ABD'de eczacılara pandemi boyunca çocuk aşılarını yapma yetkisi verildi..

abdde-eczacilara-pandemi-boyunca-cocuk-asilarini-yapma-yetkisi-verildi

Stajyer eczacılar da eczacı denetimi altında aşı uygulaması gerçekleştirebilecek.


11 Ekim 2020 15:26

Türk Eczacıları Birliği (TEB), Dünyada Ne Var Ne Yok Bülteninde yayınlanan bir habere göre Amerika Birleşik Devletleri'nde Sağlık Bakanlığı, COVID-19 pandemisi boyunca ülke çapındaki bütün eczacılara çocuk aşılarını sipariş verme ve uygulama yetkisi verdi.

Değişiklik ile lisans sahibi ve oda kaydını tamamlamış stajyer eczacılar da eczacı denetimi altında aşı uygulaması gerçekleştirebilecek.

Amerikan Zincir Eczaneleri Birliği Steven Anderson, değişiklik ile ilgili şu yorumlarda bulundu:

“Bu karar genç vatandaşlarımızın, ailelerinin ve topluluklarımızın hayat kurtaran aşılardan, eczacıların uzmanlık bilgisinden ve sağlık hizmetinin erişilebilirliğinden en iyi şekilde yararlanabilmeleri için son derece önemli bir halk sağlığı kararıdır.”

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri CDC, pandemi süresince insanların evde kalması sonucu rutin çocukluk aşılarında aşılanma oranlarında önemli bir düşüş tespit etmiştir. Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili yaptıkları yazılı açıklamada ailelerin evden ayrılmamakla ilgili halk sağlığı uyarılarına riayet ederken rutin aşı dozlarını kaçırdıklarını belirtti. Çocukların aşılanma oranında yaşanan bu düşüş bir halk sağlığı sorunudur ve COVID-19 salgınının yarattığı bir diğer zarardır.

"Eczacıların becerilerinden en üst düzeyde yararlanılması sağlandı"

Sağlık Bakanı Alex Azar şunları söyledi:

“Bu değişiklik çocuklarımızın hayatlarını kurtaran aşılara daha kolay erişim sağlayabileceği ve buna ek olarak COVID-19 pandemisi süresince toplumdaki aşılanma oranının yüksek kalacağı anlamına gelmektedir. Hükümet bu karar ile bir yandan eczacıların becerilerinden en üst düzeyde yararlanılmasını sağlarken diğer yandan halka sağlıklarını korumak ve güçlendirmek için daha fazla seçenek sunmaktadır. ”

Ulusal Serbest Eczacılar Birliği CSO'su Douglas Hoey şu açıklamalarda bulundu: “Eczacıların aşılama seçeneklerinin artırılması, eczacıların en kolay ulaşılabilir sağlık hizmeti sunucusu olduğu bölgelerde aileler ve genç hastalar için son derece olumlu bir gelişmedir. Ulusal Serbest Eczacılar Birliği olarak korona virüsü aşısı geliştirildikten sonra bu aşının eczacılar tarafından da uygulanabilmesi ve eczacıların sundukları bağışıklama hizmetinin karşılığını alması için çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecektir.“

Yeni düzenleme ile eczacılar aşağıdaki koşullara haiz bütün aşıları uygulama yetkisine sahip oldu:

• Aşı FDA lisanslı veya onaylı olmalı

• Aşı CDC'nin aşılama programına uygun olarak sipariş edilmeli ve uygulanmalı

• Eczacı, uygulamaya dayalı ve Eczacılık Eğitimi Akreditasyon Konseyi (ACPE) tarafından onaylanmış en az 20 saatlik bir eğitimi tamamlamış olmalı. Bu eğitim enjeksiyon teknikleri, aşının endikasyon ve kontra endikasyonlarının klinik değerlendirmesi ve aşılarında görülen acil reaksiyonların tespit ve tedavisi konularını içermelidir.

• Stajyer eczacı da ACPE onaylı ve enjeksiyon teknikleri, aşının endikasyon ve kontraendikasyonlarının klinik değerlendirmesi ve aşılarında görülen acil reaksiyonların tespit ve tedavisi konularını içeren eğitim programını tamamlamalıdır.

• Eczacı ve stajyer eczacı geçerli bir temel kardiyopülmoner resüsitasyon lisansına sahip olmalı

• Eczacı, ACPE onaylı en az iki saatlik bağışıklık ile ilgili sürekli mesleki eğitim almış olmalıdır

• Eczacı, çocukluk aşısı olan hastalarını ve ailelerini bir çocuk doktoru veya başka bir birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcısından alınacak sağlık hizmetinin önemi hakkında bilgilendirmeli ve hastaları gereğince sevk etmelidir.


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz