Eczacıların yarıdan fazlasının tercihini etkiliyor..

eczacilarin-yaridan-fazlasinin-tercihini-etkiliyor

Eczacıların yüzde 57'si bir orjinal ilaç reçetesini, jeneriği ile değiştirirken kampanyalardan etkileniyor. Araştırmayı Argemar Araştırma yaptı.


22 Kasım 2014 00:00

Jenerik ilaç üreticileri hem dünyada hem Türkiye'de, jenerik ilaçları yaygınlaştırmak için büyük çaba içinde. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) ilaç politikası da bu çabayı destekliyor. Jenerik ilaç üreticileri bir yandan kendi ilaçlarının doktorlar tarafından daha çok yazılmasını sağlamaya çalışırken, diğer yandan eczanelerde de orjinal ilaç reçetelerinin jenerik ilaçlarla değiştirilmesi için ellerinden geleni yapıyorlar.

Acaba eczanelerde orjinal ilaçlar, en çok hangi nedenlerle jenerikleri ile değişiyor? Argemar Araştırma bu sorunun cevabını araştırdı. 20 ilde 1000 eczacı ve eczane teknisyenine bu soru yöneltildi. "Acaba eczanenizde bir orjinal ilaç reçetesi, jeneriği ile değiştirildiğinde, bu en çok hangi nedenlerle oluyor?"

Kuşkusuz bu sorunun cevabı her ilaç veya ilaç grubu için farklı olacaktı. Ancak burada amaç, genel olarak eczacıların bu konudaki temel motivasyonlarını ve bu konudaki, başlıca etkenleri görebilmekti.

Bu teknik adıyla çok cevaplı bir soruydu. Yani eczacılar birden fazla cevap verebileceklerdi. İlk sırada yüzde 87 ile "Fiyat farkı çıkması" cevabı yer alıyordu. Onu yüzde 57 ile "Eczane alım şartları / Kampanyalar" cevabı takip ediyordu. Üçüncü sırada ise yüzde 21 ile "Stok seviyesi" cevabı vardı.

Araştırma'nın en önemli sonucu, ilaç alım şartları ve kampanyaların, jenerik ilaç tercihinde eczacıların genel olarak yüzde 57'sini etkiliyor olmasıydı.

Cevapların dağılım tablosu şöyle:


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz