"Hidroksiklorokin gibi ucuz bir ilaca şans tanımama kavgası bu.."

nbsp-hidroksiklorokin-gibi-ucuz-bir-ilaca-sans-tanimama-kavgasi-bu

Hürriyet Gazetesi yazarı Osman Müftüoğlu yaşananları yorumladı


07 Haziran 2020 22:30

Son dönemde Hidroksiklorokin isimli ilaç, daha doğrusu ilaç etken maddesi üzerinde yoğun bir spekülasyon var. Bu madde dünyanın çeşitli ülkelerinde ve bu arada Türkiye'de Koronavirüs tedavisinin bazı aşamalarında kullanılıyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verdiği çelişkili kararlar ortalığı bulandırdı.

Son dönemde saygın tıp dergilerinden birisi olan Lancet’te Hidroksiklorokin hakkında yayınlanan olumsuz nitelikteki bir yayın sonrasında, DSÖ önce Hidroksiklorokin denemelerinin durdurulduğunu açıkladı. Hemen ardından ise bu araştırmanın verilerinin dayanıksız olduğu yolunda dünyanın dört bir yanından gelen yoğun itirazlar üzerine bu kararını geri almak zorunda kaldı.

Bu etken maddeyi en başta ABD Başkanı Trump dile getirmiş ve savunmuştu. Türkiye de tüm spekülasyonlara rağmen ilacı tedavi protokolünden çıkarmayacağını açıkladı.

Buraya kadarı Hidroksiklorokin üzerinde son dönemde yaşanan gelişmelerin kabaca bir özetiydi.

Osman Müftüoğlu yüksek sesle söyledi

Hürriyet Gazetesi yazarı Osman Müftüoğlu dünkü köşe yazısında bu konuda yaşananlara çarpıcı bir yorum getirdi. Belki de herkesin aklında olanı yüksek sesle söyledi.

Müftüoğlu şöyle dedi;

"Mesele şudur: Ortada bir ilaç savaşı vardır. Pandemiden kesesini doldurmak isteyenler, Hidroksiklorokin gibi ucuz bir ilaca etkili de olsa şans tanımama savaşı yapmakta ve bu savaşa bilim insanlarını da sokmaktan utanmamaktadır."

Müftüoğlu "Tuz da koktu" başlığını koyduğu yazısında olanları şöyle özetledi;

"Ortada ciddi bir pandemi var. Binlerce insanı kaybettik, binlerce insan acı, ıstırap çekti.

Ama birileri hâlâ ısrarla kazanç peşinde koşmaya, keselerini doldurmaya devam ediyor. Yani millet can derdinde ama o kişiler maalesef ceplerini doldurma peşinde koşuyor. Bahsettiğim kişiler, ilaç firmalarıyla kol kola hareket eden bazı sözde bilimciler.

Bu tür vakalardan biriyle de geçtiğimiz hafta karşılaştık. Deneyimli bir bilim insanının daha baştan fark edeceği yanlışlarla dolu bir yayını destek alan veriler, dünyanın en saygın tıp dergilerinden birinde, The Lancet’te yayımlandı.

Araştırmayı yapanlar ve dergi sorumluları bize diyordu ki “Hidroksiklorokin riskli, tehlikeli, son derece toksik bir ilaçtır. COVID-19 tedavisinde asla kullanılmamalıdır!” Peki sonra ne oldu?"

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz