Keytrudanın geliştirilmesi için Merck ve Promega işbirliği yapıyor..

keytrudanin-gelistirilmesi-icin-merck-ve-promega-isbirligi-yapiyor

Promega’nın mikro uydu dengesizliği (MSI) teknolojisi, Merck’in Keytruda'sında kullanılacak.


09 Kasım 2019 14:01

Keytruda önemli bir yeni nesil bir kanser ilacı. Kanser tedavisinde yeni bir umut olarak görülen Keytruda, ruhsat sahibi Merck’e, FDA onayının verildiği 2017 yılında 3,8 milyar doların üzerinde bir gelir sağlamıştı. 

Kemoterapiyi baypas edebilen bu ilaç, kanserle mücadele için bağışıklık sistemini güçlendirme tedavisinde attığı yeni bir adımla şirketin hisselerini adeta uçurmuştu.

Diğer yandan Merck, aynı yıl ilacın kullanımı ile ilgili bir bilgilendirme mektubu yayınladı. Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) aracılığıyla Türk Eczacıları Birliği (TEB) üzerinden Eczacı Odalarına da gönderilen yazıda, ölümle sonuçlanan Stevens-Johnson sendromu vakası ve ölümle sonuçlanan Toksik Epidermal Nekrolİz vakası hakkında ayrıntılı bilgi verildi.

Promega ile işbirliği anlaşması

Merck şimdi ilacın daha da geliştirilmesi için yeni bir anlaşma yaptı. Biyoteknoloji firması Promega ile işbirliği yapılarak Promega’nın mikro uydu dengesizliği (MSI) teknolojisini, Merck’in Keytruda'sında (pembrolizumab) ile kullanılmak üzere, etiketli bir katı tümör CDx olarak geliştirmek için çalışılacak.

Promega’nın Microsatellite Instability teknolojisi, tümörleri karakterize etmek ve MSI-High kanser tipleri için terapötik seçimleri yönlendirmek için kullanılan, katı tümörlerde meydana gelen yanlış eşleşme onarım sisteminin (dMMR) neden olduğu genomik ekleme veya silme (INDEL) hatalarını ölçüyor.

Firmalar bu konuda başlangıçta ABD ve Çin'de Promega MSI CDx onayı almayı planlıyor. Ayrıca Promega H1’20'nin ABD’de, Çin’de ve AB’de yapılması planlanan lansmanlarıyla IVD testinde MSI’nın onayını almayı hedefliyor.


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz