Aile hekimine giden hasta artık boş dönüyor..

aile-hekimine-giden-hasta-artik-bos-donuyor

Mantar ilaçları artık sadece dermatologlar tarafından reçete edilebiliyor.


05 Ağustos 2019 19:11

2018 yılının son günü yapılan tebliğ değişikliği ile mantar ilaçlarında aile hekimi devreden çıktı.

Cumhuriyet Gazetesinin haberine göre tebliğ değişikliği öncesinde aile hekimleri de mantar ilaçlarını yazabiliyorlardı. Şimdi ise mantar ilaçlarının yazılmasında mutlaka dermatolog reçetesi veya raporu aranıyor.

Konuyla ilgili olarak Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan'ın açıklaması şöyle;

Aile hekimi devreden çıktı

“8 Ocak 2019 tarihinden beri aile hekimleri ve diğer hekimler tarafından reçetelere en fazla 2 kutu yazılabiliyordu.  Ama 6 ay sonra artık yazılsa bile sistem tarafından ödenmiyor. Mutlaka dermatolog tarafından reçete edilmesi veya dermatologların rapor çıkarması ile ödenmektedir.

Özellikle ayak mantarı ülkemizde en çok şikayet edilen hastalıkların başında gelmektedir. Çünkü insanlarımız dinimiz gereği günde beş vakit abdest aldıkları için parmak arası mantarları sıklıkla görülmektedir.

Vatandaşlar, temmuz ayına kadar mantar sorunu yaşadıklarında aile hekimlerine gidip ilaçlarını yazdırıp alıyorlardı. Ama Artık 8 Ocak 2019 tarihinde bir kutu mantar pomadı almış olan hastalarımız, bir daha hiç almamış olsa bile temmuz ayında 6 ay dolduğu için bu ilaçlar kurum tarafından ödenmemektedir.

Vatandaş mantar oldu, ilacını aldı 1 ay ilaç kullandı ve iyileşti. 6 ay sonra tekrar mantar bulaştı, bu durumda aile hekimleri bu tedaviyi yapamayacak mıdır ? Ayak mantarı olan her hastanın uzman doktora gitmesinin devlete olan maliyeti bu ilaçlara ödenen paradan daha mı düşüktür? Dermatoloji uzmanı bulamayan, ulaşamayan hastaların durumu ne olacaktır?  ”

SGK dermatolog reçetesi istiyor

80 civarında olan mantar krem, pomad ve şampuanı için SGK’nın dermatolog (cilt doktoru) reçetesi veya raporu istediğini söyleyen Saydan, şunları kaydetti:

“Mantar çok kolaylıkla oluşan ve çok hızlı bulaşan bir hastalıktır. Tespit edildiği yerde derhal tedavi edilmelidir.  El, ayak ve vücutlarında mantar olan hastalarımız “ilaçlarınız ödenmiyor” dediğimizde şaşırıyorlar, ilaçlarının ödenmediğine inanamıyorlar.

Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak vatandaşlarımıza yaşadıkları sıkıntının bizlerden kaynaklı olmadığını, hayata geçirilen düzenlemenin sorumlusu olmadığımızı bir kez daha önemle hatırlatıyor, yetkililerin de vatandaşı mağdur eden bu uygulamayı bir an önce yeniden düzenlemelerini talep ediyoruz “

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz