İtalya teslimatı geciktiren aşı firmalarını dava ediyor..

italya-teslimati-geciktiren-asi-firmalarini-dava-ediyor

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte tüm yasal araçların kullanılacağını söyledi


25 Ocak 2021 12:44

İtalya, Pfizer ve AstraZeneca ilaç devlerine corona virüsü (koronavirüs) aşısının dağıtımında yaşanan gecikme nedeniyle dava yoluna gitmeye karar verdi. Benzer bir hamle Avrupa Birliği'nden de gelebilir.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, RAI televizyonuna bugün yaptığı açıklamada, "Aşı programımızın değişmemesi için çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Bakan Maio, söz konusu iki ilaç firmasının aşı tedarikinde kısıtlama yapmak zorunda kalmasının nedenine ilişkin soruyu ise "Boyundan büyük işlere kalkışmak" sözüyle yanıtladı.

Luigi Di Maio, "Avrupa Birliği Komisyonu'nun bu beyefendilerin sözleşmelerine riayet etmelerini sağlamak için ne gerekiyorsa yapmaları için tüm kanalları aktive ediyoruz" ifadesini kullandı.

İtalya hükümeti zararın tazmin edilmesinden ziyade üzerinde anlaşmaya varılan miktarların güvence altına alınmasını sağlamaya çalışıyor.

Başbakan sinyali vermişti

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, aşı tedarikinde yaşanacak gecikmelerin "kabul edilemeyeceğini" ve sözleşme yükümlülüklerinin ciddi şekilde ihlâl edilmesi anlamına geldiğini belirterek Roma Yönetimi'nin mümkün olan tüm yasal araçları kullanacağını söylemişti.

Üst düzey bir sağlık yetkilisi, aşı tedarikindeki sorunlar devam ederse İtalya'nın tüm aşı programını yeniden değerlendirmek zorunda kalacağını açıklamıştı.

Avrupa Birliği de uyardı

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de Pfizer ve AstraZenaca şirketlerini aşı sözleşmelerini yeri getirmedikleri takdirde muhtemel yasal sonuçlarla tehdit etmişti. Fransız Europe-1 radyosuna konuşan Michel, "İlaç endüstrisinin imzalanan sözleşmelere riayet etmesini sağlamayı planlıyoruz" dedi.

Amerikan ilaç devi Pfizer'in aşısını Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci'nin yönettiği Almanya merkezli BioNTech firması geliştirmişti.

Pfizer-BioNTech'den sonra AstraZeneca da..

Bloomberght.com'da yayınlanan habere göre de İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Kovid-19 aşı tedarikini azaltacağını açıklayan üretici ilaç firmalarına karşı sözleşmedeki hakları çerçevesinde yasal yollara başvuracaklarını açıkça söyledi.

İtalya, ABD'li ilaç firması Pfizer'ın 15 Ocak'ta Avrupa'ya aşı teslimatını geçici süre azaltacağını duyurmasının ardından henüz Avrupa İlaç Ajansından onay almamış olan Oxford-AstraZeneca'nın da geliştirdiği aşının teslimatında gecikmeler olacağı yönündeki haberlere en üst düzeyde tepki göstermiş oldu.

İtalya Başbakanı Conte, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, "Kovid-19 aşısı üreticilerinden bize ulaşan son haberler endişe vericidir." değerlendirmesinde bulundu.

Aşı tedarikinde ilk olarak Pfizer-Biontech'in teslimatı azalttığını hatırlatan Conte, teslimattaki gecikmelerin İtalya gibi bu konuda hızlı ilerleyen ülkeleri "cezalandırdığını" savundu.

Yeni aşılama yapılamıyor

Conte, aşı tedarikinin yavaşlaması nedeniyle İtalya'nın pek çok bölgesinde yeni aşılama yapılamadığını, gelen az sayıdaki dozun, ilk dozu alan ve ikinci dozu alma süresi yaklaşanlara ayrıldığını belirtti.

Başbakan Conte, son olarak dün AstraZeneca firmasından gelen gecikme haberlerine işaret ederek, "Asıl endişe verici olan, AB içinde dağıtım için bekleyen AstraZeneca'dan gelen haberdir. İlk üç ayda dağıtılması planlanan dozların yüzde 60 azaltılması teyit edilirse, İtalya'ya 8 milyon yerine 3,4 milyon doz verilecek. Bütün bunlar kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

Söz konusu kesintiyi teyit için Sağlık Bakanı Roberto Speranza ve Başbakanlık Acil Tedarik Komiseri Domenico Arcuri'nin AstraZeneca yetkilileriyle görüştüğü bilgisini veren Conte, ulusal aşılama programlarını, ilaç firmalarının Avrupa Komisyonu ile imzaladığı sözleşmeler temelinde geliştirdiklerine dikkati çekti.

Başbakan Conte, şunları kaydetti:

"Pandemi bir yıldır İtalya ve diğer Avrupa ülkelerinde vatandaşların yaşamından sağlığına, zaten zorlanan ekonomik ve sosyal dokumuza doğrudan yansımalarını gösterirken, aşı teslimatlarındaki bütün bu yavaşlamalar, ciddi sözleşme ihlalleri oluşturmaktadır. Pfizer-Biontech'e halihazırda yaptığımız gibi tüm yasal araç ve girişimlerimizi, sözleşmeden doğan haklarımıza uygun biçimde milletimizi her şekilde korumak için kullanacağız."

Pfizer'a dava açma hazırlığı

İtalya'nın, Kovid-19 aşısı tedarikini geçici süre azaltacağını açıklayan Pfizer'e karşı yasal yollara başvurmayı değerlendirdiği ve bu konuda deneyimli hukuk müşavirlerini harekete geçirdiği belirtilmişti.

Pfizer'ın İtalya'ya, bu hafta yaptığı aşı tedarikinin taahhüt edilenden yüzde 29 daha az olduğu, gelecek hafta da yüzde 20 daha az olacağı açıklanmıştı.

İtalyan basınında çıkan haberlerde de Başbakanlık Acil Tedarik Komiseri Arcuri'nin, bölge yetkilileriyle yaptığı toplantıda, hükümetin hukuk müşavirinin Pfizer'a dava açmaya yönelik çalışmalarını pazartesi günü tamamlayacağını söylediği kaydedildi.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz