SUT'a uygun olmayan hastane raporları sorun yaratıyor..

sut-hukumlerine-uygun-duzenlenmeyen-hastane-raporlari

İEO'nın, SUT hükümlerine uygun düzenlenmeyen raporlar için yaptığı başvuru.


06 Mayıs 2019 17:30

Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hükümlerine uygun olarak düzenlenmeyen raporlar, eczacıların günlük yaşamlarındaki stres kaynakları arasına ilk sıralarda yer alıyor.

Sosyal medya sayfalarında, SUT hükümlerine uygun olarak düzenlenmeyen raporlar yüzünden yaşanan öyle traji-komik öyküler anlatılıyor ki, güler misin ağlar mısın dedirtecek cinsten. Yeterince örnek var.

Fazla uzağa gitmeye de gerek yok; İstanbul Eczacı Odası'nın (İEO), geçtiğimiz günlerde Sultanbeyli Devlet Hastanesi Başhekimliğine yazdığı yazı çok net bir örnek.

İEO'nın hastaneye yazdığı yazıdan anlaşılan o ki, hastanede düzenlenen kimi raporlar Sağlık Uygulama Tebliği hükümlerine uymuyor, düzeltilmesi için gidildiğinde ise raporu yazan doktor çoğu zaman düzeltmeye yanaşmıyor.

Bazen doktor hiç bulunamıyor ve hasta ile eczacı ortada kalıyor. Çünkü doktor, izinli, hasta veya tayin olmuş..

Sosyal medyada "Ben yazdığım raporu düzeltmem.." diyen şikayetler gibi uç örnekler de var. "Uç örnek" ifadesi aslında lafın gelişi. İstanbul Eczacı Odası'nın başvuru yazısına bakılırsa, SUT hükümlerine uygun olmayan şekilde hazırladığı raporu, uygun hale getirmekten kaçınan doktor sayısı hiç de öyle "uç örnek" diye gösterilecek sayıda değil.     

Yazının dilinden anlaşılan ve nazikçe ortaya konan açık gerçek şu ki, bu ne tek örnek, ne de ilk örnek..

Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hükümlerine uygun olmayan raporları düzenleyen ve sonrasında SUT'a uygun hale getirilmesi talep edildiğinde gerekli düzenlemeyi yapmaktan kaçınan (imtina eden) hekimler için nasıl bir işlem yapıldığı sorusunu teğet geçerek biz şu soruyu soralım:

Acaba bu raporların SUT'a uygun, yaygın halk deyimiyle "doğru dürüst" yazılabilmesi için idarenin yaptığı herhangi bir girişim var mı? Var, şudur cevabını duymayı umuyoruz..

İstanbul Eczacı Odası'nın, İstanbul Sultanbeyli Devlet Hastanesi Başhekimliğine yaptığı başvuru şöyle;

"Bilindiği üzere SGK reçetelerinin Sağlık Uygulama Tebliği’ne uygun olarak karşılanması gerekmektedir. Aksi takdirde Kurum tarafından reçele bedelleri ödenmez.

Hastaneniz bünyesinde düzenlenen ve SUT hükümleri gereğince eksikliği bulunan raporların eczacılarımız tarafından ya da hasta tarafından ilgili hekimlerce düzeltilmesi istenmesi durumunda hekimler tarafından imtina edildiği bilgisi Odamıza iletilmiştir.

Örneğin; sodyum-glukoz ko-transporter 2 (SGLT2) inhibitörleri (dapagliflozin, empagliflozin) ve SGLT2 inhibitörlerinin diğer oral antidiyabetiklerde kombine preperatlarının reçete edilebilmesi için raporda “metformin ve/veya sülfonilürelerin maksimum tolere edilebilir dozlarında yeterli glisemîk kontrol sağlanamamış” ibaresinin yer alması gerekmektedir.

Ancak hastanenizde düzenlenen raporlarda “maksimum tolere edilebilir dozlarında ibaresi” ifadesi yer almadığından SGK kontrollerinde reçeteler iade edilebilmekte ve meslektaşlarımız sorun yaşamaktadır.

Bu nedenle Hastaneniz raporlarının SUT hükümlerine uygun olarak düzenlenmesi, eksikliği olan raporların da hekim tarafından düzeltilmesi hususunda gereğini arz ederiz. Saygılarımızla."


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz