Diyabet ilaçları üzerine yapılan önemli bir araştırma..

diyabet-ilaclari-uzerine-yapilan-onemli-bir-arastirmanin-ilginc-sonuclari

Diabetes Care’ de yayınlanan, Restoring Insulin Secretion (RISE) isimli çalışma.


06 Eylül 2019 15:39

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, Altınova Gazetesindeki makalesinde diyabet ilaçları üzerine yapılan bir araştırmayı işledi.

Prof. Küçükusta, Diabetes Care’ de yayınlanan bu araştırmanın;

Tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan ilaçların prediyabetin tam gelişmiş diyabete dönüşmesini önlemediği ortaya çıkardığını ve

Metformin dışındaki kuvvetli diyabet ilaçlarının bu bakımdan etkili olmadıklarının gösterildiğini yazdı.

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta'nın makalesi şöyle:

Tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan ilaçların prediyabetin tam gelişmiş diyabete dönüşmesini önlemediği ortaya çıktı.

Diabetes Care’ de yayınlanan araştırmada metformin dışındaki kuvvetli diyabet ilaçlarının bu bakımdan etkili olmadıkları gösterildi (1).

Araştırmaya göre, ilaçlar alındıkları müddetçe kan şekerini düşürmekle beraber bırakıldıktan 3 ay kadar sonra prediyabet bulguları tekrar ortaya çıkıyor.

Restoring Insulin Secretion (RISE) isimli çalışma, beta hücrelerinin diyabet ilaçları ile normal fonksiyonlarına dönüp dönmediklerini incelemek amacıyla düzenlendi.

İnsülin pankreastaki beta hücreleri tarafından yapılıyor, depolanıyor ve kana salınıyor.

Glukoz toleransı bozuk veya yeni teşhis edilen tip 2 diyabeti olan 267 erişkin rastgele dört gruba ayrıldı.

Bir gruba sadece plasebo, bir gruba sadece metformin, bir gruba 3 ay uzun etkili insülin tedavisi olarak bilinen Lantus (insülin glargine) ve müteakiben 9 ay metformin ve bir gruba da GLP-1 agonisti liraglutide ve metformin verildi ve hepsine de doğru hayat tarzı uygulamaları tavsiye edildi.

Lantus ve liraglutide prediyabetli hastalara verilen ilaçlar değildir; bunlar sadece tam gelişmiş diyabetlilerde kullanılır.

Katılımcıların glukoz tolerans testleri tedavi sırasında ve tedavi kesildikten 3 ay sonra tekrar ölçüldü.

Liraglutide grubunda yer alanların tedavi süresince en büyük faydayı gördükleri, bunu metformin ve Lantus grubundakilerin takip ettikleri ama ilaç kesilince bu etkilerin tamamen ortadan kalktığı belirlendi.

Böylece ilaçların henüz erken diyabet dönemindeki kişilerde diyabete dönüşümü engellemedikleri gösterilmiş oldu.

Diyabetin çocuk ve gençlerdeki seyri erişkinlerden farklı

Diabetes Care’ de daha önce yayınlanan bir çalışmada da glukoz toleransı bozuk olan veya yeni başlamış diyabeti olan çocuk ve ergenlerde 3 ay glardinden sonra 9 ay metformin tedavisinin ve ne de 12 ay sadece metformin tedavisinin beta hücrelerindeki ilerleyici bozukluğu düzeltmediği yani diyabetin ilerlemesini durdurmadığı ortaya çıkmıştı (2).

Bu sonuçlar çocuklardaki diyabet seyrinin erişkinlerden farklı ve daha agresif olduğunu gösteriyor.

Prediyabet nedir?

Prediyabet, kan şekerinin normalden fazla olması fakat diyabet teşhisi koyacak kadar yüksek olmamasıdır; başka bir ifade ile diyabet öncesi durumdur ve “erken diyabet” adıyla da bilinir.

Metformin isimli ilacın da prediyabetin diyabete dönüşmesini engellediği biliniyor ve açlık kan glukozu 100-125, yüklemeden 2 saat sonraki glukoz 140-199 veya HbA1c 5.7-6.4 arasında olan prediyabetlilerde metformin tedavisi tavsiye ediliyor (3).

Gelelim neticeye

BİR: Diyabet tedavisinde kullanılan ilaçların prediyabeti durduramadığının ortaya çıkması araştırmacılarda nasıl bir etki yaptı bilmiyorum ama ben ziyadesiyle memnun oldum. Bu ilaçların diyabeti önledikleri gibi bir sonuç çıksaydı yanmıştık, Allah bizi korumuş.

İKİ: Sebebi beslenme hataları olan tip 2 diyabeti “ilaç eksikliği” sonucu ortaya çıkmış bir hastalık gibi görüp tedavi etmeye kalkmanın aterosklerozu ve kalp-damar hastalıklarını “kolesterol hapı” eksikliği gibi görmekten farkı yoktur.

ÜÇ: Metformin prediyabetin ilerlemesini durdurabilir ama ben bunu da doğru bulmuyorum. Çünkü hem prediyabetin sebebi metformin eksikliği değildir hem de ilaca başlamak insanları hayat tarzı değişiklikleri yapmaktan uzaklaştırır.

DÖRT: Sadece diyabetin değil tüm kronik enflamatuar hastalıkların sebebi hayat tarzı yanlışlarıdır ve esas mesele bunların düzeltilmesidir.

BEŞ: Adam gibi beslenin, yeteri kadar hareketli olun, ilaç şirketleri çatlasın!

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz