Sahte raporla malulen emekli etme çetesine 95 gözaltı..

sahte-raporla-malulen-emekli-etme-cetesine-95-gozalti

Ankara'da bir yıldır sürdürülen takip ile sahte rapor çetesi çökertildi.


12 Aralık 2019 17:56

Ankara'da mali şube ekiplerince, usülsüz şekilde engelli raporu çıkartılmasını sağladığı belirlenen suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda 95 kişi hakkında gözaltına alındı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından, yaklaşık bir yıldır sürdürülen takip sonuç verdi.

Bir hastanede memur, güvenlikçi, hasta bakıcı ve kayıt personelinin de aralarında bulunduğu zanlıların, sahte epikriz raporları ile sağlık kurulundan engelli raporu çıkartılmasını sağladıklarının belirlenmesi üzerine çalışma başlatıldı.

Çeteyle bağlantılı sekreter ve güvenlik görevlisinin, engelli raporu almaya gelenleri hastane girişinde karşılayıp, işlemler için gidilecek her bölümde bağlantılı kişilere yönlendirdiği öğrenildi. Sahte evrakların sağlık kurulundan onay almasının ardından hastanedeki örneklerinin imha edildiği belirlendi.

95 şüpheliye gözaltı

Olaylar şöyle gelişti: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmada emniyet ekipleri, sahte epikriz raporu (hastanın hastalığıyla ilgili her türlü bilgi) ile engelli raporu çıkarılmasını sağlayan çeteyi takibe aldı.

Bir yıllık takip sonucu bir hastanede memur, güvenlikçi, hasta bakıcı ve kayıt personelinin de aralarında bulunduğu şüphelilerin, hastaneye tedavi için gelen vatandaşları sahte epikriz raporları ile sağlık kuruluna yönlendirerek engelli raporu çıkarılmasını sağladıkları belirlendi.

Ekipler düzenlenen operasyonda, 20 suç örgütü yöneticisinin de aralarında olduğu 95 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüphelilerin emniyetteki sorgusu sürerken, engelli raporunun alımıyla ilgili detaylara ulaşıldı.

Barkodlu tüpleri değiştirdiler

Sahte rapor isteyenlerin belgelerle örgütle irtibatı olduğu iddia edilen hastane sekreteri ve güvenlik görevlisinin yanına gönderildiği, bu kişilerin de hızlıca hasta giriş kaydı oluşturduğu öne sürüldü. Çetenin, raporun her aşamasında gereken örnek alımı için de sahte hastaları, örgütle irtibatı olan kişiye yönlendirdiği iddia edildi. İrtibatlı kişinin başkasına ait barkodlu tüple diğer örneği değiştirerek usulsüz olarak engelli raporu alımına katkı sağladığı belirlendi.

Çete yöneticilerinin bir hastanın, başka bir hastanede yapılmış kalp ameliyatına ilişkin belgeyi de usulsüz olarak engelli raporu düzenlenen kişiye aitmiş gibi sağlık kuruluna sunduğu tespit edildi.

Çete üyelerinin, kişilere, doktoru yanıltıcı konuşmalar yapması, kalbinde problemi olduğunu söylemesi yönünde telkinlerde bulunduğu bildirildi. Belgeler üzerinden inceleme yapan kurulların ise incelemeler sonucu engellilik oranı belirledikleri ifade edildi.

Örgütün engelli raporunun çıkmasının ardından çete üyesi hastane çalışanı, güvenlik görevlisi ve sekreter aracılığıyla hastanedeki evrakları yok ettiği saptandı.

Nakit paran yoksa aracını devret..!

Örgütün komisyon olarak kişilerin bütçelerine göre para aldığı belirtildi. Bazı kişilerden 40-50 bin lira komisyon alan örgüt üyelerinin nakit parası bulunmayan bir kişinin ise aracını devraldığı kaydedildi. Sahte rapor almalarını sağladıkları kişilerden 5 milyon liralık vurgun yapan örgüt yöneticilerinin lüks bir yaşam sürdüğü öğrenildi. Usulsüz olarak engelli raporu alınması sağlanan 75 kişinin büyük bir bölümünün de malulen emekli olduğu belirtildi.

Sahte rapor alımına aracılık eden örgütün lideri F.C.’nin daha önceden Ankara Numune Hastanesi’nde güvenlik görevlisi olarak çalıştığı ortaya çıktı. F.C.’nin son olarak medikal ürünler sattığı bildirildi.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz