İlaç Fiyat Kararnamesinin güncellenmesi talebi yinelendi..

ilac-fiyat-kararnamesinin-guncellenmesi-talebi-yinelendi

TEB'in, İlaç Fiyat Kararnamesi'nin acil olarak güncellenmesini talep etti


31 Aralık 2020 00:41

Türk Eczacıları Birliği (TEB), İlaç Fiyat Kararnamesi'nin güncellenmesi talebini bir kere daha dile getirdi.

"Eczacılar 2009 Yılından Bu Yana Bekliyor: İlaç Fiyat Kararnamesi Acilen Güncellenmeli" başlığı ile yayınlanan duyuruda,İlaç Fiyat Kararnamesi'nin önemi;

"Eczacılarımızın geliri, çok büyük oranda devlet tarafından belirlenen ilaç fiyatlarına ve kârlılık oranlarına bağlı olarak seyreder. İlaç Fiyat Kararnamesi doğrultusunda ilaç fiyatları arttıkça eczacıların kâr oranları düşer. Bir diğer deyişle; ilaç fiyatları, diğer pek çok ürün gibi genel olarak artar, ancak bu esnada eczacı kârlılığı düşer." ifadeleriyle anlatıldı.

Eczacıların bu konudaki talepleri ise şöyle dile getirildi;

"Ne istiyoruz?

Bugüne dek gerek Sayın Cumhurbaşkanımıza gerek Sağlık Bakanımıza ve Hazine ve Maliye Bakanımıza görüşlerimizi ve taleplerimizi ilettik. Bizler pazarlık yapmıyoruz, şu kadar zam yapın, demiyoruz. Eczanelerimizin finansal sürdürülebilirliğinin, dolayısıyla ayakta kalmalarının sağlanmasını istiyoruz; sağlık çalışanları olarak yaşadığımız bu sorunu aktarmayı bir görev biliyoruz, sorunun çözümü için de İlaç Fiyat Kararnamesi’nde bir an evvel düzenleme yapılmasını talep ediyoruz."

TEB'in duyurusu şöyle;

Eczacılar 2009 Yılından Bu Yana Bekliyor: İlaç Fiyat Kararnamesi Acilen Güncellenmeli

Basına ve kamuoyuna,

Eczanelerimiz yıllardır ekonomik anlamda sıkıntılar yaşıyor ve COVID-19 pandemisi ile birlikte eczanelerimizde yaşanan ekonomik daralmalar iyice katlanılamaz hale geldi. Bu durum sadece eczacılara özgü değil. Tüm sağlık çalışanları, tüm işçiler, işsizler, memurlar, farklı nedenlerle ekonomik darboğazda... Meslek örgütleri, sendikalar, dernekler, odalar, hepsi COVID-19 koşullarında haklı olarak ekonomik rahatlamanın sağlanması için bazı tedbirlerin alınmasını, teşvikler verilmesini, destek olunmasını talep etmekte.

Eczanelerimizin finansal sürdürülebilirliğinin sağlanması, eczacılarımızın ekonomik kaygılardan uzak nitelikli ve kesintisiz ilaç-sağlık danışmanlığı hizmeti verebilmesi adına sağlanması gereken ölçütlerden birisi. Ama biz eczacıların durumu diğer meslek gruplarından bir miktar farklı: İlaç fiyatlarına zam yapıldıkça eczanelerimizin gelirleri eriyor. Eczanelerimizi ayakta tutan, çalışanlarımıza maaş vermemizi sağlayan, hastaya hizmet etmemizi mümkün hale getiren gelirlerimizi; eczanelerimizi kaybediyoruz. Ocak ayı, yine böyle bir zammın açıklandığı, dolayısıyla eczacı gelirlerinin biraz daha eridiği bir ay olacak gibi görünüyor.

İçinde bulunduğumuz koşulların farkındayız, çok yoksulluk var, biliyoruz. Ama bizim için gelirlerimizi kaybetmek, mahallemizdeki eczanelerimizi kaybetmemiz demek. Bu da aynı zamanda hastalarımızın ilaca ve sağlığa erişiminin zorlaşması anlamına geliyor. O nedenle de eczanelerimizin korunmasını talep etmek; yalnızca eczacılarımızı değil kamunun, hastanın ve eczacının çıkarını aynı anda savunmaktır bizim için...

Bu nedenle, ek gösterge talep eden hekimler gibi, ücret adaleti isteyen hemşireler, teşvik bekleyen küçük işletmeler, kredi kolaylığı isteyen vatandaş gibi, biz eczacılar da 2009 yılından bu yana yenilenmeyen İlaç Fiyat Kararnamesi’nin güncellenmesini talep ediyoruz.

İlaç Fiyat Kararnamesi Neden Önemli?

Eczacılarımızın geliri, çok büyük oranda devlet tarafından belirlenen ilaç fiyatlarına ve kârlılık oranlarına bağlı olarak seyreder. İlaç Fiyat Kararnamesi doğrultusunda ilaç fiyatları arttıkça eczacıların kâr oranları düşer. Bir diğer deyişle; ilaç fiyatları, diğer pek çok ürün gibi genel olarak artar, ancak bu esnada eczacı kârlılığı düşer.

Ne istiyoruz?

Bugüne dek gerek Sayın Cumhurbaşkanımıza gerek Sağlık Bakanımıza ve Hazine ve Maliye Bakanımıza görüşlerimizi ve taleplerimizi ilettik. Bizler pazarlık yapmıyoruz, şu kadar zam yapın, demiyoruz. Eczanelerimizin finansal sürdürülebilirliğinin, dolayısıyla ayakta kalmalarının sağlanmasını istiyoruz; sağlık çalışanları olarak yaşadığımız bu sorunu aktarmayı bir görev biliyoruz, sorunun çözümü için de İlaç Fiyat Kararnamesi’nde bir an evvel düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz