Nöroloji uzmanları teyakkuzda..

noroloji-uzmanlari-teyakkuzda-saglik-bakanindan-randevu-istendi

Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan son değişiklikler nörologları rahatsız etti..


10 Eylül 2019 13:51

Son yapılan SUT değişikliği ile nöroloji uzmanlarınca yazılan bazı ilaçların SGK kapsamı dışında bırakılmasına gösterine tepkiler sürüyor.

Tepkisini “Daha dün reçetelediğim ilaçları bugün yazamayacak olmamı hastalarıma da, hekimlik onuruma da, muayene ve tedavi olmak için bütün enerji ve çabasını nöroloji uzmanına gelmek için harcamış hastama da, hasta sahibime de açıklayamam” sözleriyle dile getiren Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, bu ilaçların yalnızca üçüncü basamakta raporlanacağına dikkat çekerek; “Hakkâri’deki vatandaş Erzurum’a mı gitsin?” diye sordu.

Nöroloji uzmanları yazamayacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 4 Eylül’de yayınlandı. Nöroloji uzmanlarının tepki gösterdiği yeni düzenlemede, Demans, Parkinson gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların nöroloji uzmanları tarafından reçete edilmesi durumunda SGK tarafından karşılanmayacağı belirtiliyor.

Yine Nöroloji uzmanlarınca yazılan SNRI, SSRE, RIMA, NASSA grubu antidepresanların 6 aydan uzun süreli olması durumunda ilaçların bedeli SGK tarafından ödenmeyecek. SGK, söz konusu haftalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların 6 aydan uzun süreli kullanılması durumunda sadece psikiyatri uzmanı tarafından raporlanması halinde karşılayacak. Ayrıca Klozapin, Olanzapin, Risperidon, Ketiapin içeren ürünler de psikiyatri uzmanları tarafından reçete edilirse SGK tarafından karşılanacak.

"Parkinson, alzheimer ilaçları ödenmeyecek"

Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, SUT Tebliği’ndeki değişiklikleri değerlendirdi. Yeni düzenleme ile Nöroloji alanına yönelik kısıtlamalar getirildiğine dikkat çeken Öztürk, Demans, Parkinson, Alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçları yazmaları durumunda SGK tarafından ödenmeyeceğini söyledi.

Öztürk, “Bir demans hastası zaten zor doktora gidiyor. Bu hastaya bir de şu klinikten randevu alacaksınız, kullanmakta olduğunuz bu ilaç da orada yazılacak demek zorunda kalacağız. Tedavi et, ilaç yazma diyorlar. Bu durum hasta- hekim, hasta –eczacı ilişkisi bozacak. Ekonomik sebepler ile alındığını düşünüyoruz” dedi.

Hastaların 3. basamak çilesi

Halk arasında huzursuz bacak sendromu ve anksiyete bozukluğu tedavisinde kullanılan Pregabalin ilacının yanı sıra epilepsi tedavisinde kullanılan Gabapentin gibi ilaçların da yalnızca üçüncü basamakta raporlandığına dikkat çeken Öztürk, şöyle konuştu:

“3. basamak hastaneler tam teşekküllü hastanelerdir. Eğitim araştırma ve üniversite hastaneleri gibi. Nöropatik ağrı tedavisinde kullanılan ilaçlarımız sadece üçüncü basamak hekimler ve onların hastaları için üretilmemiştir. Bu tedavi olanağına bütün hastalarımız layıktır ve bütün nöroloji uzmanları da tedavi etme hakkından mahrum bırakılmamalıdır. Hakkâri de veya Muş’ta yaşayan bir hastanın nöropatik ağrı ilacını alabilmek için en yakın Erzurum ya da Van’a gitmesi gerekiyor. Hastalara eziyet.”

SGK Başkanı ile randevu 17 eylülde

Diğer yandan Türk Nöroloji Derneği SUT düzenlemelerinin gerekçe ve nedenini öğrenme amacıyla Sağlık Bakanı Sn. Dr. Fahrettin Koca ve SGK Kurum Başkanı Mehmet Selim Bağlı'dan randevu istendiğini duyurdu.

Duyuruda SGK Kurum Başkanı ile 17 Eylül 2019 Salı günü bir görüşme gerçekleştirileceği, Bakan randevusu için Bakanlık'tan uygun gün ve saat beklendiği bildirildi.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz