Antibiyotik kullanımında 5 yılda alınan sonuç açıklandı..  

antibiyotik-kullaniminda-5-yilda-alinan-sonuc-aciklandi-nbsp

"Akılcı İlaç Kullanımı Kampanyası" nın olumlu sonuçları ortaya çıkıyor.


18 Kasım 2018 18:47

Antibiyotik tüketimini azaltmak amacıyla hem kamuoyuna hem de doktor ve eczacılara yönelik olarak yapılan çalışmalar olumlu sonuçlar veriyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, antibiyotik bulunan reçete sayısının 5 yıl içinde yüzde 10 düşürüldüğünü söyledi. 2011'de her yüz reçetenin 35'inde yer alan antibiyotikler, geçen yıl her yüz reçetenin 25'inde yer aldı

Hekimlere yönelik eğitimler..

Antibiyotikleri fazla reçete eden hekimlere yönelik eğitim ve bilgilendirme toplantılarının yapıldığını, bunların sürdürüleceğini vurgulayan Koca, şöyle devam etti;

"Akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla antibiyotik yer alan reçete yüzdesi yüksek olan iller öncelikli olmak üzere halka ve sağlık çalışanlarına yönelik bilinçlendirme, eğitim, izleme ve değerlendirme faaliyetleri yürütülecek.

Antibiyotik bulunan reçete sayısını 5 yıl içinde yüzde 10 düşürdük. Bunu, 2019'da daha da aşağı çekeceğiz. Geçen yıl 35,3 olan bin kişiye düşen günlük antibiyotik tüketim miktarının 2019'da 34'e düşürülmesini hedefliyoruz."

"Geçen yıl 100 reçetenin 25'inde yer aldı"

Bakan Koca, antibiyotiği akılcı bir şekilde kullanma konusunda Türkiye'nin yaptığı çalışmaların kısa sürede olumlu neticeler vermeye başladığını aktararak,

"Farkındalık kampanyaları neticesinde, 2011'de her yüz reçetenin 35'inde yer alan antibiyotikler, geçen yıl her yüz reçetenin 25'inde yer aldı. Aile hekimlerinin de 2011'e göre antibiyotik reçeteleme tercihlerinde yüzde 28,5'lik bir azalma olduğu belirlendi." bilgisini verdi.

Koca, 2011'de ilaç için verilen her yüz liranın 10,72 lirasının antibiyotikler için harcanırken, 2017'de her yüz liranın 5 lirasının antibiyotikler için kullanıldığını belirtti.

En çok Mardin, en az Edirne'de

Öte yandan, 2017 Durum Tespiti Aile Hekimleri Antibiyotik Bulunan Reçete Yüzdesi verilerine göre, en çok antibiyotik Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tüketildi.

En çok antibiyotik kullanan il olan Mardin'i, Şanlıurfa, Adana, Şırnak izledi. Edirne, Yozgat ve Artvin ile en az antibiyotik kullanan iller oldu.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz