İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, salgın dönemini değerlendirdi

izmir-eczaci-odasi-baskani-tuncay-sayilkan-salgin-donemini-degerlendirdi-nbsp

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan'ın değerlendirmeleri


21 Eylül 2020 19:53

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, bugün "Bu da geçecek" başlığı ile köşesinde bir yazı yayınladı.

Sayılkan, İzmir Eczacı Odası'nın "Başkandan" isimli köşesinde yayınlanan yazısında, 83 milyon nüfusu olan ülkemize bu yıl yaklaşık 1.5 milyon grip aşısı geleceğinin açıklandığını hatırlatarak, "Bu durumda her geçen gün biraz daha artan aşı talebine yanıt vermemiz mümkün olmayacak." dedi.

Sayılkan şöyle devam etti;

"Aşı konusunda görüş bildiren bilim adamlarının bu gerçekleri bilmesi ve vatandaşlarımızı doğru yönlendirmesi büyük önem taşıyor. Risk gruplarında yer alan ve aşı olması gereken hedef kitleyi doğru tanımlayıp, “parası olana değil ihtiyacı olana aşı” mantığını öne çıkartmak gerekiyor."

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan'ın yazısı;

BU DA GEÇECEK…

Biz eczacılar ülkemizdeki koronavirüs  ile mücadelede tüm zorluklarına karşın çok ciddi özverilerle sağlık hizmetini kesintisiz sürdürüyoruz. İlk vakanın resmi olarak açıklandığı 11 Mart 2020 tarihinden bu güne kendimizi ve çalışanlarımızı da  koruyacak önlemleri alarak, bahane üretmeden görevimize devam ediyoruz.

Covid-19 salgını ile mücadelede altı ayı geride bıraktık. Virüs neredeyse tüm dünyada bir çok bilinmezler, kaygılar ve korkular ile devam ediyor. Pandemi sürecinde özellikle maske krizinin kötü yönetilmesi en çok eczanelere zarar verdi. Önerilerimize kulak verilmeden alınan kararlar hepimizi yordu.

Bu güne geldiğimizde ise aşı krizi ile karşı karşıya olduğumuz net olarak görülüyor. Vatandaşlarımıza yönelik doğru bilgilendirme yapılmadığı ve televizyon kanallarından “bu yıl mutlaka aşı olun” çağrıları yapılmaya devam ettikçe sorun hızla büyüyor. Bu kez de aşı talebinde bulunan hastalarımız ile karşı karşıya kalıyoruz.

Oysa hesap açık seçik ortada…

83 milyon nüfusu olan ülkemize bu yıl yaklaşık 1.5 milyon grip aşısı geleceği açıklandı. Bu durumda her geçen gün biraz daha artan aşı talebine yanıt vermemiz mümkün olmayacak.

Aşı konusunda görüş bildiren bilim adamlarının bu gerçekleri bilmesi ve vatandaşlarımızı doğru yönlendirmesi büyük önem taşıyor. Risk gruplarında yer alan ve aşı olması gereken hedef kitleyi doğru tanımlayıp, “parası olana değil ihtiyacı olana aşı” mantığını öne çıkartmak gerekiyor.

Aslında işin ekonomik boyutundan ve günübirlik çözümlerden çok fakülte sayısının azaltılması, İlaç Fiyat Kararnamesinde değişiklik , eczane dışında ilaç satışının engellenmesi gibi geleceği şekillendirecek doğru hamlelere ve kalıcı çözümlere ihtiyacımız var.

Pandemi süresince sunduğumuz özverili hizmet ve özellikle de raporlu ilaçların reçetesiz olarak eczanelerden temini ile tam anlamı ile birinci basamak sağlık hizmet sunucusu olduğumuz kanıtlanmıştır. Sağlık kuruluşlarındaki yoğunluğu ve bulaş riskini azaltmak adına alınan bu karardan sonra eczanelerimizde  oldukça ciddi bir yoğunluk ortaya çıkmış, eczacılar bu dönemde ciddi sorumluluklar üstlenmişlerdir.

1.Haziran.2020 tarihinde tedbirlerin kademeli olarak azaltılması ise yanlış değerlendirilmiş ve salgın geçti algısı ortaya çıkmıştır. Devamında önlemlerin hiçe sayıldığı düğünler, cenazeler ve diğer kalabalık ortamlar bulaş riskini önemli oranda artırmıştır. Son günlerde artan vaka sayıları bu tablonun somut bir kanıtıdır. Koronavirüs salgını ile ilgili gelişmeler her geçen gün biraz daha ağırlaşmakta, korku ve tedirginlik yeniden hızla artmaktadır.

Meslektaşlarımız ve eczane çalışanlarımız her gün artan riskilere karşın  eczanelerde özveriyle göreve devam ederken ve kendi imkanları ile korunmaya çalışırken kimi kesimlerce sağlık çalışanları arasında adımızın anılmaması hepimizi derinden üzmektedir.

Bu zorlu süreçte kendini riske atarak insanlara sağlık hizmeti sunan herkese teşekkür borcumuz var. Bu süreçte ön plana çıkan sağlık çalışanlarına yönelik saldırıların son bulması ve emeklerin karşılık bulması temel dileğimizdir.

Koronavirüsle mücadele sürecinde kaybettiğimiz tüm meslektaşlarımıza ve eczane çalışanlarımızı saygı ile anıyor,salgınla mücadelede ön saflarda görev yapan meslektaşlarımz ile gurur duyuyoruz.

İzmir Eczacı Odası Yönetim Kurulu olarak imkanlarımız ölçüsünde meslektaşlarımızı ve çalışanlarımızı koruyacak kararlar almaya ,yaraları sarmaya, salgın sürecini hep birlikte ve en az hasarla atlatmaya çalışıyoruz.

Bu zor günlerde, ilacın üretiminden hastaya sunumuna kadar nerede görev yaparsa yapsın tüm meslektaşlarımızı yalnız bırakmamak ve destek olabilmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.

Yaşananlar ne kadar zor olursa olsun umudumuzu hiç kaybetmedik. Birlikte birçok güçlüğün üstesinden geldik, en zor ve en sıkıntılı günleri hep birlikte aştık. Bu salgın da geçecek ve bizler halkın en yakın sağlık danışmanları olarak yine birlikte güzel işler yapmaya , ülke insanına nitelikli sağlık hizmeti sunmaya devam edeceğiz.

Saygılarımla…

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz