14 bin hanenin ilaç alım verileri incelendi..

14-bin-hanenin-ilac-alim-verileri-incelendi

Hane başına yılda ortalama 15 kutu reçetesiz ilaç alındığı tespit edildi.


25 Haziran 2019 11:34

Posta gazetesinin haberine göre, Ipsos Araştırma Şirketi ilaç alım verilerine konu alan bir araştırma yaptı. 14 bin hanenin ilaç alım verileri dikkate alınarak yapılan araştırmada evlere giren reçetesiz ilaçlar da incelendi.

Araştırmaya göre Nisan 2018 - Mart 2019 tarihleri arasında en fazla satın alınan ilaçlar soğuk algınlığı ilaçları oldu. Onu sırasıyla kas gevşeticiler, ağrı kesiciler, sindirim sistemi ilaçları ve cilt ilaçları takip etti.

Yılda ortalama 15 kutu reçetesiz ilaç

Araştırmadan bazı önemli satırbaşları şöyle;

Türkiye’deki hanelerin yüzde 92’si yılda en az bir kere reçetesiz ilaç satın alıyor. Yıllık ortalama reçetesiz ilaç alım sıklığının ise 7.5 kez olduğu belirtiliyor.

Türkiye’de bir haneye 1 yılda ortalama 15 kutu reçetesiz ilaç giriyor.

Hane başına en fazla reçetesiz ilaç satın alınan bölgeler Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri. Bu bölgelerde evlere giren reçetesiz ilaç yılda yaklaşık 17 kutu.

Soğuk algınlığı ilaçları reçetesiz olarak en çok Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde satın alınıyor.

Soğuk algınlığı ilaçlarına talebin en yoğun dönemler ise Ekim, Kasım ve Aralık ayları.

Daha fazla ödeme

Reçetesiz ilaç satışı kapsamındaki ilaç fiyatlarının artma eğiliminde olduğunu söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydam; “Reçetesiz ilaç satışı kısa vadede erişim kolaylığı sağlamış gibi görünse de vatandaşın cebinden daha fazla ödeme yapmasına neden olabilir” açıklamasını yaptı.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz