Denetimler devam ediyor.. Her kutu için ayrı ceza..

denetimler-devam-ediyor-her-kutu-icin-ayri-ceza

Denetimlerde tespit edilen miadı dolmuş ilaçlar için uygulanan cezalar..


16 Eylül 2018 13:03

Eczane denetimlerinde raflarda miadı geçen ilaçların tespit edilmesi halinde ödenmek zorunda kalınan yüksek para cezaları can yakıyor. Son zamanlarda yapılan denetimlerde bu nedenle kesilen cezalar nedeniyle eczacı odaları eczacıları uyarıyor.

İstanbul Eczacı Odası tespit edilen miadı geçmiş ilaçlara uygulanan cezalar için şu açıklamayı yapıyor;

 6197 Sayılı Kanun'un 41. Maddesi, "Bu kanunun 1. Maddesinde sayılan yerlerde ambalajsız veya ambalajı açılmış olarak bozuk veya zamanı geçmiş veya mağşuş veya gayrisaf ilaç ile ambalajlı olsa bile zamanı geçmiş ilaç bulunduran kişiye, fiili Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre ceza sorumluluğunu gerektirmediği takdirde, beş yüz Türk Lirası idari para cezası verilir. Ayrıca, bu ilaç ve sair ecza maddesine el konularak imha edilmek üzere mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir."

İdari para cezalarının uygulanma şekli de 30.03.2005 tarihli 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nda açıklanmıştır. 5326 Sayılı Kanun'un 15. Maddesine göre, 1)  Bir fiil ile birden fazla kabahatin işlenmesi halinde bu kabahatlere ilişkin tanımlarda sadece idarî para cezası öngörülmüşse, en ağır idarî para cezası verilir. Bu kabahatlerle ilgili olarak kanunda idarî para cezasından başka idarî yaptırımlar da öngörülmüş ise, bu yaptırımların her birinin uygulanmasına karar verilir.

(2) Aynı kabahatin birden fazla işlenmesi halinde her bir kabahatle ilgili olarak ayrı ayrı idarî para cezası verilir.

Yukarıda bahsi geçen ilgili Kanun maddelerine istinaden;

İl Sağlık Müdürlüğü ve İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu aynı denetimde tespit edilse dahi miadı geçmiş olan her bir ilaç kutusu için ayrı ayrı para cezası uygulamaktadır. (Örneğin 3 kutu miadı geçmiş ilaç için 982 TL X 3= 2.946 TL)

Bu nedenle eczacılarımız fahiş idari para cezası tutarları ödemek durumunda kalmaktadır.

Nasıl muhafaza edilmeli?

Herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için eczane raflarının mutlaka kontrol edilerek miadı dolan ilaçların imhaya gönderilme sürecine kadar kutuların üzerine "miadı geçmiş- imha edilecek" ibaresi yazılmak suretiyle karekod, barkod ve fiyat kupürlerinin üzerinin çizilerek ayrı bir yerde muhafaza edilmesi önem arz etmektedir.


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz