"İlaç ruhsatlandırmada çalışmış biriyim, sizi biraz aydınlatayım.."

ilac-ruhsatlandirmada-calismis-biriyim-sizi-biraz-aydinlatayim

Muadil ilaç konusunda önemli noktalara işaret eden bir Ekşi Sözlük paylaşımı


13 Ocak 2020 12:26

Eşdeğer ya da yaygın deyimiyle muadil ilaç konusu, eczacı ile hasta arasında tartışma çıkarmaya devam ediyor. Bu tartışma hemen her eczanede zaman zaman yaşanıyor. Yeterince bilgi sahibi olmayan hasta, işin içine anlık yanlış anlamalar da karışınca, yersiz öfkesini eczacıdan çıkarmaya kalkıyor.

Yılbaşı gecesi Gaziantep'te bir nöbetçi eczanede yaşanan darp hadisesi konuyu yine gündeme taşıdı. Muadil ilaç tartışmalarını takip ederken Ekşi Sözlük'de bir yazıya rastladık. İlaç ruhsatlandırma işinde çalışmış bir paylaşımcı konuya fikri katkı sağlıyordu.

Kamuoyunda pek bilinmeyen bazı önemli noktaları da içeren bu yazıyı sunuyoruz.. Tartışmaya katkısı olacağını düşünüyoruz.      

"İlaç ruhsatlandırma çalışmış biriyim, sizi biraz aydınlatayım"

Yeni çıkan muadilinin yüzde 80'i, onun çıkanın yüzde 80'i diye bir ibare kullanıyorsa bunu söyleyen ağır cahildir. Augmentin grubunda 25 tane muadil var, yüzde 80 mantığıyla gidersen en son çıkan ürün Parol olur?

İlaç ruhsatlandırmada orijinal ve jenerik kavramı vardır. Orijinal ilaç demek, ilk çıkan ve diğer tüm jeneriklerce referans olan ilaç demek. Ondan sonra üretilen diğer bütün ilaçlar jenerik ilaçlardır. Örnek verirsek, Augmentin tablet orijinal müstahzardır ve ondan sonra çıkan bütün hepsi onun eşdeğeridir. Ruhsatlandırma alırken orijinal ilaca göre % 80 - 125 yararlanım gösterirse ruhsat alır. Yani aldığınız muadil ilaç orijinalinden daha iyi de gelebilir size. İçindeki etken madde falan, hepsi birebir aynı tabii ki.

Eczanelerde 10 bin kalem ilaç var. Eğer her ilacın her muadilini ellerinde tutsalar on bin, olur size 40 bin. O yüzden orijinal ilaç ve en çok giden veya en kârlı olarak aldığı jenerikleri elinde tutması gerekiyor. Bu gözler saçma sapan jeneriklere orijinal ilaç verip hastalarla kavga eden eczacılar gördü.

Bazı paramedikal dr.'lar adı sanı duyulmamış, saçma sapan jenerik ilaçlar yazıyor. Bunlar eczanenin elinde olmuyor ve eczacı bir daha böyle bir ilaç gelmeyeceğini varsayarak, sipariş vermekle uğraşmadan elindeki orijinali veriyor. Sonra "vay efendim muadil verdin de şunu yaptın da bunu yaptın da..."

Bunun yanında çok iyi MF veriyor diye özkardeşler ilaç sanayinin ürettiği saçma sapan eşdeğerlerini veren eczaneler de var tabii ki. Türk Eczacılar Birliği senelerdir muadil ilaç olayından sıkıldığı için reçeteye etken madde yazılmasını istiyor ama ilaç firmaları olay çıkarıyor.

Bu arada ilacım orijinal mi muadil mi diye merak ediyorsanız ilaçrehberi.com'da ilacın genel bilgilerine bakarak öğrenebilirsiniz. bu siteyi kullandığınızda çoğu kullandığınız ilacın aslında jenerik olduğunu göreceksiniz ve içinizde olan eczacı nefreti biraz olsun hafifleyecektir diye umuyorum.

Birinize Majezik yerine Ansaid versek ortalığı yıkarsınız... Halbuki orijinal olan Pfizer'in Ansaid'idir, diğerleri sonradan çıkma muadildir. Hemen Lansor ile Dolorex'e bakmayı da unutmayın...

Ekleme: Ayrıyeten muadil (jenerik) ruhsatı alan bir ürün orijinalle tamamen benzer yararlanımı olmasa bunun avukatlığını etik doktorlarımız değil koskoca milyar dolarlık bütçeleri olan ve orijinal ilaç üreten firmalar (bayer, pfizer, roche vs) yapar.  Sen yıllarca ar-ge yap, milyon dolarlar harca, molekülü bul, sonra aradan 20 sene geçsin ve patent boşa çıksın, bir firma aynısını üretsin.


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz