İlaçlar neden tüketim malı değillerdir..?

ilaclar-neden-tuketim-mali-degillerdir

FIP Başkanı Dr. Carmen Pena'nın kongrede sunduğu sürdürülebilirlik hedefleri.


10 Aralık 2018 20:14

Uluslararası Eczacılık Federasyonu (FIP) Başkanı Dr. Carmen Pena, 78. FIP Dünya Eczacılık ve Eczacılık Bilimleri Kongresinin açılış konuşmasında önemli mesajlar verdi.

"İlaçlar tüketim malı değillerdir, çünkü hastalar ilaç alıp almamak konusunda bir tüketici gibi özgürce karar verebilecek durumda değildirler." diyen Dr. Pena, eczacıların hedefleri konusunda açıklamalar yaptı.

Dr. Pena, başlıca üç alanda bir dizi sürdürülebilirlik hedefi geliştirilmesi gerektiğini söyledi ve bu hedefleri şöyle açıkladı:

"İlaçların akıllı kullanımında ve ilaçlara erişimde sürdürülebilirlik, sağlık çalışanlarının bir parçası olarak eczacıların sürdürülebilirliği ve çevrenin korunmasında sürdürülebilirlik."

Yarısı sahte veya standart dışı

DSÖ verilerine göre gelişmekte olan ülkelere ulaşan ilaçların neredeyse yarısının sahte veya standart altı olduğuna dikkati çeken Dr. Pena şöyle devam etti:

"Demokratik düzeyi gelişkin ülkelerde sahte veya standart altı ilaçları önlemek teorik olarak çok daha kolay olsa da bu ülkeler de sorunun başka boyutlarıyla karşı karşıyadır. Bu ülkeler birçok farklı nedenden kaynaklı olarak ilaç noksanlığından muzdarip olabilmektedir.

Bu nedenler çoğu hukuki uygulamaların serbest piyasa kurallarıyla yürütülmesinden ileri geliyor olabilir. İlaçlara ticari meta gibi davranmak, ilaçlara erişimi tehlikeye atıyor olabilir.

Hastalar özgürce karar verecek durumda değildir..

Eczacılar olarak bizler biliyoruz ki ilaçlar tüketim malı değillerdir, zira hastalar ilaç alıp almamak konusunda bir tüketici gibi özgürce karar verebilecek durumda değildirler.

Bu riski önleyebilecek olan ilaçlara erişimde ve akılcı ilaç kullanımında sürdürülebilirliğin en büyük güvencesi; araştırmadan bertarafa bütün ilaç zincirinin eczacılık işgücü tarafından denetlenmesini ve korunmasını temin ederek nihai amacımız olan hasta sağlığını himayesi altına alan küresel, ulusal ve bölgesel mevzuatta bulunmaktadır.

Buna ek olarak, bu zincirin sınır ötesi faaliyetlerde de muhafaza edilebilmesi için yüksek kalitede ilaçlara herkesin eşit erişiminde uluslararası iş birliği yapılmasını garanti eden hukuki ve siyasi adımlar da atılmalıdır. Burada söz konusu hayırseverlik değildir, burada söz konusu olan adalettir.

Jenerik ilaç bir çözüm örneğidir

20 yıldır dünyanın birçok bölgesinde başarıyla uygulanmakta olan mevcut jenerik ilaç politikası gibi birçok sürdürülebilir çözüm örnekleri şu anda elimizde mevcuttur ve bu örneklerin hiçbiri bir mücadele olmadan gerçekleştirilmemiştir.

Jenerik ilaç politikaları ilaç fiyatlarının yeniden düzenlenmesine yol açan, dolayısıyla da insanların ilaçlara erişimini kolaylaştıran yapısal bir sürdürülebilir maliyet kontrol mekanizması olarak düşünülebilir.

Nasıl şu anda sürdürülebilir çözüm örneklerine sahipsek gelecekte yeni nesil ilaçların beraberinde getirdiği zorlukları bünyesinde barındıracak bir geleceğe de kendimizi hazırlamalı, yani kapasite

geliştirme biçimlerimiz ile yüksek eğitim sistemimizi güçlendirmeli ve yeni alanların öncülüğünü yapmalıyız. Kişiselleştirilmiş ilaçlar bunun güzel bir örneğidir."

Kaynak : "TEB dünyada ne var ne yok" bülteni


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz