İngiltere Koronavirüs tedavisinde İbuprofen'e geçti..

ingiltere-koronavirus-tedavisinde-ibuprofene-gecti

İngiltere ve Fransa'dan bu iki ilaç hakkında farklı görüşler ileri sürüldü


04 Haziran 2020 12:03

Covid-19 tedavisinde henüz kesin doğrular yok. Bugün yapın dediklerine yarın yapmayın diyebiliyor uzmanlar. Kim bu uzmanlar? Mesela Dünya Sağlık Örgütü (DSO).

Bu kuruluş 17 Mart tarihli açıklamasında yeni koronavirüse yakalanılması halinde İbuprofen’in doktor tavsiyesi olmadan alınmamasını tavsiye etti ve onun yerine Parasetamol kullanılmasını önerdi. Ancak DSÖ daha sonra yeni bir açıklama yaparak bu tavsiyesinden vazgeçtiğini duyurdu.

İngiltere ve Fransa'dan tıbbi kurumlar bu iki ilaç hakkında zaman içinde farklı görüşler öne sürdüler.

İngiltere ve Fransa'dan farklı görüşler

Koronavirüs salgınının başlangıcında orta şiddetteki vakalarda İbuprofenin riskli olabileceğine dair kaygılar vardı.

Bir tıp doktoru olan Fransa Sağlık Bakanı Oliver Veran, steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçların enfeksiyonu ağırlaştırıcı bir etki yapabileceğini söylemiş ve hastalara bunun yerine parasetamol almaları tavsiyesinde bulunmuştu.

Ancak İngiltere'de İnsan Tıbbı Komisyonu Nisan'da koranavirüs vakalarında parasetamol gibi steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçların da güvenli olduğunu açıklamıştı.

İngiltere'de İbuprofen araştırması

Şimdi yeni bir gelişme oldu; İngiltere'de koronavirüs hastaları için İbuprofen ilacının denendiği bir çalışma başlatıldı.

Araştırma ekibi, aynı zamanda ağrı kesici olarak kullanılan İbuprofenin solunum güçlüğünü giderebileceğini ve hastaları solunum cihazına bağımlılıktan kurtarabileceğini düşünüyor.

Londra'daki Guy's and St Thomas Hastanesi ve King's College Üniversitesi'nin birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında burada koronavirüstedavisi gören hastaların yarısına rutin tedavilerine ek olarak İbuprofen de verilecek.

Hastalar tablet yerine, iltihaplı romatizma hastalarının kullandığı lipid ibuprofen kullanacak.

Hayvanlardaki denemelerde olumlu sonuç alındı

Hayvanlar üzerindeki çalışmalar, ilacın akut solunum yetersizliği sendromunu tedavi edebileceğine işaret ediyor. Bu sendrom, ağır koronavirüs vakalarındaki semptomlardan biri.

Araştırma ekibinden Prof. Mitul Mehta, "Çalışmayı bu sonucun insanlarda da alınıp alınamayacağını görmek için yapıyoruz" dedi.

Her iki ilacın da ateş düşürebileceği ve grip benzeri semptomların ortadan kaldırılmasına yardımcı olabileceği belirtiliyor.

İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS), hafif vakalarda ibuprofene göre daha az yan etkisi olduğu için parasetamol alınmasını öneriyor.

Mide ülseri olanlara İbuprofen önerilmiyor.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz