Yetkili ağızdan SUT'da tereddütlü noktaların açıklaması yapıldı..

yetkili-agizdan-sut-da-tereddutlu-noktalarin-aciklamasi-yapildi

Ankara Eczacı Odası yöneticileri, 12.01.2017 tarihinde Oda merkezini ziyaret eden SGK Kavaklıdere SSGM ve SGK Ertuğrul Gazi SSGM yöneticileri ile bir toplantı yaptı.


16 Ocak 2017 19:11

SGK Kavaklıdere Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi (SSGM) ve Ertuğrul Gazi SSGM Yöneticilerinin Ankara Eczacı Odasına yaptıkları ziyarette  Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yaşanan tereddütler ve uygulamalar da masaya yatırıldı.

Kavaklıdere SSGM Müdür Yardımcısı Ecz. Elif Cihanoğlu'nun SUT'ta yaşanan tereddütler ve uygulamalar ile ilgili değerlendirmeleri şöyle:

  • Öncelikle kontrol aşamasında farklı yorumları ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar içinde bulunduklarını bildirdi. Bu konu için çalışma grupları oluşturmaya başladıklarını ifade etti.
  • Hiperlipidemi tedavilerinde “Tedaviye uzun süre ara veren (6 ay ve daha uzun süre) hastalarda yeniden başlangıç kriterleri aranır.” ifadesinin ''Statin'' grubu ilaçların kullanımına 6 ay ara verilmesini ifade ettiğini iletti. Tedavide ilaç kullanımına 6 ay ara verilmesi durumunda tekrar başlangıç değerleri ile rapor düzenlenmesi gerektiğini bildirdi. Bu yüzden ''Statin'' tedavilerinde raporlara, rapor sürelerine ve hastanın ilaç kullanım bilgilerine özellikle dikkat edilmesi gerektiği hususuna vurgu yapıldı.
  • Anti TNF grubu ilaçların kullanımında hekimin ilacı değiştirmek istemesi durumunda yeni ilaca ait düzenlenecek raporun başlangıç kriterlerini sağlayan hasta gruplarında mümkün olabileceğini ifade etti. Ayrıca Anti-TNF tedavilerinde ilaca 3 ay ara verilmesi durumunda başlangıç kriterleri ile yeni rapor düzenlenmesi gerektiği ve bu nedenle ilaç kullanım bilgilerine, rapor sürelerine ve SUT ta belirtilmiş olan endikasyona göre değişen başlangıç skorlarına dikkat edilmesi rica edildi.
  • Enteral solüsyonlar da verilecek ürünün isminin rapor açıklamalarında tam olarak geçmesi gerektiği görüşünü bildirdi. Bu konuya ait hataların iade kapsamında olmadığını ve kontrol aşamasında tespit edilen bu durumda kesintiler gerçekleşeceğini ifade etti. Raporda ismi belirtilen ürüne özellikle dikkat edilmesi gerektiği hatırlatıldı.
  • Endikasyon dışı izin ile karşılanacak olan e-reçetelerde endikasyon dışı izine ait tarih, no, doz ve kullanım süresinin açıklamalara yazılmasının gerektiğini ve ayrıca protokole göre izin belgesinin bir örneğinin de kuruma gönderilmesi gerektiğini bildirdi.
  • Yaş tip yaşa bağlı makula dejenerasyonu” “Retina ven tıkanıklığı ve santral retinal ven tıkanıklığı” “Diyabetik maküler ödem (DMÖ)’den kaynaklanan görme bozukluğu” hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçların başlangıç raporlarında, ilaca ve teşhise göre değişen yükleme dozu ile ilgili SUT maddesine titizlik ile dikkat edilmesi gerekliliğini ortaya koydu.
  • Bazı ilaçlar için Medulada yapılan düzenlemelerin ve SUT'a ait koşulların reçete girişlerinde sistem tarafından istenen özel teşhis seçimlerini gerektirdiğini, söz konusu reçetelerde bu koşullar sağlanmadan yapılan teşhis seçimlerinin kesintiye sebep olması yanında, ayrıca protokolün 5.3.9. maddesine göre cezai şartı da bulunduğuna dikkat çekti. (Levofloksasin içeren müstahzarlarda pnömoni teşhisi seçilmesi gibi…)
  • ''Byetta'' isimli ürün ile insülin iğne ucu ödenmemesi konusu bildirildi. Genel Müdürlüğün değerlendirdiği ancak bir gelişme olmadığı ifade edildi.
  • İnsülin iğne ucu reçetelerinde hastanın son 3 ay içinde insülin kullanmadığı durumlarda iğne ucu karşılanması halinde kesintiler gerçekleştiği ifade edilerek, reçete karşılarken hastanın ilaç bilgisinden insülin kullanımının sorgulanması tavsiye edildi.
  • Hemofili hastalığında kullanılan Faktör (7,8,9,10) içeren müstahzarların, kanama durumunda 3 günlük tedavi süresi olduğu bildirildi. Hastane Medula Sistemi bu ürünlere ait raporlarda teknik olarak en az 4 günlük rapor çıkarabildiği için karşılanan reçetelerde 3 günlük dozdan fazla ilaç verilmemesi konusunda uyarılarda bulunuldu.

Ankara Eczacı Odası'nın açıklaması şöyle:

SGK Kavaklıdere SSGM ve Ertuğrul Gazi SSGM Yöneticileri Odamızı Ziyaret Etti

12.01.2017 tarihinde SGK Kavaklıdere SSGM ve SGK Ertuğrul Gazi SSGM yöneticileri ile tüm Oda yöneticilerimizin katılım sağladığı bir toplantı gerçekleştirildi.

Kavaklıdere SSGM Müdürü Ecz. Fatih ÇIRAKOĞLU, Müdür yardımcıları Ecz. Elif CİHANOĞLU, Ecz. Özlem KARAKAŞ, Ecz. Aziz ASLAN ile Ecz. Tuba AKAR ve Ecz. Özlem TÜRKCAN, Ertuğrul Gazi SSGM Müdürü Ecz. Aydın TÜRKMEN ile Müdür Yardımcısı Ecz. Tuğcan DEMİRTAŞ toplantıya katılım sağlamışlardır.

Başkanımız Ecz. Süleyman GÜNEŞ yaptığı konuşmada; her ay bir araya gelindiğini, bundan sonra ki süreçte de bir araya gelme, SUT ve diğer mesleki konuları hep birlikte konuşup, olası sorunları birlikte değerlendirmeye devam edileceğini özet olarak açıklamıştır.

Kavaklıdere SSGM Müdürü Ecz. Fatih ÇIRAKOĞLU; Ankara Eczacı Odası Yönetim Kurulu ile her ay periyodik toplantılar planlandığını, SUT ile ilgili karşılıklı değerlendirmeler yapılacağını, muayene ücreti atlatma konusunda ki değerlendirmelerini paylaştı. Eczanelere, 2016 yılı içinde yüksek sayıda muayene atlatmaya yönelik ceza uygulandığı bu sene bu miktarın çok azaldığını ayrıca; ilgili protokol maddesinde muayene atlatmaya yönelik sayı kısıtlaması olmaması nedeni ile GSS ile yapılan görüşme sonrasında, bu cezaların muayene atlatma tespit edilen reçete sayısından bağımsız olarak her tespitte (1 reçete tespit edilse dahi) uygulanması gerekliliğini açıkladı.

Ertuğrul Gazi SSGM Müdürü Ecz. Aydın TÜRKMEN; Geçici koruma altında ki hak sahipleri (Suriyeli hak sahipleri) için AFAD ile TEB arasında protokol çalışmaları yapıldığını, bu hak sahiplerine ait reçete kesintilerinde eczacılarımızı mağdur etmeyecek şekilde çözüm için çaba sarf ettiklerini, Suriyeli hak sahiplerinin tüp bebek tedavilerinin geri ödeme kapsamında olmadığını bunun dışında tüm SUT kurallarının geçerli olduğunu, ilgili genelgeye göre 90 gün olan kontrol ve ödeme sürecini 60 günde tutmaya çalıştıklarını ifade etti.

Kavaklıdere SSGM Müdür Yardımcısı Ecz. Elif CİHANOĞLU SUT'ta yaşanan tereddütler ve uygulamalar ile ilgili aşağıda ki konularda değerlendirmelerde bulundu;

Öncelikle kontrol aşamasında farklı yorumları ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar içinde bulunduklarını bildirdi. Bu konu için çalışma grupları oluşturmaya başladıklarını ifade etti.

Hiperlipidemi tedavilerinde “Tedaviye uzun süre ara veren (6 ay ve daha uzun süre) hastalarda yeniden başlangıç kriterleri aranır.” ifadesinin ''Statin'' grubu ilaçların kullanımına 6 ay ara verilmesini ifade ettiğini iletti. Tedavide ilaç kullanımına 6 ay ara verilmesi durumunda tekrar başlangıç değerleri ile rapor düzenlenmesi gerektiğini bildirdi. Bu yüzden ''Statin'' tedavilerinde raporlara, rapor sürelerine ve hastanın ilaç kullanım bilgilerine özellikle dikkat edilmesi gerektiği hususuna vurgu yapıldı.

Anti TNF grubu ilaçların kullanımında hekimin ilacı değiştirmek istemesi durumunda yeni ilaca ait düzenlenecek raporun başlangıç kriterlerini sağlayan hasta gruplarında mümkün olabileceğini ifade etti. Ayrıca Anti-TNF tedavilerinde ilaca 3 ay ara verilmesi durumunda başlangıç kriterleri ile yeni rapor düzenlenmesi gerektiği ve bu nedenle ilaç kullanım bilgilerine, rapor sürelerine ve SUT ta belirtilmiş olan endikasyona göre değişen başlangıç skorlarına dikkat edilmesi rica edildi.

Enteral solüsyonlar da verilecek ürünün isminin rapor açıklamalarında tam olarak geçmesi gerektiği görüşünü bildirdi. Bu konuya ait hataların iade kapsamında olmadığını ve kontrol aşamasında tespit edilen bu durumda kesintiler gerçekleşeceğini ifade etti. Raporda ismi belirtilen ürüne özellikle dikkat edilmesi gerektiği hatırlatıldı.

Endikasyon dışı izin ile karşılanacak olan e-reçetelerde endikasyon dışı izine ait tarih, no, doz ve kullanım süresinin açıklamalara yazılmasının gerektiğini ve ayrıca protokole göre izin belgesinin bir örneğinin de kuruma gönderilmesi gerektiğini bildirdi.

“Yaş tip yaşa bağlı makula dejenerasyonu” “Retina ven tıkanıklığı ve santral retinal ven tıkanıklığı” “Diyabetik maküler ödem (DMÖ)’den kaynaklanan görme bozukluğu” hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçların başlangıç raporlarında, ilaca ve teşhise göre değişen yükleme dozu ile ilgili SUT maddesine titizlik ile dikkat edilmesi gerekliliğini ortaya koydu.

Bazı ilaçlar için Medulada yapılan düzenlemelerin ve SUT'a ait koşulların reçete girişlerinde sistem tarafından istenen özel teşhis seçimlerini gerektirdiğini, söz konusu reçetelerde bu koşullar sağlanmadan yapılan teşhis seçimlerinin kesintiye sebep olması yanında, ayrıca protokolün 5.3.9. maddesine göre cezai şartı da bulunduğuna dikkat çekti. (Levofloksasin içeren müstahzarlarda pnömoni teşhisi seçilmesi gibi…)

''Byetta''isimli ürün ile insülin iğne ucu ödenmemesi konusu bildirildi. Genel Müdürlüğün değerlendirdiği ancak bir gelişme olmadığı ifade edildi.

İnsülin iğne ucu reçetelerinde hastanın son 3 ay içinde insülin kullanmadığı durumlarda iğne ucu karşılanması halinde kesintiler gerçekleştiği ifade edilerek, reçete karşılarken hastanın ilaç bilgisinden insülin kullanımının sorgulanması tavsiye edildi.

Hemofili hastalığında kullanılan Faktör (7,8,9,10) içeren müstahzarların, kanama durumunda 3 günlük tedavi süresi olduğu bildirildi. Hastane Medula Sistemi bu ürünlere ait raporlarda teknik olarak en az 4 günlük rapor çıkarabildiği için karşılanan reçetelerde 3 günlük dozdan fazla ilaç verilmemesi konusunda uyarılarda bulunuldu.

Toplantının son kısmında tüm katılımcılar ile soru cevap şeklinde fikir alışverişleri ile değerlendirmelerde bulunuldu.

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Ziyaretçi
17/01/2017 13:48
vatandaş ilacını kullanıp iyileşiyor,devlet vatandaşı memnun ediyor oy olarak geri dönüyor,doktor reçeteyi yazıyor maaşını tıkır tıkır alıyor( firma yelkeni bonus hariç).reçeteyi yazmayan reçete ve tedavi üzerinde hiç bir etkisi yetkisi olmayan gece gündüz hizmet veren eczacının hem parasını kesiyorsun hemde öz sermayesini tüketiyorsun.en büyük yanlış eczacı meslek odalarının bunu koşulsuz kabul etmeleridir.alkışlanacak tek sivil toplum örgütü vardır o da türk tabipler birliğidir.
Yorum yaz