İşte Çin'den gelen Coronavirüs ilacı Favipiravir..

iste-cinden-gelen-coronavirus-ilaci-favipiravir

Koronavirüs ile mücadelede yeni umut olan ilaç Türkiye'ye geldi


24 Mart 2020 23:01

Çin, Favipiravir isimli ilacın umut verici sonuçlarını açıkladıktan sonra, Korona virüsü ile mücadelede gözler bu ilaca çevrildi. Dün akşam da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilacın Çin'den getirildiğini açıkladı. Çin'den gelen ilaç artık Türkiye'de de kullanılacak. 

Favipiravir nedir?

Favipiravir Japonlar tarafından geliştirilen bir ilaç. 2014 yılından beri Japonya’da ve bazı ülkelerde satışta. Virüslerle mücadele eden Favipiravir’in yapılan denemelerde herhangi bir ters etki göstermediği ve Korona virüsünün tedavisinde faydalı olduğu Çinli yetkililer tarafından geçen hafta ifade edildi.

Çin Büyükelçiliği; "Favipiravir isimli ilacın KOVID-19’un iyileşme sürecini 11 günden 4 güne indirdiği kanıtlandı! 2014’ten beri Japon eczanelerinde bulunan ilacın etkinliğini Çin Ulusal Biyoteknoloji Merkezi başkanı Zhang Xinmin Salı günü yaptığı toplantıda anlattı" ifadelerinin kullanıldığı Tweeti geçen hafta paylaştı.

Klinik denemeler yapıldı

Favipiravir'in son dönemdeki seyri şöyle oldu; İlaç bir Japon firması tarafından bir anti-influenza ajanı olarak geliştirildi. Şubat ayında, Çin'in Wuhan ve Shenzhen şehirlerinde, Koronavirüsü kaynaklı COVID-19 enfeksiyonuna karşı etkinliği nedeniyle klinik denemeler başladı ve 17 Mart'ta Pekin olumlu sonuçları dünya ile paylaştı.

Çin Ulusal Biyoteknoloji Geliştirme Merkezi başkanı Zhang Xinmin geçen hafta verdiği demeçte, "Yüksek derecede güvenlik ve tedavide açıkça etkili" dedi. Zhang, yapılan klinik deneylerde Favipiravir'in, hafif vakalar için iyileşme süresini 11 günden 4 güne indirebildiğini söyledi.

Favipiravir ilacının Koronavirüsü üzerinde denenmesi çalışmasına 340 hasta dahil edildi.

100 ilaç laboratuvar ortamında test edilmek üzere seçildi

T-705, Avigan veya favilavir olarak da bilinen Favipiravir, Japonya'nın Toyama Chemical tarafından birçok RNA virüsüne karşı aktivite ile geliştirilen bir antiviral ilaç.

Zhang Xinmin,15 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Çinli bilim adamlarının 70 bin kadar ilaç ve kimyasal bileşeni incelediğini, bunlardan 100'ünün laboratuvar ortamında test edilmek üzere seçildiğini belirtmişti.

Bu ilaçlardan 3'ünün ümit verici olduğunu ifade eden Zhang Xinmin, Klorokin difosfat, Favipiravir ve Remdesivir'in insanlar üzerinde test edildiği bilgisini paylaşmıştı. Zhang, daha çok sıtma tedavisinde kullanılan Klorokin difosfat'ın Pekin ve Guangdong eyaletindeki 10 hastanedeki deneylerinin devam ettiğini aktararak, influenza tedavisinde kullanılan Favipiravir ile ilgili testlerin ise sürdüğünü kaydetmişti.

Ebola tedavisi için geliştirilen Remdesivir'in testlerinin, Vuhan'da çok sayıdaki klinikte yapıldı.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz