Yüksek dozlu ilaçlar sorun çıkarınca, Parkinson hastasına beyin pili takıldı..

yuksek-dozlu-ilaclar-sorun-cikarinca-parkinson-hastasina-beyin-pili-takildi

Beyin pili ameliyatı olan Parkinson hastası kontrole 36 saatlik otobüs yolculuğu ile tek başına geldi..


19 Nisan 2017 14:51

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ülkü Figen Demir, Parkinson hastalığında kullanılan ilaçların yararlı olmasına karşın çok yüksek doz ve uzun süre kullanmaya bağlı bazı yan etkiler ortaya çıktığını söyledi. Bu durumda beyin pili uygulaması yapılıyor.

Azerbaycan'dan eşinin kolunda uçakla gelerek Türkiye'de beyin pili ameliyatı olan 39 yaşındaki Parkinson hastası Ramil Alasgarov, bu kez kontrole tek başına 36 saatlik bir otobüs yolculuğu ile geldi.

Genellikle beyin pili ameliyatlarından sonra hasta şikayetlerinde yüzde 70'lik bir azalma olduğunu belirten Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ülkü Figen Demir, bu hastalarında yüzde 90 iyileşme gördüklerini belirtti.

Uyanık ameliyat

Ameliyatı gerçekleştiren, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mete Karatay da uyanık ameliyat gerçekleştirdiklerini belirtti ve şunları söyledi:

"Hastamız Ramil Alasgarov, Azerbaycan-Ermenistan savaşında görev alıp yaralanmış ve daha sonra gazi unvanı ile hayatını devam ettiren bir hasta. Bize Parkinson hastalığı teşhisi konmuş şekilde başvurdu. Parkinson hastalığında beynin derinlerindeki çekirdeklerde, dopaminin eksikliğine bağlı gelişen bir rahatsızlık. Bu hastalığına bağlı almış olduğu tedavilerden fayda görmeyerek bize cerrahi amaçlı, beyin pili amacıyla başvurmuştu hastamız.

Kontrole tek başına geldi

Geldiği zaman eşinin koluna girerek, ancak çok küçük adımlar atabilecek kadar zor bir durumdayken, şu anda yaklaşık 36 saatlik bir otobüs yolculuğuyla, tek başına Azerbaycan'dan gelebilecek durumda. Bu bizim için de güzel bir durum.

Beyin pili ameliyatları halk arasında 'uyanık ameliyat' olarak bilinen ameliyatlar. Biz bu yaptığımız ameliyatın yüzde 90'lık bir kısmında hastamızı uyanık bir halde tutuyoruz. Böylece yaptığımız işlem sırasında hastayı muayene edebiliyoruz, hastayla konuşabiliyoruz, hasta şarkı söyleyebiliyor, rakamları sayabiliyor. Böylelikle beynin derinliklerine göndermiş olduğumuz elektrotların yerini de bir nevi kontrol etmiş oluyoruz.

Genç yaşta başlamış

6 yıl önce ellerinde titreme şikayeti ile doktora giden ve parkinson teşhisi koyulan Ramil Alasgarov'un hastalığın seyrine bağlı olarak şikayetleri yıllar içerisinde artış gösterdiğini belirten Dr. Ülkü Figen Demir ise şu anda ilaçları çok önemli oranda azalttıklarını açıkladı ve şunları söyledi:

"Bize geldiğinde hastanın çok yoğun titremesi vardı, hareketlerinde ciddi yavaşlama vardı, çok ciddi donma atakları vardı, oturduğu yerden kalkmak ya da günlük yaşamını idame ettirmesi için icra etmekte çok ciddi sorunlar yaşıyordu. bu durumu çok yüksek ilaç dozlarına rağmen çözülmemişti.

Biz de tıbbi tedaviden yeterli verimi alamamamız üzerine beyin pili operasyonu yaptık. Operasyon sonrasında bu anlattığım bütün şikayetlerinde gerileme saptadık. Titremeleri yok denecek kadar aza indi. Donmaları, kapanmaları yok denecek kadar azaldı. Günlük yaşamını idame ettirebilmesi için herhangi birinin yardımına ihtiyaç duymadan ve ilaç dozlarında çok ciddi düşüşler sağlayarak elde ettik.

Yüzde 90 iyileşme

Hastanın ilaç kullanmasına rağmen yeterli iyileşme gösteremediğini belirten Dr. Demir, operasyondan sonra ilaç dozlarını yüzde 70 düşürdüklerini belirtti ve şunları açıkladı:

Parkinson hastalığında kullandığımız ilaçlar çok iyi geliyor ama çok yüksek doz ve uzun süre kullanmaya bağlı bazı yan etkiler ortaya çıkmaya başlıyor. Mesela yüksek doz kullanmasına rağmen ilacı kullanırken gördüğü yarar yıllar içerisinde azalmaya başlıyor. 4 yıl öncesinde gördüğü fayda gibi olmuyor. Bu durumda da zaten çok tecrübe ve birikimimizin arttığı beyin pili uygulamaları oluyor.

Bu ameliyatlardan sonra çok küçük bir hasta grubunda ilacı kesmek de söz konusu olabilir ama beyin pili ameliyatları hastalığı ortadan kaldıran işlemler değil. Semptomatik kontrol sağlayan işlemler. İlaçların dozlarını aşağı çekme imkanı veriyor."

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz