Kanser hastalarına iyi haber: "SGK bu ilacı da ödemeli.."

kanser-hastalarina-iyi-haber-sgk-bu-ilaci-da-odemeli

Akıllı ilaç olarak da bilinen Opdivo (Nivolumab) adlı ilaç hakkında mahkeme kararı.


10 Ağustos 2019 13:11

Ankara 25. İş Mahkemesi, ileri düzeyde kanser tedavisi gören hastalar için örnek bir karara imza attı. Mahkeme kamuoyunda akıllı ilaç olarak bilinen ve pahalı olan Opdivo (Nivolumab) adlı ilacın bedelsiz olarak doğrudan hastaya verilebileceğine karar verdi. Yaşam hakkının kutsallığına vurgu yapılan kararın ayrıntıları şöyle:

Önce bir hayırsever karşıladı

Dava dosyasına göre, 20 yaşındaki üniversite öğrencisi A.E.K.’ya “Evre 4 Hodgkin Lenfoma” teşhisi konuldu. Genç kıza uygulanan kemoterapi tedavisine rağmen tümör boyutlarında herhangi bir küçülme olmadı. Doktorlar, bu nedenle genç kıza doğrudan ‘akıllı ilaç’ olarak bilinen Opdivo (Nivolumab) adlı ilacı reçete etti.

Bir hayırseverin yardımıyla alınan ilacı kullanan A.E.K.’da olumlu sonuçlar elde edildi. Bunun üzerine genç kız, kullanması zorunlu olan kanser ilacının sigorta tarafından karşılanması için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurdu.

Ancak SGK, tedavi sürecinde “kök hücre nakli tedavisinin” atlanıldığı gerekçesiyle ilacı bedelsiz ödemeyi reddetti. Genç kızın avukatı Özlem Günel Tekşen, SGK’nın ret kararının iptali ve söz konusu ilacın bedelsiz olarak hastaya verilmesi için konuyu yargıya taşıyarak tedbir talebinde bulundu. Avukat Tekşen, 1 Ağustos’ta mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde şunları belirtti:

"Tedavi başarılı oluyor.." 

“Somut olayda müvekkile ilk aşamada uygulanan kemoterapiler başarılı sonuç vermemiştir. Bu nedenle müvekkil için kök hücre tedavisi uygulaması yapılmasının başarılı sonuç vermesinin mümkün olmadığı, tedaviyi uygulayan hekim tarafından öngörülmüş ve raporlanmıştır. Hastalığın ciddiyeti ve yayılma ihtimali göz önüne alınarak zaman kaybetmemek adına müvekkile halk arasında akıllı ilaç adıyla bilinen Opdivo (Nivolumab) tedavisi başlanmıştır.

Opdivo (Nivolumab) tedavisi müvekkil için başarılı şekilde ilerlemektedir ve müvekkil iyileşmeye başlamıştır.

Müvekkilin iyileşebilmesi için anılan ilacı 2-3 yıl daha kullanmaya devam etmesi gerekmektedir. Müvekkil 20 yaşında herhangi bir iş yerinde çalışmayan öğrencidir. Bu kapsamda müvekkilin sağlık sigortası babası kapsamında yatırılan sigorta primlerinden karşılanmaktadır. Bu nedenle fiyatı 5 bin 797 TL olan ve müvekkilin tedavi için 14 günde bir kullanması zorunlu olan ilacı tek başına her ay temin etmesi mümkün değildir.

Anayasa madde 5’te düzenlenen sosyal devlet ilkesi gereği müvekkilin hayatını devam ettirebilmesi için zorunlu olan ilacın sigorta kapsamında karşılanması zaruridir.”

"Gecikirse telafisi imkansız"

Ankara 25. İş Mahkemesi, 5 Ağustos tarihinde, söz konusu ilacın bedelsiz olarak genç kıza ödenmesine karar verdi. Kararda,

“Davacının hastalığına ve talep edilen ilacın hekim raporuyla gerekli faydalı olduğu, belirlenen ilacın davacının gelirine göre karşılama gücünün üstündeki değeri, ilaç seçiminde, doktor tavsiyesi dışında imkânın bulunmaması, Anayasa ile koruma altına alınan sağlık güvencesi yaşam hakkının kutsallığı, hastalığın tedavisi için elzem olduğu iddia edilen ilaç tedavisinin aksaması halinde, ilacın tedarikindeki gecikmenin onarılmaz, telafisi güç ve imkânsız zararların önlenmesi için ihtiyati tedbir talebine karar verildi” denildi.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz