"Reçete başına en az 1.5 TL"

recete-basina-en-az-15-tl

SGK'nın reçete başına ödediği 25 kuruş için fikri sorulan eczacılar şu cevabı verdi: "Hayır reçete başına en az 1.5 TL"


7 Ağustos 2014 00:00

Eczacıların gündemindeki konulardan birisi de "Meslek Hakkı" konusu. Bir süredir meslek kuruluşları bu konuda çalışmalar yürütüyorlar. Türkiye'de eczacılara, meslek hakkı adıyla bir ödeme yapılmıyor. Bunun yerine Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)  "Reçete hizmet bedeli" adı altında reçete başına ciroya göre 25 kuruş ile 75 kuruş arasında para ödüyor.

Argemar Araştırma geçtiğimiz hafta bu konuyu araştırdı. Acaba eczacılar SGK'nın reçete başına ödediği bu 25 kuruş için ne düşünüyorlardı?  20 ilde, Türkiye temsili  örneklem ile 1000 eczacıya bu soru soruldu. " Bildiğiniz gibi SGK "Reçete hizmet bedeli" adı altında reçete başına ciroya göre 25 kuruş ile 75 kuruş arasında para ödüyor. Sizce bu para yeterli midir? Değilse ne kadar olmasını isterdiniz?" Sonuçlar şöyle:

Bu soruya "Evet yeterlidir" diyen eczacıların oranı yüzde 1 ya da bir başka deyişle binde 10. Cevap sayısını da söyleyelim, bin eczacı içinde sadece 14 kişi "Evet bu para yeter" demiş.

Eczacıların yüzde 47'si bu miktarı yetersiz buluyor ama kaç para olması gerektiği konusunda belli bir fikri yok. Cevaplar genel olarak "Avrupa'ya yakın olsun" noktasında birleşiyor. Arada "Büyüklerimiz daha iyi bilir" deyip topu taca atanlar da az değil hani..

SGK'nın ödediği reçete başına 25 kuruşu yetersiz bulan ve bu konuda beklentisini açıklayan eczacıların oranı yüzde 52.  Verilen miktarların ağırlıklı ortalaması ise 1.5 TL. Bu durumda sonuç olarak şunu söyleyebiliriz: Eczacı konuştu ve talebini söyledi. "Reçete başına en az 1.5 TL"


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz