Dövizle kiralama yapan işyeri sahiplerinin sıkıntısı anlaşıldı

dovizle-kiralama-yapan-bazi-isyeri-sahiplerinin-sikintisi-anlasildi

Kontratlarını Türk parasına çevirmek zorunda olan bazı işyeri sahipleri sıkıştılar.


18 Eylül 2018 15:14

Döviz üzerinden yapılan kontratların TL'ye çevrilmesini emreden Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi eczaneleri de etkiliyor. Özellikle büyük şehirlerdeki AVM'lerde kontratlar döviz üzerinden yapılıyor ve hemen her AVM'de bir eczane var. 

Kontratların kararnamenin yürürlüğe girmesinden itibaren 30 gün içinde Türk parasına göre yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Kararname 13.09.2018 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi; kaldı şurada 25 gün. 19 Ekim 2018 Cuma gününden itibaren görevliler denetlemelere başlayacaklar.

Konunun teknik yanları bir yana, kararname döviz ile kiralama yapan mekan sahiplerini hiç beklemedikleri bir başka problemle karşı karşıya bıraktı. Görüşünü aldığımız AVM'lerde eczanesi olan eczacılar, bazı dükkan sahiplerinin sıkıntısını şöyle anlatıyorlar;

Beklenmedik durum

"Dükkan sahiplerini koydunsa bul. Mutabakat bir yana hala çoğumuz kendilerine ulaşamadık bile. Henüz konuşmaya yanaşmıyorlar çünkü kendileri de nasıl bir strateji izleyecekleri konusunda kendi aralarında bir mutabakata varmış değiller.

En önemli problemleri şu; Dükkan sahipleri bir süredir bankalardan döviz kredisi kullanıyorlar. Bu  uygulama son bir yılda yaygınlaştı. Döviz kredilerine teminat olarak da, kiracıları ile yaptıkları döviz ödemeli kontratları gösterdiler. Son kararname ile işler karıştı.

Kontratlarını Türk lirasına çevirdikleri an bankalar döviz kredilerini durdurabileceği gibi, mevcut döviz kredisi borcunun da ivedilikle ödenmesini isteyebilirler. Dükkan sahipleri bu konuda bankalarla görüşüyorlar. Henüz bankalarla somut bir sonuca ulaşamadıkları için de kiracıları ile görüşmekten kaçınıyorlar. Bir yanda kararname, diğer yanda dövizli banka kredileri arada kaldılar, çözüm arıyorlar."

En az 400 eczane

Eczaneler açısından bakıldığında, döviz üzerinden yapılan kontratlar, AVM eczaneleri arasında çok yaygın. Özellikle büyük illerde kontratların tamamı döviz üzerinden yapılıyor dersek yanlış olmayacaktır.

Bir ay önce TBMM'de yapılan bir açıklamada Türkiye'deki AVM sayısı 396 olarak açıklandı. Hemen her AVM'de bir eczane var. Şu halde döviz ile kontrat yapmış eczane sayısını en az 400 olarak ifade etmek yanlış olmayacaktır. Diğer yandan büyük şehirlerin ana arterlerindeki kimi eczanelerin de döviz karşılığı kiralandığı hatırlanmalıdır.


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz