Bu tedarik modeli sürdürülemez..

bu-tedarik-modeli-surdurulemez

10. TÜSAP Sağlık Zirvesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde toplandı.


25 Aralık 2018 14:20

Sağlık sektörünün liderleri, II. TÜSAP Sağlık Zirvesi için Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde 10. kez bir araya geldi.

Zirvenin katılımcılarından olan İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Türkiye Biyoteknolojik İlaç Platformu Başkanı Murat Barlas, biyoteknolojik ilaçlar konusunda önemli bir uyarıda bulundu.

Barlas, Türkiye ilaç pazarının beşte birine yaklaşan biyoteknolojik ilaçların tamamen ithalata bağlı olduğunun altını çizerek, biyoteknolojik ilaçta bu tedarik modelinin sürdürülemez olduğunu söyledi.

Biyoteknolojik ilaç ithalatının payı artıyor

Barlas 2017 dünya ve Türkiye ilaç pazarı konusunda şu bilgileri verdi:

"İlaç pazarının dünyadaki toplam büyüklüğü 1.1 trilyon dolara ulaştı ve bunun yüzde 20'lik kısmına denk gelen 220 milyar dolarlık bölümünü biyoteknolojik ilaçlar teşkil diyor. Türkiye'de ise 6.5 milyar dolar olan ilaç pazarında yüzde 17.5'lik kısmına denk gelen 1.13 milyar dolarlık kısım biyoteknolojik ilaç.

Tamamen ithalata bağlı bir biyoteknolojik ilaç tedarik modelinin Türkiye için sürdürülebilir olmadığını ifade eden Barlas, Ar-Ge yetkinliğinin artırılarak özellikle biyoteknoloji alanında olmak üzere, daha yüksek katma değerli ürünler geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Biyoteknolojik ilaç ekosistemi oluşturmak için mevzuat, fiyat ve geri ödeme, teşvik ve nitelikli işgücü konularına eğilmek gerektiğini kaydetti.

Sağlık sigortaları

"Türkiye Sigortalar Birliği (TSB) Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu da aktif 62 sigorta şirketinin 39'unun sağlık branşında üretim yaptığını ifade ederek,

"Sigorta sektörü 2017 yılında sağlık sigortalarında 3.5 milyar TL tazminat ödedi. Tüm sağlık harcamalarının yüzde 2.5'inin özel sağlık sigortalarınca karşılanıyor" şeklinde konuştu.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz