Çolak: "Bakanlığın açıklamasına kadar grip aşıları ambarda duracak.."

colak-bakanligin-aciklamasina-kadar-grip-asilari-ambarda-duracak

TEB Başkanı Erdoğan Çolak, Bakanlığın dağıtım konusunda yönerge hazırladığını söyledi


21 Ekim 2020 14:23

Covid-19 salgını nedeniyle grip aşısının önemi bu yıl daha da arttı. Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, Türkiye'ye 1 milyon 350 bin doz grip aşısı geldiğini belirtti. Ancak henüz aşının uygulanmasına henüz başlanmadı. Sağlık Bakanlığı, aşının hangi kriterlere göre uygulanacağına ilişkin yönerge üzerinde çalışmasını sürdürüyor. TEB Başkanı Çolak, Bakanlığın grip aşısı ile ilgili kıstasları bir an önce net olarak ortaya koyması gerektiğini söyledi.

"Sağlık Bakanının açıklama yapması bekleniyor"

Çolak, 1 milyon 350 bin grip aşısının şu anda ilaç firmasının deposunda bekletildiğini belirterek; “Firma ile konuştuk, geldiğini ifade ettiler. Kısım kısım piyasaya vereceklerini söylüyorlar; ancak bu piyasaya verme şekli nasıl olacak bu konuda muallaklık var.

Bu konu hakkında Sağlık Bakanının açıklama yapması bekleniyor. O açıklama yapılana kadar aşılar ambarda duracak. Bildiğimiz kadarıyla risk grupları öncelikle ele alınacak, onlar sınıflandırılacak, onların üzerinde yapılacak. Ama şu an Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanmış net bir ifade yok. Aile hekimleri de net olarak bilmiyor nasıl yapılacağını. 1 milyon 350 bin kutu aşıyı 20 milyona dağıtamayız. Nasıl dağıtacağız, bunun kıstaslarının koyulması lazım” diye konuştu.

"800 bin kutu aşı daha gelebilir"

Çolak, eylül ayında aşı ile ilgili çeşitli girişimlerde bulunduklarını anlatarak;

“Çeşitli ülkelerden aşı miktarları ve fiyatlarını aldık. Halk Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na bildirdik; ancak oradan bize bir dönüş olmadı. Bize Devlet Malzeme Ofisi ile görüşmemiz gerektiği söylendi, yurt dışından aşıların onların vasıtası ile getirileceği ifade edildi. Biz de o bilgileri Devlet Malzeme Ofisi’ne aktardık, kendileri de bizim görüştüğümüz birkaç ülke ile görüşmüşler, bir bağlantı kurmuşlar; ama henüz sonuçlandırmamışlar. Orada da 800 bin kutu aşının olabileceğini ifade ettiler; ama netleşen bir şey yok” ifadesini kullandı. (DHA)

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz