Pandemi nedeniyle getirilen kolaylığı suistimal eden eczanelere uyarı..

pandemi-nedeniyle-getirilen-kolayligi-suistimal-eden-eczanelere-uyari

İl Sağlık Müdürlüğünden İstanbul Eczacı Odasına gönderilen önemli yazı


24 Kasım 2020 14:13

Sağlık Bakanlığı, salgın koşulları nedeniyle; kronik hastalığı olan raporlu hastaların raporlarının geçerliliğini devam ettirdiğini açıklamış ve hastalara, kronik hastalık nedeniyle sürekli kullanım gerektiren ilaçlarını sağlık kuruluşuna gitmeden ve reçete yazılmasına gerek duyulmaksızın eczanelerden temin edebilme kolaylığını getirmişti.

Ancak bazı eczanelerin getirilen bu kolaylığı istismar ettiği anlaşıldı. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü de İstanbul Eczacı Odası'na bu konuda bir yazı gönderdi.  

İstanbul Eczacı Odası, İl Sağlık Müdürlüğünden gelen "Kronik hastalık nedeniyle sürekli kullanım gerektiren ilaçların eczanelerden temini hakkında" konulu yazıyı duyurdu.

İstanbul Eczacı Odası'nın duyurusu şöyle;

Kronik Hastalıklara Ait Raporlu İlaçların Eczanelerden Temini Hakkında

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Odamıza iletilen yazıda, kronik hastalıklara ait ilaç raporlarının hastaların talebi ve bilgileri olmadan eczaneler tarafından devam reçetesi kapsamında sisteme girildiği ve bu durumun hasta mağduriyetine neden olduğu belirtilmiştir.

Yazıda, bu şekilde reçete girişi yapıldığı tespit edilen eczaneler hakkında yasa ve yönetmeliklerimiz doğrultusunda işlem yapılacağı bildirilmiştir.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün yazısı şöyle;

Bilindiği üzere, kronik hastalıklara ait ilaç raporlarının geçerliliği devam etmekte olup, hastalar kronik hastalık nedeniyle sürekli kullanım gerektiren ilaçlarını sağlık kuruluşuna gitmeden ve reçete yazılmasına gerek duyulmaksızın eczanelerden temin edebilmektedirler.

Bazı eczaneler tarafından bu kapsamdaki hastaların ilaçlarının, hasta eczaneye başvurmadan ve hastanın bilgisi olmadan otomasyon sistemine girildiği, hastanın hangi eczane tarafından sisteme ilaç girişi yapıldığını görememesi sebebiyle mağduriyet oluştuğu, hastanın başvurusu olmaması sebebiyle gereğinden fazla ilaç girişi yapılarak Sosyal Güvenlik Kurumu'na fatura edildiği, bu ilaçların kimi zaman da hastaların evlerine götürülerek teslim edildiği yönünde şikayetler tarafımıza ulaşmaktadır.

Belirtilen şekilde işlem yapıldığı tespit edilen eczaneler hakkında ilgili yasa ve yönetmelikler çerçevesinde idari yaptırım uygulanacak olup, ayrıca ilgili kurum ve kuruluşlara gereken bilgilendirmeler yapılacaktır. Konu hakkında gereken hassasiyetin gösterilmesi ile ilgili olarak üyelerinizin bilgilendirilmesini rica ederim.

e-imzalıdır.

Op. Dr. Sacit TÜRÜDÜ / Müdür a. Başkan Yardımcısı

Yazı için tıklayınız.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz