Saydan: "Bitkisel kökenli" gerekçesine sığınıyorlar..

saydan-bitkisel-kokenli-olmasi-gerekcesinin-arkasina-siginiyorlar

TEİS piyasaya kaçak yollarla sürülen ürünler konusunda basın açıklaması yaptı.


06 Ağustos 2019 15:06

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, sahte ve kaçak yollarla piyasaya sürülen zayıflama çayı ve diğer çeşitli bitkisel ürünlerin içerdiği ölümcül maddelere dikkati çekti.

Saydan, TEİS Basın Bürosu tarafından yayınlanan açıklamada, operasyonlarda ele geçirilen ürünler arasında, cinsel güç attırıcı sprey ve uzun süredir sosyal medyada ünlülerin reklamını yaptığı teff tohumlu "zayıflama çayı" da bulunduğunu kaydederek;

"Birçok ürüne bitkisel kökenli olması gerekçesinin arkasına sığınılarak Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan onay alınmakta ve bunlar her yerde kontrolsüz, denetimsiz, eczacısız olarak vatandaşa satılmaktadır." dedi.

TEİS'in açıklaması şöyle;

Ünlüler kandırıldı mı, kandırdı mı?

İstanbul'da, içinde ölümcül madde bulunan zayıflama çayı ve çeşitli bitkisel ürünlerin kaçak yollarla piyasaya sürüldüğü yapılan operasyonlarla bir kez daha gözler önüne serildi.

Ele geçirilen ürünler arasında, cinsel güç attırıcı sprey ve uzun süredir sosyal medyada ünlülerin reklamını yaptığı teff tohumlu "zayıflama çayı" da bulunuyor.

Her geçen gün basında yer alan “sahte ilaç vurgunu”, “kaçak ilaçlar ele geçirildi”, ”sahte ilaçtan zehirlendi” başlıklı haberleri üzüntüyle takip ettiklerini söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, "Sahte ve kaçak ilaçlar, etkisizlik, eksik tedavi, beklenmeyen yan etkilere ve zehirlenmelere hatta ölümlere neden olabilmektedir. Bu yüzden vatandaşlarımız, ilaçlarını kesinlikle eczanelerden temin etmelidir” dedi.

İnternetten ilaç almanın sakıncalarını daha önce defalarca vurgulayan TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, "Sıradan bir vatandaşa internetten ilaç almayın uyarısı yaparken, bu furyaya ünlüler de katıldı" diyerek şunları kaydetti:

Birçok ürüne bitkisel kökenli olması gerekçesinin arkasına sığınılarak Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan onay alınmakta ve bunlar her yerde kontrolsüz, denetimsiz, eczacısız olarak vatandaşa satılmaktadır.

Kaynağı, üreticisi, saklama şartları bilinmeyen ve gerekli inceleme ve analizleri yapılmamış bu ürünlerin satılması, halk sağlığı için büyük risk taşıyor. Ülkemize kaçak olarak giren ilaç çeşitlerinde zayıflama ilaçları, afrodizyak etkili ilaçlar, saç ürünleri ve hormonlar başı çekiyor. 

Kaçak ilaçlar, ülkemize yurt dışından izinsiz, kontrolsüz olarak yasal olmayan yollarla gelen ilaçlardır. Bu ilaçların Sağlık Bakanlığı’nca kontrolü yapılmamış olduğundan; içindeki etken maddenin tam olup olmadığı da bilinmemektedir.         

Dünya Sağlık Örgütünün verilerine bakıldığında internetten satılan ilaçların %50'sinin SAHTE olduğu ve bu yüzden her yıl 1 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiği görülmektedir.        

Özellikle internet sitelerinden yapılan özendirici ve süslü söylemlere aldanılmaması ve asla internet üzerinden ilaç alınmaması gerekmektedir. Çünkü, sahte ve kaçak ilaçlar en çok internet üzerinden satış imkanı bulmaktadır.

Unutulmamalıdır ki; İster bitkisel, ister hayvansal kaynaklı olsun ilaçlar insan vücudunda sistemik etkisi olan kimyasal maddelerdir. Halkımızın sağlığı için ilaçların, eczaneden, eczacıya danışarak alınması gerekmektedir.

Gerek internet üzerinden, gerekse eczane dışında ilaç satışına izin verilmemeli, bitkisel ürünler ile gıda takviyeleri Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılıp eczanelerden satılmalı, internet üzerinden tedavi edici özelliği belirtilerek ilaçmış gibi satılan ürünlere de göz yumulmamalı bu konuda ağır yaptırımları olan cezalar uygulamalıdır.”

TEİS BASIN BÜROSU


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz