Yeni tabelaya hayır..

yeni-tabelaya-hayir

TEİS 4. Genel Kurul sonrası basın açıklaması yaptı..


27 Eylül 2016 11:03

4.Genel Kurulunu yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), kongre sonrasında yaptığı basın açıklamasında, eczane tabelalarının değişmesi kararına karşı çıktı.

Yapılan açıklamada: "    

“Yeni düzenlemeyle 25 bin eczane tabelalarını değiştirerek, önceki tabelaları yani 100 milyon lirayı çöpe atacaklar, eczacılara yeni tabelaların büyük külfet getirecek, Yeni tabelaların hiç bir kamu yararı yok” denildi.

TEİS'in açıklaması şöyle:

“ECZANE TABELALARI DEĞİŞİRSE 100 MİLYON ÇÖPE GİDECEK”

Eczacılık mesleğinin hak ettiği itibara kavuşması ve sorunların çözüm bulması için 10 yıldır çabaladıklarını belirten Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Ecz. Nurten Saydan, artık sorunlarının ve taleplerinin karşılanması için somut adımlar atılması gerektiğini söyleyerek, “Her gün yeni bir problemle karşılaşmak istemiyoruz. Artık taleplerimiz göz ardı edilmesin” dedi.

Saydan açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde biz eczane sahibi eczacıların, ilaç ve eczacılık hizmetinin kesintisiz sürmesi için gereken fedakârlıkları yapmamıza, yaşadığımız tüm olumsuzluklara ve halkımıza en iyi hizmeti sunmaya çalışmamıza rağmen, öncelikli sorun ve taleplerimiz göz ardı edilmeye devam ediyor.

Sağlıkta dönüşüm programı sayesinde daha önce literatürümüzde olmayan terimleri öğrendik. Muayene ücreti, ilaç farkı, eşlenik ilaç, KKİ gibi terimler artık mesleki hayatımızın bir parçası. Oysa kurulduğumuz günden bu yana dile getirdiğimiz meslek hakkı konusunda hiçbir gelişme yaşamadık. Artık bu terimin de literatürümüzde acilen yer almasının sağlanmasını bekliyoruz.

Sağlıkta dönüşümü sadece ilaç fiyatını ucuzlatmak olarak algılayıp eczanelerin can damarını kesenler özel hastanelere ödenen ücretlerin sürekli artmasına ise seyirci kalmalarına da bir anlam verememekteyiz.”

Eczacıların tabelalarına dokunmayın

Eczanelerde yenilenecek tabelaların minimum 4 bin liraya mal olduğunu söyleyen Saydan, “Yeni düzenlemeyle 25 bin eczane tabelalarını değiştirerek, önceki tabelaları yani 100 milyon lirayı çöpe atacaklar” dedi. Eczacılara yeni tabelaların büyük külfet getireceğini söyleyen Saydan, “Yeni tabelaların hiç bir kamu yararı yok” dedi.

Saydan konuya ilişkin yayınlanan yönetmeliğin 25. Maddesinde “Eczanelerin sadece görülebilir cephelerinden birine ve eczane olarak kullanılacak yerin sınırları içerisinde kalmak kaydıyla, eczanenin adını gösterir, özellikleri Türk Eczacıları Birliği tarafından standardize edilmiş ışıklı veya ışıksız levha konulur” ifadesinin yer aldığını hatırlatarak, aynı yönetmeliğin bunun için geçici maddesinde 24 ay süre verdiğini vurguladı.

Saydan konuyla ilgili şunları söyledi:

“Sendikamız tarafından da hukuka aykırılığı nedeniyle Danıştay 15. Dairesinde yürütmenin durdurulması ve iptali istemi ile dava açılmış olmasına rağmen bazı şehirlerde meslektaşlarımızın eczane tabelaları sağlık müdürlüklerince sökülmektedir.

Vergileri ödenen levhaların sökülmesi hukuki değildir. Sendika olarak dava açtığımız için konu mahkemeliktir. Bu yanlış uygulamadan bir an önce dönülmeli. Eczacıların levhalarına dokunulmamalıdır.

Isı nem takip cihazı uygulamasından vazgeçilmeli

Bildiğiniz gibi eczacılıkla ilgili yasal mevzuatta bir takım değişiklikler yapıldı, yeni uygulamalar hayata geçirildi.

6197 Sayılı Eczacılık Kanunumuzla getirilen bazı düzenlemelerin uygulamada ortaya çıkardığı zorluklar nedeniyle yeniden düzenleme yapılması yönündeki uğraşılarımız sonucu yönetmelik değişikliği yayımlanarak hayata geçirildi.

Ancak bu değişiklikle de özellikle dünyanın hiçbir yerinde örneği olmayan eczanelere ısı nem takip cihazı konulması uygulamasından hala vazgeçilmemiş olması, eczanelere bu aygıtların alınması zorunluluğunun devam etmesi ekonomik açıdan artık nefes alamaz hale gelen eczanelerimiz için ekstra bir yük getirmekten, bu cihazları ithal eden firmaların satmasını sağlamaktan başka bir işe yaramayacaktır.

TİTCK’nın isteği doğrultusunda Avrupa’daki eczacılık birliklerinden ve sendikalarından bu konuda uygulamanın nasıl olduğuna dair bilgiler aldık ve bu bilgileri kuruma ilettik. Avrupa’da örneği bulunmayan bu uygulamadan, Kurumun bu bilgiler ışığında vazgeçmesini ivedilikle beklemekteyiz.”

Şeker hastalarının cihaz bedeli ödenmiyor

Önemli bir diğer konunun da SGK’nın 1 Ağustos 2016 tarihinden itibaren şeker hastalarının şeker ölçüm cihazlarını ödememesi olduğunu hatırlatan Saydan şunları söyledi:

“SGK, diyabetik ayak ülseri hastalığı bulunan hastaların tedavisinde kullanılan ilaç parasının farkını hastalara neredeyse 6 aydır ödemiyor.

Öte yandan ; Diyabet hastaları 1 Ağustos tarihinden beri şeker ölçüm cihazlarını para ile alıyor. SGK iki yılda bir şeker ölçüm cihazı bedelini ödüyordu, yeni düzenleme ile cihaz bedelini ödemekten vazgeçme sebebi anlaşılır bir durum değil.

25 ağustos 2016 tarihinde yayımlanan SUT değişikliği ile “Kan şekeri ölçüm cihazları kurumca karşılanır” cümlesi kaldırılıp, “şeker ölçüm çubukları eczanelerden temin edilecektir” şeklinde değişiklik yapılmıştır. Şeker ölçüm cihazlarının nasıl temin edileceği ile ilgili bir açıklama bulunmamaktadır.

TEİS olarak eczacıları ekonomik dar boğaza sürükleyen bu haksız ve yersiz uygulamaların bir an önce son bulması gerektiğini, eczacı meslek hakkı uygulamasının da bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini yetkililere bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Bu habere henüz yorum girilmemiştir.
Yorum yaz