AB'ye giren ilaçlarda nitrozamin denetimi..

abye-giren-ilaclarda-nitrozamin-denetimi

AB'ye giren ilaçların belirli miktarda nitrozamin içermesi öngörülüyor.


16 Nisan 2019 01:09

Türk Eczacıları Birliği'nin (TEB) yayınladığı "Dünyada ne var ne yok" bültenindeki bir habere göre, Avrupa İlaç Ajansı (EMA), bazı antihipertansif ilaç serilerinin nitrozaminler ile kontamine edildiğinin ortaya çıkması üzerine hukuki yaptırımlar getirmeyi amaçlıyor.

Ajans, sartanlar olarak bilinen belirli bir antihipertansif ilaç grubu üreticilerinin üretim süreçlerini gözden geçirmeleri gerektiğini kaydediyor.

Alman televizyonu MDR'nin haberine göre iki yıllık bir geçiş döneminden ardından AB'ye giren ilaçlar artık ancak belirli miktarda nitrozamin içerebilecek. 

2018 yılının ortalarından beri bazı antihipertansif ilaç gruplarının kanserojen nitrozaminler ile kontamine edilmiş olabileceği biliniyor. Alman Federal hükümeti tarafından yapılan bir tahmine göre 2017 yılında yaklaşık 900 bin hasta bu ilaçlardan almış olabilir.

Kontamine ilaçların neden olduğu ek kanser riskinin şimdilik çok düşük olduğu EMA tarafından yapılan bir açıklamada dile getirilmiş olsa da, bu ilaçların uzun süreli kullanımı gelecekte kanser vakalarını artırabileceği belirtiliyor.


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz