İlaç sanayi 1003 ayrı etken maddeyi ithal ediyor..

ilac-sanayi-1003-ayri-etken-maddeyi-ithal-ediyor

İlaç üretiminde kullanılan 1003 etken madde yurt dışından ithal ediliyor.


04 Mayıs 2019 13:19

İlaç sektörünün ve ilaç sanayinin dışa bağımlılığı ve bunun olumsuz sonuçları, gündemin önemli maddelerinden birisi.

Türkiye'deki ilaç pazarı geçen yıl yüzde 26 büyüyerek 31 milyar TL'ye ulaştı. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası'nın (İEİS) verilerine göre, pazardaki ithal ilacın değer olarak payı 2018 yılında yüzde 51.8 olarak gerçekleşti.

Bu bağımlılığı azaltmak için başlanan çeşitli projeler var. Örneğin 2 yıldır devam eden ilaçta yerelleşme hamlesinde bugüne kadar 2,8 milyar TL değerinde 429 ilaç uygulama kapsamına alındı.

Ancak hazır ilaçtaki dışa bağımlılığın yanı sıra, madalyonun diğer yüzünde de, ilaç etken maddelerinde olan dışa bağımlılığımız yer alıyor. Bu konu başlık olarak zaman zaman dile getirilmekle birlikte, etken maddedeki bağımlılığımızın boyutları hakkında pek somut bilgiye rastlanmıyordu.

İEİS'nın listesi

İEİS'nın 25 Nisan 2019'da yapılan Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında, Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, ilaç sanayinin halihazırda ithal ettiği etken maddelere ilişkin bir bilgi paylaştı.

Yerli ilaç sanayi, ilaç üretiminde kullanmak üzere tam 1003 farklı etken maddeyi ithal ediyordu.

Barut açılış konuşmasında şu bilgiyi verdi;

"... Mevzuatta yapılan değişiklikle, artık yurtdışı etkin madde üreticilerinin denetimi zorunlu hale getirildi. Biz de etkin maddeleri aynı üreticiden temin eden firmaların, bu denetimleri ortak yaptırarak maliyet avantajı sağlaması için çalışmalar yürüttük.

Önce Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuzdan onay aldık. Ardından projeye katılan 17 üyemizin katkısıyla 1003 etkin maddeden oluşan listeyi hazırladık ve firmalarla paylaştık. Firmalarımız, ortak denetim için kendi aralarında görüşmelere başlamış durumda."

Görülüyor ki, ilaçta yerlileşme çalışmalarının hazır ilaç bacağı, işin sadece bir yanı. Diğer tarafta yerli üretim dediğimiz ilaçların etken maddelerinde de dışa bağımlıyız.

Ek bilgi olarak şu da söyleniyor; sektör mensupları  son yıllarda ilaç üretim teknolojisinin  biyoteknoloji gibi yeni dallara ayrılmasıyla etken madde tanımının yeni bir boyut kazandığına ve gelişmekte olan ülkeler için önemli fırsatlar ortaya çıktığına dikkati çekiyor.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz