Eczanelerde "yerli üretim logosu" zorunluluğu..

eczanelerde-yerli-uretim-logosu-zorunlulugu

İEO, eczanelerden bu zorunluluğun kaldırılması için harekete geçti.


12 Aralık 2018 16:04

Fiyat etiketlerinde "Yerli üretim" logosu bulunması zorunluluğu getiren yönetmeliğin eczanelerde nasıl uygulanacağı konusunda yaşanan tereddütler, Yalova Ticaret İl Müdürlüğünün eczacılara gönderdiği, “Perakende Ticaret Yapan İşletmelerin Ticari Faaliyetleri Sırasında Uymaları Gereken Kurallar Hakkında Bilgi Notu” başlıklı yazı ile açıklık kazandı.

Bu bildirim ile eczacıların ilaç dışında kalan ürünlere fiyat etiket yönetmeliği ile belirlenen etiketlere ilaveten “yerli üretim logosu” içeren etiketler de yapıştırmak mecburiyetinde olduğu anlaşılıyordu. Ayrıca bu durum Ticaret İl Müdürlükleri tarafından da denetleneceği ifade edilmişti ve tabi uygun davranmayan eczanelere idari para cezası kesilecekti.

İstanbul Eczacı Odası (İEO) bu uygulamanın eczaneler için çeşitli sorunlar ve ihtilaflar yaratacağını belirterek, eczane dâhilinde satılan ürünlere “yerli üretim logosu” bulunan etiket yapıştırılması zorunluluğunun kaldırılmasını istedi.

Oda eczanelerden "Yerli üretim logosu" zorunluluğunun kaldırılması konusunda ilgili kurumlarla görüşülmesi için Türk Eczacıları Birliği'ne (TEB) bir yazı ile başvurdu.

İstanbul Eczacı Odası'nın başvurusu şöyle:

Konu : Yerli üretim logosu bulunması zorunluluğu getiren düzenleme hakkında

T.C. Yalova Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü tarafından eczacılarımıza gönderilen “Perakende Ticaret Yapan İşletmelerin Ticari Faaliyetleri Sırasında Uymaları Gereken Kurallar Hakkında Bilgi Notu” başlıklı yazı içeriğinde;

fiyat etiketlerinde “yerli üretim” logosu bulunması zorunluluğu getiren 18/09/2018 tarihli 30539 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Yerli Üretim Logosunun kullanımına ilişkin 05.10.2018 tarihli ve 30556 Sayılı tebliğin gerekçe gösterilerek ürünlere “yerli üretim” logosu bulunan etiketleri yapıştırma zarureti bildirilmiştir.

Bu bildirim gereği eczacıların ilaç dışında kalan ürünlere fiyat etiket yönetmeliği ile belirlenen etiketlere ilaveten “yerli üretim logosu” içeren etiketler de yapıştırmak mecburiyetinde kalacağı ve bu hususunda Ticaret İl Müdürlükleri tarafından denetleneceği anlaşılmaktadır.

Eczacılarımızın hangi ürünün “yerli üretim” olduğu, satışa arz edilen ürünlerin Yönetmeliğin 6. maddesinde sıralanan koşullara sahip olup olmadığının tespit etmesi mümkün olamayacağı gibi bu durum idari para cezalarına neden olabilecek ilave bir yükümlülüğe de yol açmaktadır. Bununla birlikte, hasta ve eczacı arasında yerli üretim logosunun kullanımına bağlı nedenlerle çeşitli ihtilafların doğması da muhtemeldir.

Eczane dâhilinde satılan ürünlere “yerli üretim logosu” bulunan etiket yapıştırılması zorunluluğunun kaldırılması için ilgili kuramlarla görüşülmesini ve görüşme neticesi hakkında tarafımıza bilgi verilmesini arz ederiz.


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz