9 Eczacı Odası TEB'in bildirisine imza koymadı..

9-eczaci-odasi-tebin-bildirisine-imza-koymadi

TEB'in yardımcı eczacılık bildirisine, 9 Eczacı Odası imza koymadı.


08 Kasım 2018 16:54

Sağlık alanında çeşitli düzenlemeler yapan ve içeriğinde eczacıları yakından ilgilendiren bazı maddeleri de barındıran torba kanun teklifi, dün akşam TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda kabul edildi.

Teklif, ilk taslağında yer alan "reçetesiz ilaç satışına verilecek ceza" ve "yardımcı eczacılık uygulamasının kaldırılması" na ilişkin maddelerinin geri çekilmesinden sonra komisyondan geçti.

Ancak bu yasa çalışması eczacılık dünyasındaki yansımaları ile ayrıca önem taşıyordu. Maddelerin görüşülmesi sırasında yaşananlar, eczacılık dünyasındaki görüş ayrılıklarının da su yüzüne çıkmasına yol açtı. 

Görüş ayrılıkları ortaya çıktı

Yardımcı eczacılık uygulamasının kaldırılmasına ilişkin madde, özellikle eczacı kamuoyunda yoğun tartışmalara yol açan maddeydi.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı (TEB) Erdoğan Çolak önce Türkiye Eczacılık Kongresi'nin açılış konuşmasında konuya değinerek, yasanın uygulamaya konmadan değiştirilmesinin doğru olmadığını söyledi ve yardımcı eczacılık uygulamasını savundu.

Ardından TEB, dün öğleden sonra bir duyuru yayınlayarak hem reçetesiz ilaç satışında uygulanacak cezaya ama özellikle yardımcı eczacılık uygulamasının kaldırılmasına itiraz eden, uygulamanın kalkmaması gerektiğini savunan bir bildiri yayınladı.

Bu arada aynı gün Ankara Eczacı Odası ise tam tersi istikamette, "Yardımcı Eczacılık neden kaldırılmalı?" başlığıyla bir başka duyuru yayınlıyordu.

İlginç olan şuydu ki; eczacılık mesleğinin tepe örgütü olan TEB'in, yardımcı eczacılık uygulamasını savunan ve uygulamaya bir şans tanınmasını isteyen duyurusuna 54 Eczacı Odasından 45 tanesi imza koyuyordu. Diğer 9 Eczacı Odası bu konuda Türk Eczacıları Birliği'nin yanında durmadılar.

Bildirinin altında imzası olmayan Ankara, İzmir, Konya, Trabzon, Aydın, Malatya, Afyonkarahisar, Nevşehir ve Niğde Eczacı Odaları, bu davranışlarıyla görüşlerinin farklı olduğunu da ortaya koymuş oldular.     

TEB'in kanun teklifi hakkındaki duyurusu için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz