Yeni bir ilaç.. ALS tedavisinde heyecan verici gelişme.. 

yeni-bir-ilac-als-tedavisinde-heyecan-verici-gelisme-nbsp

Dr. Pembe Hande Özdinler, ALS için yeni bir ilacın onaylandığı müjdesini verdi.


30 Kasım 2017 19:47

Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığı ile ilgili önemli bilimsel çalışmalara imza atan Dr. Pembe Hande Özdinler, ALS için yeni bir ilacın onaylandığı müjdesini verdi.

ABD'nin saygın eğitim kurumlarından biri olan Northwestern Üniversitesi’ndeki Les Turner ALS Araştırma Laboratuvarı'nın kurucu başkanlığı görevini üstlenen Dr. Pembe Hande Özdinler, ALS hastalığının tedavisi ile ilgili son gelişmeleri Sözcü'ye anlattı.

Ödüllü bilim insanı

Dr. Pembe Hande Özdinler, Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) ile ilgili önemli bilimsel çalışmalara imzasını atarak, dünyada en başarılı bilim insanları arasında gösteriliyor. Bu çalışmaları, sadece ALS için değil, beyindeki sinir hücreleri ile ilgili bütün hastalıklar için de önemli bir noktada. 2015 yılında International Innovation Dergisi tarafından Dünyanın En İyi Buluş Yapan 10 Kadın Bilim Akademisyeni‘nden biri olarak seçilen Dr. Özdinler, aynı zamanda Harvard Center for Nervous System Repair ödülünü alan ilk Türk bilim insanı.

Sözcü Gazetesine açıklamalar yapan Dr. Pembe Hande Özdinler, ALS için yeni bir ilacın onaylandığını söyledi. Özdinler şöyle dedi;

Önce Japonya'da, şimdi de Amerika'da 

Bu ilaç serbest radikalleri tutan ve farklı bir versiyonu beyin kanaması hastalarında kullanılmış bir ilaç. Ve ilacın, heterojen bir popülasyonda, ALS hastalarında hastalığı yavaşlatmasını hatta durdurmasını sağladığı gösterildi.

İlaç ilk önce Japonya'da onaylandı ve şimdi de Amerika'da onaylanarak hastalara verilmeye başlandı. Bu arada, Faz 2 ve 3'te olan 10'dan fazla deneme var ve ben umuyorum ki yakin zamanda başka iyi haberler de alacağız."

ALS'nin risk faktörü

ALS’nin risk faktörlerinden de bahseden Özdinler şu bilgileri verdi;

"ALS’nin risk faktörleri konusunda bir çok spekülasyon var. Sebebi bu kadar karışık olan bir hastalığın oluşma sebepleri de çok farklı olmasıdır.

ALS’nin özellikle Amerikan askerleri arasında ve hatta bu askerlerin içinde de Ortadoğu ve Afganistan'a gidenler arasında çok fazla görüldüğü bilgisi mevcut. Bunun için ABD, ALS olan askerlere tam anlamıyla sahip çıkıyor ve bütün hastane ve ilaç masraflarını, bakım masraflarını ödüyor.

Bir başka bilgiye göre de İtalyan futbolcular arasında ALS olma riski daha fazla. Bu durum, sporcular arasında ALS olma riskinin yüksek olması olasılığını da düşündürdü. Yapılan çalışmalar ışığında biliyoruz ki, ALS'de omurilikte bulunan büyük alpha motor nöronlari oluyor ve bu motor nöronlarını en çok kullananlar da profesyonel sporcular.

Bir çalışmada da eskiden tarım ilacı kullananlarda ALS olma riskinin arttığını, kimyasallarla çalışırken kendini korumayanlarda ALS’nin daha sık geliştiğini gösterdiler.

Bunun yanında kafasına uzun sure darbe alanların, NFL (Amerikan Futbolu) sporcularının ve hatta evde eşinden dayak yiyen kadınların, çocukken ciddi dayak yiyen çocukların da büyüyünce ALS olma risklerinin arttığı düşünülüyor."

Kaynak için tıklayınız


Facebookta paylaş Twitterda paylaş


Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Okuyucu yorumları
Ziyaretçi
06/03/2018 9:01
Bayatladi bunlar
Yorum yaz