Zincir eczaneler girdiği ülkede, ilaç pazarını ele geçiriyor..!

zincir-eczaneler-girdigi-ulkede-ilac-pazarini-ele-geciriyor

Şili'de ilaç satışlarının yüzde 90'ı zincir eczanelerin elinde, hükümet yüksek fiyatlara önlem arıyor.


18 Nisan 2018 11:36

T.C. Ekonomi Bakanlığı'nın web sitesinde önceki gün Santiago Ticaret Müşavirliği kaynaklı ilginç bir eczacılık haberi yayınlandı.

Haberin başlığı şöyleydi: "Şili'de Hükümet, İlaç Piyasasında Rekabeti Artıracak Önlemlere İlişkin Yasa Tasarısı Hazırlığında"

Haberi incelerken ilginç bir ayrıntı gözümüze takıldı.

Serbest eczaneler markete dönüşmüş

Şili'de ilaç piyasası büyük eczane zincirlerinin elinde. İlaç  satışlarının yüzde 90’ını, Salcobrand, Cruz Verde ve Ahumada isimli eczane zincirleri yapıyor. Bu zincirlerin ülke genelinde toplam 1.687 satış birimi var. 1.549 satış noktasına sahip olan bağımsız eczanelerin (farmacias independientes los puntos) ise ilaç satışlarından payı yüzde 10 dolayında.

Yabancı ilaç tekellerinin elinde olan Şili'de hükümet ilaç fiyatlarını ucuzlatabilmek için de bir dizi önlem peşinde. Rekabet artırıcı önlemlerle fiyatların yüzde 25 düşürülebileceği hesaplanıyor.

Haber şöyle;

11 Mart 2018 tarihinde göreve gelen yeni Pinera Hükümetinin,  bir önceki  dönemde de (2010-2014) tartışmaya açılan ancak sonuçsuz kalan, reçetesiz satılan ilaçların süpermarketlerde daha düşük fiyatla (yaklaşık %15) satılmasına imkan verecek yasa tasarısına ilişkin tartışmayı Mayıs ayında Parlamento Sağlık Komisyonunda  (La Comission de Salud de La Camara de Diputados)  tartışmaya açmaya yönelik hazırlıklarını yoğunlaştırdığı bildirildi.

Pazar eczane zincirlerinin elinde..

İlaç piyasasının büyük eczane zincirlerinin elinde olduğu Şili'de, ilaç  satışlarının %90’ını gerçekleştiren Salcobrand, Cruz Verde ve Ahumada eczaneler zincirinin ülke genelinde toplam 1687 satış birimi var. Öte yandan, 1549 satış noktasına sahip bağımsız eczaneler (farmacias independientes los puntos) ilaç satışlarından çok az pay alıyor.

Şili'de hükümet ilaç fiyatlarını ucuzlatmak için "rekabet" kartını çekiyor.

Yetkililer, ilaç fiyatlarının pahalı olduğu ülkede,  fiyatların  ABD ortalamasının iki katına tekabül ettiğini, başlatılacak yeni yasal tartışma sürecinin bir önceki  Pinera Hükümetinde sunulduğu halinden daha kapsamlı olacağını,  ilave önlemler içereceğini, bu kapsamda, ilaç  fiyatlarının  on-line   karşılaştırılmasına imkan veren bir sistemin de düşünüldüğünü, bu vb. rekabet artırıcı  önlemlerin ilaç fiyatlarını %25 kadar aşağı çekme potansiyeli taşıdığını belirterek benzer bir sistemin 2009 yılında  Japonya’da hayata geçirilmesiyle fiyatlarda %40 düşme yaşandığına dikkat çekiyor.


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz