Avrupa ve ABD'de onaylanan ilacın ithaline TİTCK izin vermiyor..

avrupa-ve-abdde-onaylanan-ilacin-ithaline-titck-izin-vermiyor

Tip 1 SMA hastası 13 aylık Muhammed Yiğit Tezcan mahkeme kararını bekliyor


22 Ekim 2020 11:39

Düzce'de yaşayan Fikri ve Serpil Tezcan çiftinin bekleri Muhammed Yiğit'e 2 aylıkken Tip 1-SMA (Spinal Müsküler Atrofi) hastalığı tanısı konuldu. 3 aylıkken Ankara'da tedavisine başlanan yiğit bebeğe, geçen sürede bir dozu 73 bin avro maliyeti olan Spinraza adlı ilacından beş doz uygulandı. Devlet tarafından karşılanan bu tedavi minik Yiğit'e, minimal klinik yarar sağladı.

Küçük bebeğine şifa arayan baba Fikri Tezcan, Amerika'da tek dozu 2,5 milyon dolara uygulanan Zolgensma adlı bir ilacın benzer hastalığa yakalanan çocuklarda olumlu sonuç verdiğini gördü. Yüksek maliyetli bu SMA ilacını minik bebeği için almak isteyen Fikri Tezcan, ilacı üreten firmanın CEO'suna ulaştı ve 2,5 milyon dolar bedelli ilacı 730 bin dolara temin etmek üzere anlaştı.

İlacın parasını buldu ama izin alamadı

İlacın 730 bin dolarlık maliyetini karşılamak için kendi imkanlarını seferber eden ve çevresinin desteğiyle de gerekli parayı denkleştiren Fikri Tezcan, Zolgensma adlı ilacı yurt dışından getirtmek için özel izin veya yasal düzenleme yapılması gerektiğini öğrendi. Evladını sağlığına kavuşturmak için gecesini gündüzüne katan ve çalınmadık kapı bırakmayan baba Tezcan, sonuç alamayınca mahkemenin yolunu tuttu.

Türkiye'nin de üyesi olduğu Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ile Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan ve ayrıca Japonya, Katar, Arabistan, İsrail ve Brezilya olmak üzere yaklaşık 40 ülkede daha onay gören ilacın Türkiye'ye girişine Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) izin vermedi. Tezcan, Kurum aleyhine dava açtı. Şimdi minik bebeklerinin sağlığı için mahkemenin vereceği kararı bekleyen Fikri Tezcan, sesini yetkililere duyurmaya çalışıyor.

"Kimse ilgilenmedi"

İlacın ülkeye girişi için gereken 730 bin dolarlık maliyetin kendileri tarafından karşılanacağını ancak Sağlık Bakanlığı'nca izin verilmediğini vurgulayan Fikri Tezcan,

"Yurt dışında Zolgensma isimli ilacı kullanan SMA hastası çocuklar arasında hiçbir ölüm vakasına rastlanmadığını, çocukların yaşamlarına normal şekilde devam ettirdiğini öğrendik. İlacı, kendi imkanlarımızla almak istedik ancak izne takıldık.

Düzce AK Parti İl Başkanımız, Düzce Belediye Başkanımız, milletvekilleri, eski bakanlar ve Sağlık Bakan yardımcımıza durumu ilettim, kimse ilgilenmedi. Çaldığım hiçbir kapıdan olumlu sonuç alamayınca yargı yoluna gitmekten başka çarem kalmadı.

Ankara 11'inci İdare Mahkemesi'nde ilacın yurt dışından tedariki ve kullanımı talebimizin, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nca zımni reddine ilişkin idari işlemin yürütmesinin durdurulması ve işlemin iptali için dava açtım" dedi.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz