2018 tarihinde imzalanmış olan Kadın Sağlığı Akademi Programı sözleşmesi feshedilmiştir.

Ankara 54.Noteri aracılığıyla firmaya yaptığımız fesih bildirimi ektedir.

Tüm meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.

Türk Eczacıları Birliği

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz