Yüksek doz D3 vitamini içeren ilaçlardaki tehlike..

yuksek-doz-d3-vitamini-iceren-ilaclardaki-tehlike

TİTCK'nın yüksek doz D3 vitamininin riskleri konusundaki bilgilendirme mektubu.


21 Ekim 2016 00:02

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), "Yüksek doz d vitamini içeren ürünlerin reçetesiz kullanımına bağlı intoksikasyon riski” konulu bir eczacı bilgilendirme mektubu yayınladı.

Mektubun amacı, "Yüksek doz D3 vitamini içeren ilaçların eczanelerden reçetesiz satışı ile bilinçsiz kullanımı sonucunda özellikle çocuklarda çok sayıda hiperkalsemi ve D vitamini intoksikasyonu olgularının yaşanması hakkında sizi bilgilendirmek" olarak ifade edildi.

GüvenIilik sorunu ile ilgili ayrıntılı bilgiler şöyle aktarıldı:

Bilindiği gibi, D vitamini içeren ilaçlar; D vitamini eksikliği veya yetmezliği, yeni doğan, bebeklik ve çocuk raşitizmi tedavisi, sindirim kanalındaki emilim bozukluğuna bağlı D vitamini eksikliğinin önlenmesi ve tedavisi, osteomalazi, kemik erimesine bağlı kırık riskinin Önlenmesi ve hiperparatiroidizm tedavisinde kullanılmaktadır.

Bu endikasyonlar dışında sadece D vitamini takviyesi amacıyla ve reçete olmaksızın yüksek doz D vitamini kullanımına bağlı olarak; kan kalsiyum miktarında artma, bilinç bulanıklığı, aritmi, bulantı, iştahsızlık, kilo kaybı, aşırı susama, sık idrara çıkma veya idrar yapamama, aşırı susama, böbrek taşı oluşumu, nefrokalsinozis gibi belirtilerle seyreden D vitamini zehirlenmesi tablosu gelişebilmektedir.

* Yüksek doz D3 vitamini içeren ilaçların, özellikle ebeveynlerin çocuklarına doktor tavsiyesi olmadan kullandırması ve söz konusu ilaçların reçetesiz olarak eczanelerden temin edilmesi sonrasında ülkemizde de hiperkalsemi ve D vitamini intoksikasyonu olguları yaşanmaktadır.

* Yüksek doz D3 vitamini içeren ilaçların mutlaka reçete ile satılması konusunda azami önemin gösterilmesi gerekmektedir.

TİTCK'nın eczacı bilgilendirme mektubu için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Ziyaretçi
28/10/2016 19:37
Yüksek Doz D3 vitamini kullananlarda, kanda Kalsiyum artmasını önlemek için, her gün K2 vitamini(100 mcg) kullanılması gerekmektedir. K2 vitamini kandaki Kalsiyumu kemiklere ve dişlere gönderir ve kanda kalsiyum artmasının önüne geçilir. Bu bilimsel ve çok kolay çözüm varken, D vit 3(ampul)kutularının üzerine, "K2 vitamini ile birlikte kullanın" uyarısı yapmak çok daha akılcı olurdu. Maalesef birçok Doktor ve Eczacımızın henüz K2 vitamininden haberi bile yok. Bakanlık önce bu konuda Doktor ve Eczacıları bilgilendirirse çok daha yararlı olurdu.
Yorum yaz